Verbetering Zwolse havens dankzij provincie en rijk

Zwolle – Dankzij subsidie van het Ministerie van V&W en de provincie Overijssel kunnen de Zwolse havens met een goederentransportfunctie, verbeterd worden. Het gaat hier om de Voorsterhaven, de Katwolderhaven en de Margriethaven. De drie havens worden verdiept, daarbij wordt de Margriethaven vernieuwd met onder meer een extra steiger.

De maatregelen hebben als doel om de landelijke goederenvaart van en naar Zwolle te verbeteren en de bereikbaarheid van de havens te vergroten. Met het verdiepen van de havens naar 3,25 meter kunnen grotere schepen met volledige lading in de Zwolse havens aanleggen. In de Margriethaven wordt de kade met enkele meters verlengd, komt een extra steiger, extra bolderpalen en worden noodzakelijke (nuts)voorzieningen voor schepen aangebracht.

De extra steiger voor de Margriethaven zou eerst geplaatst worden bij het kantoor van Groene Land/Achmea. Vanwege de plannen van de gemeente met het eiland en de villa Nieuw Hofvliet waarbij ter hoogte van Achmea een natuurvriendelijke oever wordt aangelegd, is het niet mogelijk hier een nieuwe steiger te plaatsen. Deze zou dan zo ver van de huidige kademuur geplaatst moeten worden, dat dit de doorvaart van grote binnenschepen belemmert. Met het uitdiepen van de havens is de gemeente inmiddels begonnen. De vernieuwingen aan de Margriethaven starten volgend jaar en worden in 2012 afgerond.

Artikel delen:

Reageer