Michelin: “De Librije behoudt drie sterren”

Zwolle – Nederland heeft er negen restaurants bij met een ster, meldt de vandaag uitgekomen Michelingids. In het aantal driesterrenrestaurants kwam geen verandering: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle houden hun sterren. In de lijst van Lekker 2011 zakte De Librije vorige week een plaatsje van twee naar drie. Librije’s Zusje wist de Michelinster te behouden.

23-11-2010_librije_2.jpg

Vanaf de jaren twintig geeft Michelin een waardeoordeel over de restaurants die ze in haar reisgidsen opneemt. Zo weet de automobilist waar hij lekker kan eten, en welk restaurant hij maar beter links kan laten liggen. Inmiddels komt de Michelingids uit in 23 landen. Vooral in Europa, maar sinds een paar jaar ook in Amerika, China en Japan. Tokio kent dit jaar zelfs de meeste driesterrenrestaurants: elf, eentje meer dan Parijs. Wie één ster achter zijn naam mag zetten, heeft volgens Michelin "een uitstekende keuken". En van wie er drie heeft, is de menukaart zo bijzonder dat die zelfs "een reis waard is". Wie een ster krijgt bepalen de inspecteurs van Michelin. Die komen -anoniem natuurlijk- bij zoveel mogelijk restaurants een hapje eten.

23-11-2010_librije_1.jpg

Ook de restaurants die al een ster hebben, krijgen elk jaar een inspecteur op bezoek. Want de kwaliteit moet wel constant blijven. Is dat niet het geval, dan krijgt het restaurant in het nieuwe jaar een ster minder, óf helemaal geen ster meer.

Het aantal tweesterrenrestaurants is afgenomen tot dertien, doordat restaurant Apicius in Castricum een van zijn twee sterren kwijtraakte. Er zijn nu 83 restaurants met één ster. De nieuwe restaurants met één ster zijn Vermeer (Amsterdam), La Provence (Driebergen-Rijsenburg), ML (Haarlem), Kasteel Heemstede (Houten), ’t Amsterdammetje (Loenen aan de Vecht), De Burgemeester (Montfoort), De Groene Lantaarn (Zuidwolde), La Trinité (Sluis) en One (Roermond). Twee restaurants met één ster moeten die inleveren. In totaal zijn er in Nederland nu 98 sterrenrestaurants: 2 met drie sterren, 13 met twee sterren en 83 met een ster.

Artikel delen:
Reacties 17
  1. neen, zeer verdiend. over smaak valt te twisten, maar de familie boer heeft er wat moois van gemaakt. zowel op culinair als historisch/ monumentaal gebied vind nik dat ze het uitstekend gedan hebben. laten we wel wezn voor hetzelfde geld heb je een theehuis in dat prahtig monumentale gevangenis pand;);)


    Maak melding

  2. @Joris fam. de Boer had al wat gepresteerd voordat de gemeente geld in de oude gevangenis heeft gestoken. 😉 Wat heb jij al gepresteerd buiten je onnozele postings?


    Maak melding

  3. Nou dennis met veel geld word het wel een stukje beter ja,en vooral als het je eigen geld niet is, maar misschien kan die zijn vrouw er van leren koken En wat ik gepresteerd heb, ik heb ook een eigen zaak(geen restaurant) ,,zonder gemeente geld,,ik kreeg het niet toegeworpen verder wil ik nog wel zeggen dat hij (jonnie) wel hard werkt voor de zaak en verder gun ik hem alle goeds,,,,


    Maak melding

Reageer