“Gezeur over zwemvoorzieningen”

In plaats van de twee baden die er nu zijn (het badje op Windesheim niet meegerekend) moet gekozen worden voor een nieuwe invulling van de zwemvoorzieningen in Zwolle. En dat is moeilijk in Zwolle. Keuzes maken.

Ik word het een beetje beu. Ze zeuren nu al zo lang over de zwembaden. Steeds maar weer nieuwe stukken in de krant. Maandagavond sprak de raadscommissie er weer over. Nu ligt SEZZ weer in de clinch met de wethouder en zijn ambtenaren. En de externe adviseurs? Die verdienen ook hier weer goud geld aan. Na al die jaren zoeken en praten lijkt het erop alsof Zwolle pas over TIG jaar kan beschikken over een (1 !) nieuw overdekt zwembad. Daarnaast kijken ze nog of we creatief bezig kunnen zijn door op Windesheim iets extra’s te regelen door het bestaande zwembad daar uit te breiden.

Ingezonden.

Met een beetje geluk hebben we in 2015 een nieuw zembad. 1 overdekt bad met alles er op en er aan voor heel Zwolle. Zwolle … DE groeistad in Noord en Oost Nederland. Een stad die zeer sterk in ontwikkeling is. Een stad met mooie en ambitieuze toekomstplannen en een voorgenomen bevolkingsgroei om U tegen te zeggen. Met bovendien de grote pretentie om zich te landelijk te profileren als SPORTSTAD (zie ook: Heerenveen). Ik kan die woorden en de daden (zoals ze er nu uitzien) niet met elkaar rijmen. Terwijl je bijvoorbeeld nu al ziet dat de wachtlijsten voor zwemles enorm zijn. Ook dat wordt alleen nog maar erger in de toekomst met al die nieuwe stadswijken en jonge gezinnen aan de ene kant en en de inkrimping van zwembaden aan de andere kant.

Ik geniet nu nog regelmatig van het AA bad (het hanzebad bezoeken we nooit, wat een fiasco) en we zijn al jaren lid van het openluchtbad aan de Ceintuurbaan (chapeau! voor de eigenwijze vrijwilligers die destijds net zo lang hebben volgehouden dat de gemeente af heeft gezien van sloop). Ook bij de Wythmenerplas komen we geregeld in de zomer om te zwemmen.

Met een beetje pech ligt de Wythmenerplas in 2015 echter midden in een dichbevolkte stadswijk die is ontwikkeld tussen Berkum en Wythmen. Tegen die tijd is ook het AA bad gesloten en is het Hanze bad van ellende ingestort. Iedereen die wil zwemmen in Zwolle in de maanden dat het weer niet toelaat dat je buiten zwemt moet zich dan zien te vermaken in het ene nieuwe overdekte bad. Daar worden de dan 130.000 a 150.000 inwoners niet blij van. En datzelfde geldt dan voor de grote schare sportievelingen die zich dan in Zwolle heeft gevestigd vanwege het doorslaande succes van Zwolle Sportstad.

Gelukkig hebben we nog de zwembaden van de kleinere gemeenten in de omgeving waar het goed zwemmen is (zoals Wezep en Kampen). Voor zwemles wordt ook nu al uitgeweken naar deze zwembaden, Ijsselmuiden en zelfs staphorst! Geluk bij een ongeluk is dat voor de meeste Zwollenaren deze zwembaden ook veel sneller te bereiken zijn dan het ene nieuwe zwembad in Zwolle (gezien de voorgestelde locaties).

Kortom, van mij mogen we hier in Zwolle best wel wat extra geld uittrekken voor goede zwemfaciliteiten. Maar dan wel op een goede, professionele manier. Bij een grote stad dat zich wil ontwikkelen als sportstad hoort zowel het een als ook het ander. Nu nog afwachten welke kant d discussie opgaat en hoe lang het duurt voor er een definitief besluit komt (hopenlijk zonder referendum tragedie deze keer).

Maar, misschien is het niet nodig om zo zwaarmoedig hierover te denken. Wellicht verloopt de opwarming van de aarde zo snel dat de discussie in Zwolle over het nieuwe zwembad links wordt ingehaald … als de temperatuur verder stijgt hebben we alleen nog maar openluchtbaden en open zwemwater nodig. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Ik heb de raadsvergadering van afgelopen maandagavond gevolgd. Er werd ?³?³k nu weer oeverloos geneuzeld over de bouw van nieuwe zwembaden in onze stad. Er was ?©?©n opmerking die mij uit die vergadering is bijgebleven en dat was er een van het raadslid William Dogger van Swollwacht. Hij zei h?©?©l grappig: ‘voorzitter: we kunnen hier inmiddels beter praten over ZWAMWATER – dan over zwemwater’
  Nu, die was m?©?©r dan raak. Want wat heeft dat gezwam over die nieuwe baden al niet gekost aan vergadertijd. Om nog maar niet te spreken van de kosten – die externe onderzoekbureaus de gemeente al in rekening hebben gebracht. Daar hadden we inmiddels al bijna een half zwembad van kunnen laten bouwen.


