Gratis HIV-test op Wereld Aids dag

Zwolle – Actie Isala klinieken en GGD IJsselland moet groei nieuwe HIV- infecties voorkomen Iedereen die onbeschermd seksueel actief is (geweest) kan geïnfecteerd zijn met HIV. In het kader van Wereld Aids Dag biedt het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken daarom op 1 december gratis en anoniem een HIV-test aan. Ook de GGD IJsselland werkt mee aan deze actie. Voor meer informatie of het maken van een (anonieme) afspraak: bel (038) 424 44 79 of kijk op www.isala.nl/hiv  

Volgens het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken is het belangrijk dat mensen weten of ze wel of niet HIV-geïnfecteerd zijn. Geschat wordt dat tussen de 8.000 en 10.000 mensen in Nederland niet weten dat ze zijn geïnfecteerd. Nog zorgelijker is dat bij relatief veel patiënten HIV pas wordt vastgesteld wanneer ze al Aids hebben. Om zoveel mogelijk effect te bereiken met anti-HIV behandeling is het erg belangrijk om mensen die risico lopen te worden besmet vaker te testen, zodat vroeg in de infectie met therapie kan worden begonnen. Sinds 1996 is er combinatietherapie beschikbaar die het HIV-virus volledig onderdrukt. Daarmee is HIV een chronische aandoening geworden, waar je oud mee kunt worden. Het Zwolse HIV-behandelcentrum heeft momenteel circa 280 patiënten onder behandeling.

De actie moet ook de kans op het infecteren van anderen verkleinen. Als je weet dat je HIV-geïnfecteerd bent, kun je voorzorgsmaatregelen treffen als je seksueel actief bent. En als er toch sprake zou zijn van onbeschermde seks, dan is de kans op het infecteren van de ander kleiner. De hoeveelheid HIV-virusdeeltjes in het bloed van iemand die onder behandeling is, is namelijk vele malen kleiner dan bij iemand die niet onder behandeling is.

Op woensdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de aidsproblematiek en meer solidariteit met mensen met HIV en Aids. Ook in Nederland vinden er veel initiatieven plaats. Diverse HIV-behandelcentra bieden de gratis HIV-test aan.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer