Politiek geeft ZwArt nog één jaar een podium

Zwolle – De drie politieke partijen, en coalitiepartners, PvdA, CU en CDA hebben met steun van de SP voldoende raadstemmen verzameld om de jaarlijkse gemeentelijke subsidie aan festival ZwArt per 2012 te stoppen. Dat besluit viel maandagavond tijdens het Raadsplein voor de evaluatie van ZwArt, met een amendement dat voor het kunstenfestival mogelijk moet maken in 2011 door te laten gaan met een andere invulling. In 2012 houdt dan de subsidie voor ZwArt op. De vierde coalitiepartner VVD ging niet mee in het amendement en was tegen de voortgang van ZwArt. De VVD toonde wel begrip voor het voorstel, maar vindt de basis van het kunstenfestival te mager en kon inhoudelijk niet achter het amendement staan. Het Zwols college stelde voor het festival de komende vier jaar onder voorwaarden opnieuw een subsidie van € 130.000,- per jaar te verstrekken. De meerderheid van de raad was daar al eerder tegen.

img_3322_copy.jpg
Archieffoto. Wethouder Nelleke Vedelaar was voor continuering van de subsidie aan ZwArt…

In het licht van de forse bezuinigingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd, vonden de PvdA, CU en CDA het niet gewenst de meerjarige subsidie van € 130.000,- aan festival ZwArt te continueren. Ze waren van mening dat de organisatie, gelet op de voorbereidingen voor 2011 en het late moment van besluitvorming in de raad, de gelegenheid moet krijgen het festival op een goede manier af te ronden. Verder vinden de drie partijen dat ZwArt de ruimte moet krijgen om in 2011 het festival een andere invulling te geven dan tot nu toe en daarbij ook samenwerking met andere evenementen in de stad kan aangaan. ZwArt kan volgens de partijen deze ruimte benutten om in bredere kring te zoeken naar financiering, alsmede om de mogelijkheden tot bundeling van culturele evenementen te verkennen waarvoor men vanaf 2012 eventueel een beroep zou willen doen op het gemeentelijk budget voor festivalsubsidies. De aard en omvang van dat budget door de raad moet dan worden bepaald bij de besluitvorming over de Cultuurnota en de bezuinigingsvoorstellen in 2012. Swollwacht was tegen elke verlenging van ZwArt. GroenLinks en D66 vinden het besluit een ‘blamage voor de stad’.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Ze zijn van mening dat de organisatie, gelet op de voorbereidingen voor 2011 en het late moment van besluitvorming in de raad, de gelegenheid moet krijgen het festival op een goede manier af te ronden. Verder vinden de drie partijen dat ZwArt de ruimte moet krijgen om in 2011 het festival een andere invulling te geven dan tot nu toe en daarbij ook samenwerking met andere evenementen in de stad kan aangaan. ZwArt kan volgens de partijene deze ruimte benutten om in bredere kring te zoeken naar financiering, alsmede om de mogelijkheden tot bundeling van culturele evenementen te verkennen waarvoor men vanaf 2012 eventueel een beroep zou willen doen op het gemeentelijk budget voor festivalsubsidies.

  Ben wel benieuwd welke kosten er door Zwart al gemaakt zijn voor het jaar 2011, hebben ze al acts vastgelegd. Zijn er al podia of i.d. gehuurd. Laten ze maar met feiten komen.

  Is dat het geval kost inderdaad annuleren ook veel geld, en geef ze dan de kans om te fuseren met andere festivals of zelf sponsoren te vinden.


  Maak melding

 2. Bovenstaand bericht is maandagavond met de steun van de SP besloten!!
  VVD vindt de basis van ZwArt te mager, heeft begrip voor het amendement, maar is inhoudelijk tegen.
  Swollwacht was tegen alle amendementen voor verlenging van ZwArt.


  Maak melding

 3. inderdaad, hoe kan zoiets 130.000 euro kosten. het bestaat louter uit creatieve mensen die moeten weten hoe zoiets in elkaar gezet moet worden. 5000 euro per keer is meer dan genoeg. ik wil de begroting wel eens zien, want dit is in deze tijden onverantwoord.


  Maak melding

 4. Dag Carlo,

  Zo’n festival kost zelfs nog veel meer. De begroting van de laatste editie bedroeg zo’n ?? 400.000,- Het Bevrijdingsfestival heeft zelfs een begroting van ?? 900.000,- Ik wil best een keer uitleggen waar dat geld allemaal naar toe gaat, wellicht helpt dat in je oordeel. Overigens zijn jaarrekeningen gewoon op te vragen en in te zien. Ook een uitgebreide kjaarlijkse control door accountants verzekerd de betrouwbaarheid.


  Maak melding

 5. Tijdens het ZwArt festival van 5 t/m 10 juli 2011 in Zwolle zal componist Jacob ter Veldhuis, alias Jacob TV de hoofdgast zijn.

  Tijdens dit festival, dat voor de vierde keer plaatsvindt, zullen verschillende producties van Jacob ter Veldhuis te zien zijn. Zoals een optreden van bigband CLAZZ en delen uit de opera The News. Bovendien werkt Ter Veldhuis mee aan verschillende projecten van de ArtEZ Hogeschool.

  Wie niet tot juli kan wachten, kan al van 1 t/m 10 april 2011 terecht bij een ander festival in Zwolle: Voi-z. Daar worden registraties van zijn werk op bioscoopformaat getoond. Centraal staat het video-oratorium Paradiso, op teksten van Dante, met gebruikmaking van stemmen van astronauten op de maan. Hemelse schoonheid en aardse werkelijkheid raken elkaar.
  Maar ook registraties van Mountain Top en Able to be zijn te zien.

  En wie zelfs zó lang niet kan wachten, kan nu al terecht bij het Muziek Informatie Centrum van MCN waar veel informatie over Jacob ter Veldhuis is (in) te zien en valt te beluisteren.  Maak melding

 6. Het gaat de gemeente toch allang niet meer om de kunst, alleen maar over de centjes. De gemeentesubsidie is slechts een bijdrage. Sponsoren doen de bulk van de financiering. En als het dan toch mag doorgaan, het gaat de heren en dames raadsleden om het beinvloeden van een festival als Zwart, en voorheen de stad als theater, want dan kunnen ze zich profileren. Hetmakt geen reet uit of het een cultureel podium is met lokatievoorstellingen of een hardcore technofestival in park weezenlanden. Zolang ze maar een vinger in de pap kunnen krijgen.  Maak melding

Reageer