Help de dieren de winter door

Zwolle – De winter heeft weer bezit genomen van Zwolle. Ook huisdieren en in het wild levende dieren ondervinden dit. De lage temperaturen in combinatie met een lage luchtvochtigheid zorgen ervoor dat dieren meer water gaan drinken. Als dat water bevroren is, kan dat een probleem opleveren.

Huisdieren die veel binnen zijn, zijn blootgesteld aan warme, droge lucht. Als zij naar buiten gaan hebben ze te kampen met grote temperatuurverschillen. De afgelopen tijd zijn er diverse meldingen gekomen van mensen die zich zorgen maakten over de toestand van de dieren buiten in de kou. Dieren in het wild hebben in de winter een dikkere vacht en een grotere vetvoorraad om het barre weer hoofd te kunnen bieden. Van belang is dat ze voldoende water kunnen drinken.

Ook zogenaamde hobbydieren die gedurende het gehele jaar buiten zijn (bijvoorbeeld schapen, geiten en pony’s) hebben een dikkere vacht. Het is voor deze dieren belangrijk dat zij beschutting of een afdak hebben waar ze uit de wind kunnen staan. Als ze kunnen worden bijgevoerd en toegang hebben tot drinkwater is er geen reden tot bezorgdheid.

Tuinvogels

Het kost vogels veel energie om bij vorst hun lichaamstemperatuur op peil te houden. In koude nachten verliezen kleinere soorten vogels veel gewicht. Door in de winter tuinvogels bij te voeren, helpt u ze hun overlevingskansen te vergroten.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Zwolle maakt wakken in het ijs voor de watervogels en houdt hierop controle. U kunt gerust bijvoeren, daar waar nodig wordt door de gemeente bijgevoerd. De dieren die leven op de gemeentelijke dierenweiden hebben de beschikking over voldoende voeding en beschutting tegen het koude weer.

Dier in nood

Wanneer een hobbydier niet wordt bijgevoerd, dagenlang op dezelfde plaats staat en er slecht uitziet, kunt u de hulp inroepen van de Algemene Inspectiedienst. De AID is 24 uur per dag te bereiken, telefoonnummer (045) 546 62 30.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Pinda’s in je tuin hangen is niets mis mee, dat doe ik ook. Maar overdrijf het niet.
    Is gewoon de bekende natuurwet, de zwakkeren vallen af. Daarmee wordt de soort een sterker en maken uiteindelijk veel meer kans te overleven.
    Houd je de zwakkeren in leven, wordt de soort zwakker en zal uiteindelijk geheel uitsterven.


    Maak melding

Reageer