  ⚠️ Meld

 2. TIP: geen zwembad in Zwolle !

  1 zwembad voor zwolle op een niet centrale plaats is helemaal niks volgens mij. Dar moeten we geen tig miljoen in steken (bouwkosten, rente, onderhoud, exploitatie etc etc). Daar doet het (overigens wel slimme) idee van de uitbreding op windeshein niets aan af.

  Wellicht is het een beter idee om gewoon GEEN zwembaden meer in Zwolle te hebben. Raar idee ?? mischien wel, maar ‘ out of the box’ denken kan ook tot goed resultaat leiden. Ik zeg niet dat dit er 1 is. Dat moeten anderen maar bekijken. Dit kwam spontaan in me op en voila .. meteen maar op weblog …

  Misschien moet we ons in zwolle niet specifiek focussen op de zwembaden maar op het voorzieningen niveau in de regio als totaal. Samen met de regio zaken in een breder perspectief plaatsten.

  Wij hebben in Zwolle geinvesteerd in De Spiegel. Er komt een nieuw voetbalstadion aan. We hebben musea (wellicht geen goed voorbeeld, maar toch), we hebben ooit een keer een nieuw evenementenpaleis (ipv de ijsselhallen). Dat kost veel geld aan eenmalige investering + daarna veel kosten (rente en afschrijving) + onderhoud + gebuikerskosten etc. We hebben in Zwolle dat soort voorzieningen niet alleen vor ons zelf maar voor de veel grotere regio. Wellicht komen we dan wel op een gebied uit van 200.000 inwoners (of meer).

  Kunnen we dan niet beter een mooie deal maken met de omliggende gemeenten dat hun inwoners profiteren van alle grote stad voorzieningen van Zwolle..zonder dat ze daar een cent voor hoeven te betalen. Maar dat wij dan in ruil daarvoor regelen dat alle zwolse inwoners naar de overdekte zwembaden in de buurgemeenten gaan ? Desnoods kunnen we een deel van het geld dat we anders in de nieuwe zwolse zwembaden zouden stoppen ook nog wel kunnen aanwenden voor het investeren in de zwembaden van de buurgemeenten. Wezep, Ijsselmuiden, Kampen en Staphorst hebben al zwembaden waar Zwollenaren gebruik van maken. Als we nou zorgen dat Dalfsen en Wijhe aan de kant van Zwolle op termijn een nieuw zwembad bouwen en wellicht Hasselt ook nog, dan zitten we met z’n allen gebeiteld. Vanuit alle stadswijken een zwembad dicht bij. Niet in de stad maar buiten de stad. Dus qua reistijd waarschijnlijk nog sneller bereikbaar (probeer maar eens om half 5 – 5 uur vanuit het centrum bij het AA bad te komen en weer terug ….). Kunnen de omliggende gemeenten pronken met hun mooie zwembaden. De grond voor een zwembad is in de omliggende gemeenten vast ook veel goedkoper dan de grond voor een nieuw te bouwen zwembad in Zwolle.

  Gemeente ZWOLLE … ideetje dat in aanmerking komt voor de innovatieprijs ?? 8) ;D


  ⚠️ Meld

 3. @beuvbos
  Volgens mij gingen en gaan ze bij grote voorzieningen zoals bijvoorbeeld een grote schouwburg – uit van zo’n 300.000 inwoners.  ⚠️ Meld

 4. 300.000 zelfs ! mooi !!
  wat vind je van het idee om niet zelf een zwembad te bouwen en te exploiteren maar om dat over te laten aan buurgemeenten ?


  ⚠️ Meld

 5. Beuvbos, volgens mij zit je dan met het vraagstuk dat buurgemeenten op dit moment eveneens het zwemwater als issue op de agenda hebben staan. Zo heeft bijvoorbeeld Kampen, als ik het goed heb begrepen maandag, al contact gezocht met Zwolle om te kijken waar men tot elkaar kan komen. En heeft Wezep bijvoorbeeld bij voorbaat een te klein bad om het schoolzwemmen, therapeutisch zwemmen, leszwemmen van Zwolle op te kunnen vangen.

  Daarnaast zal een buurgemeente toch ook een bijdrage verlangen van Zwolle die (met inachtneming van verbouw/aanbouw in de buurgemeenten) misschien niet zoveel lager zal kunnen uitvallen dan de te verwachten bijdrage bij een eigen bad.

