Trias Jeugdhulp viert lustrum Jeugdzorgboerderijen

Zwolle – Vijf jaar geleden ging Trias Jeugdhulp als pionier van start met het project Jeugdzorgboerderijen. Uniek in Nederland; er waren al wel zorgboerderijen, maar de link met jeugdzorg was nog niet eerder gelegd. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een volwaardige en bovendien ook zeer succesvolle hulpvorm.  

Trias Jeugdhulp heeft binnen de hulpvorm Jeugdzorgboerderijen de afgelopen vijf jaar (bijna) 500 cliënten geholpen en er is anno 2010 een bloeiende samenwerking met 38 boerderijen in Overijssel.  Het jubileumfeest wordt dinsdag 30 november gevierd met jeugdzorgboeren en nauw betrokken collega’s en externe relaties.


Doelen per kind

Op een jeugdzorgboerderij biedt Trias Jeugdhulp met succes hulp aan kinderen en jongeren tussen de vijf en achttien jaar. Binnen de structuur en ruimte van de jeugdzorgboerderij krijgen zij op een natuurlijke manier de mogelijkheid zich te ontwikkelen en vaardigheden te oefenen. Het dagelijkse leven op een boerderij is daarin leidend. Het verzorgen van dieren, tuinieren in een moestuin en contact maken met andere kinderen zijn activiteiten die wij inzetten om te werken aan opgestelde doelen als: het leren vertrouwen op jezelf en op anderen, leren omgaan met emoties, samenspelen met anderen en bijvoorbeeld leren omgaan met gezag. De effecten zijn zeer positief, niet alleen voor het kind, maar ook voor de leefomgeving van het kind. De thuissituatie wordt ontlast, probleemgedrag neemt af en op school gaat het in veel gevallen ook beter.

Trias Jeugdhulp biedt zowel dagopvang als logeeropvang op de jeugdzorgboerderijen en draagt zorg voor de kwaliteit; de jeugdzorgboeren worden door Trias Jeugdhulp opgeleid en gescreend. Ze moeten onder meer voldoen aan het kwaliteitssysteem en er wordt een verklaring van de Raad van de Kinderbescherming gevraagd. Op landelijk niveau is er in samenwerking met Trias Jeugdhulp een module ontwikkeld; De jeugdzorgboerderij, een wenkend perspectief.

Artikel delen:

Reageer