Asbestinventarisatie SWZ-woningen afgerond

Zwolle – SWZ heeft steekproefsgewijs in al haar woningen die gebouwd zijn voor 1994 een asbestinventarisatie uit laten voeren. Afgelopen week hebben de bewoners die het aangaan, een brief met de uitkomsten ontvangen.

De asbestinventarisatie is uitgevoerd omdat SWZ een goed beeld wil hebben van haar woningbezit gebouwd voor 1994. Dit betreft zo’n 7000 woningen. Door deze inventarisatie weet SWZ nu gericht waar wel en geen asbesthoudend materiaal in de woningen zit. Bewoners zijn geïnformeerd zodat ook zij weten waar het eventuele asbest zit en daar rekening mee kunnen houden.

Het aangetroffen materiaal is hechtgebonden en daardoor niet schadelijk voor de gezondheid. Ook betekent dit dat het verantwoord is om te wachten met het weghalen tot het moment dat er groot onderhoud aan de woningen wordt gepleegd. Op die manier is het voor SWZ ook financieel mogelijk (in totaal ruim 8 miljoen euro) om de woningen in de komende jaren asbestvrij te krijgen.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Klopt niet!
  Hechtgebonden asbest mag onder bepaalde voorwaarden blijven zitten.
  De minimale eisen zijn dat het wordt geimpregneerd en als asbest wordt bestickert.  Maak melding

 2. En hoe zit het met Deltawonen?

  Wanneer de oud bewoners vertrekken uit een flat in Dieze – Oost, komt er een team Asbest specialisten om bijvoorbeeld de vloeren te schrapen.

  Dan is de portiek flat moeilijk begaanbaar, zie je een witte stoffen kooi voor de ingang en mannen in witte pakken met maskers.

  Jij als bewoner, mag er gewoon langs. (dat klopt niet).

  Dus Deltawonen, hoe zit het met deze coorperatie?


  Maak melding

 3. Klopt in de meeste gemeentes ook niet.
  Ze denken dat ze het weten, maar weten er erg weinig van.

  Als je het niet vertrouwt dan simpelweg de arbeidsinspectie bellen, die leggen het zo stil.  Maak melding

Reageer