  Interessante zoekrichting, however, maar d’r moet i.p.v. onderzoeken nu maar eens knopen worden doorgehakt. En dat kan, want:

  Vaststaat volgens mij dat een meerderheid van de raad (in ieder geval) ?©?©n zwembad in Zwolle wil (en als ik het goed heb begrepen, is het tweede al gerealiseerd – Windesheim).
  Vaststaat dat SEZZ wel moet weten dat het een bepaalde hoeveelheid water nodig heeft om de taken die aan het zwemwater worden toebedeeld door de gemeente te kunnen vervullen. Aantal m2 is dus vast bekend.
  Vaststaat verder dat dat aantal m2 een portie geld gaat kosten. Hoeveel weet ik niet, maar gemeente en haar adviseurs of SEZZ vast wel (ben dan ook benieuwd naar plan van SEZZ).
  Vaststaat dat ondernemers er onder de voorwaarden van de gemeente geen brood inzien. Dus zal het ‘publiek water’ moeten worden of de voorwaarden moeten worden aangepast. Maar lever je bij aanpassing van de voorwaarden niet in op je takenpakket als gemeente? Dus aanpassing is niet aan de orde, dus ‘publiek water’.
  Blijft over de vraag ‘Waar?’. Die is al terug gebracht tot Rechterland of Tippe (dus Sportboulevard of samenwerking Kampen). Nou, dan is het voor mij duidelijk, wie draagt het grootste steentje bij aan het bad (Landstede of Kampen). Daarbij moet je rekening houden met het feit dat de capaciteit die Landstede of Kampen vraagt, wellicht tot aanpassing van de gedachte m2 leidt. Maar die aanpassing komt dan voor rekening van Landstede of Kampen, toch?

  Dus actiepunten: Ga in overleg met Kampen en Landstede. Binnen een maand of twee moeten daarvan toch de mogelijkheden bekent zijn. Neem op basis daarvan een besluit over de plek.
  Zorg dat het ‘publiek water’ financieel wordt gedekt (in de perspectiefnota 2007). (Ik wil d’r wel extra OZB voor betalen als ik weet dat dat geld linea recta naar het zwembad gaat.)
  En ga over tot aanbesteding van de bouw.

  ’t Isse simpel. 😉


  ⚠️ Meld

 6. niet langer zeuren, waar eerder de ikea zou komen daar kan nu het nieuwe zwembad wel komen. Er is genoeg ruimte voor en parkeren en een zwembad, het ligt mooi centraal voor stadshagen zwolle zuid berkum, volgens mij de idiaale plek


  ⚠️ Meld

 7. @beuvbos
  Een voorzienig als een een groot zwembad mag in geen enkele gemeente ontbreken. Het is bijna een ?©?©rste levenbehoefte voor een stad. Elk kind moet in ons waterrijke landje immers kunnen leren zwemmen. Ik z?©lf red me wel in mijn opblaasbaar badje in de tuin.


  ⚠️ Meld

 8. ik een echte zwemman in hart en nieren vind dit alles toch erg spijtig. het hanze bad is en dikke miskleun geweest vanaf het begin te klein.

  geen mogelijkheid om leuke wedstrijden te organiseren of iets dergelijks het tropisch gedellte is net niet echt leuk maar goed. dat ding is betaald dus zeg ik gewoon laten staan!

  ik zou zeggen bou een echt subtropisch zwembad met alle faciliteiten erop en eraan. tussen berkum en de hessenpoort er is en de hele regio geen groot en dan bedoel ik echt groot subtropisch zwembad en dan ook met een mooi buitenbad en zonneweide daar komen echt veel mensen op af.

  bouw er aan vast een echt wedstrijdbad met min.8 banen en 50meter met een mooi verschuifbare muur en ga met de knzb in de slag om bv het nk sprint vast in zwolle te krijgen we liggen mooi centraal.

  en als het mogelijk is hou het aa-bad open en zorg dat de zwolse clubs daar voordelig kunnen trainen en pas het aan zodat gehandicapten en of gewonden daar voor therapie of revalidatie heen kunnen!

  het idee kost misschien echt geld maar als je het goed doet levert het ook wat op. de spiegel is prachtig en een aanvulling voor de stad het ligt op een mooie locatie en een goed gevulde spiegel verdient zich op termijn terug ik geloof dat hij bijna vol zit tot 2008 dus dat lijkt me geen klagen!

  het stadion in natuurlijk een dramatisch voorbeeld. onze preses van vliet had een plan op gesteld dat het stadion 400 meter richting berkum zou verhuizen en dan had het de gemeenschap weinig geld hoeven kosten nu na al dat gezeur gaat het miljoenen kosten en dit is toch echt de schuld van de burger zelf!!!!jammer was een gemiste kans maar ik persoonlijk ben blij dat hij er komt.

  maar goed een zwembad dus, pak het eens commercieel aan en doe het goed of doe het niet!!!!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.