27 november: 35 jaar VLO/knotten bij Stadshagen

Zwolle – Het Knotseizoen is weer in volle gang voor de werkgroep Vrijwillig Landschapsonderhoud (VLO) van de Milieuraad Zwolle. Op zaterdag  27 november gaat de VLO bij Stadshagen wilgen knotten aan de Oude Wetering 15. Het begint om 9.00 uur en het werk gaat dit keer door tot 11.30 uur, want dan viert de VLO het 35 jarig bestaan met foto’s en verhalen uit de eigen geschiedenis, een hapje en drankje.

Al sinds de jaren zeventig zorgt de vrijwilligersgroep VLO voor instandhouding van landschapselementen in en om rond Zwolle. Dit gebeurt door het knotten van vooral wilgen en populieren. Daarnaast snoeit de VLO meidoornhagen en hoogstamfruitbomen op particulier terrein. De VLO werkt elke zaterdagmorgen van november tot en met maart. Het knotprogramma is te volgen op www.milieuraadzwolle.nl. Ook zijn daar foto’s te zien van activiteiten van de VLO.

In 1975 kwam het knotten in Zwolle goed van de grond. Een paar mensen trokken zich het lot aan van de vele verwaarloosde knotwilgen in Zwolle. De wilgen hadden afgedaan als economische functie. Voorheen werd het hout voor vele doeleinden gebruikt onder andere voor zinkstukken, erf afscheidingen en voor stelen van gereedschap. Om goed hout te krijgen was uitgekiend onderhoud nodig. Door toepassing van andere materialen hadden de knotwilgen kun nut verloren en werden niet meer onderhouden. De milieugroep Zwolle (toen nog bij Het Refter en vanaf 1980 bij de Milieuraad) begon met knot akties om verwaarloosde bomen op te knappen en nieuwe bomen te poten. De knotwilg is van grote waarde voor de flora en fauna. In oudere bomen groeien verschillende planten en er nestelen vogels zoals steenuil, mezen en wilde eenden. De VLO knot nog steeds met een grote groep enthousiaste vrijwilligers om de wilgen hun karakteristieke plek te laten behouden in het landschap van Zwolle.

Nieuwe vrijwilligers, liefhebbers van werken in de natuur, zijn welkom. Voor hen is nadere informatie bij Herman ten Den, tel 038-8535839 , of bij vlo@milieuraadzwolle.nl
.

 

Artikel delen:

Reageer