Extra SOA-prikactie bij COC

Zwolle – Jongeren weten lang niet altijd voldoende over het hoe en wat van SOA, seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze vinden het ook vaak eng om naar de GGD te gaan. Maar, zo merkt GGD IJsselland, speciale acties op locatie werken drempelverlagend en leveren nieuwe ‘klanten’ op. Daarom houdt GGD IJsselland vrijdagavond 3 december een extra prikactie in het pand van COC Zwolle in de Zwolse binnenstad.

COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Vanaf 22.00 tot 0.30 uur kan iedereen zich op die vrijdagavond gratis en anoniem laten testen op SOA en info krijgen over veilig vrijen. Ook kun je je gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. En tussendoor pak je de microfoon voor een lied, want het is die avond karaoke-avond in COC Zwolle.

Sinds vijf jaar organiseren COC Zwolle en de GGD deze SOA- en prikacties. Harriette van Buel- Bruins van GGD IJsselland: “Homojongeren blijken het een prima combinatie te vinden: een avondje stappen en meteen iets vragen over SOA, je laten vaccineren of een afspraak maken voor een SOA-test op een ander moment. Het is voor ons een extra avond werken, maar met groot effect want we bereiken nu jonge mensen die we anders minder snel hadden gezien. En juist jongeren zijn kwetsbaar omdat ze in een levensfase zitten waarin ze van alles uitproberen.”

Voorzitter Joeri Both van COC Zwolle is blij met de extra prikactie op locatie. “Vanwege de grote belangstelling voor de actie eerder dit jaar, hebben we samen opnieuw een datum geprikt. Jongeren hebben drempelvrees voor de GGD en dit werkt. We blijven het regelmatig doen, zolang de belangstelling groot blijft.” Op 3 december zijn er in het COC café aan de Kamperstraat 17 ook medewerkers van de GGD, om informatie te geven. Als het prikteam te druk bezet is, kun je meteen een afspraak maken voor een ander moment.

COC Zwolle werkt met een café, voorlichting, discussie en hulp aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Artikel delen:

Reageer