Wintertips GGD

Zwolle – Het is koud in Nederland. Een lage gevoelstemperatuur kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vooral voor ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Het lichaam moet meer inspanning leveren om zich warm te houden. De GGD geeft een aantal wintertips.

30-11-2010_zwolle_wintert_05.jpg

Een temperatuur onder het vriespunt kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vooral voor ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Het lichaam moet meer inspanning leveren om zich warm te houden. Hart en longen worden extra belast. Voor ouderen, mensen met COPD en/of hart- en vaatziekten is dit riskant. Jonge kinderen lopen risico op onderkoeling, doordat ze niet zelf kunnen aangeven dat ze het koud hebben. Daarom adviseert de GGD om de weersverwachting goed in de gaten te houden, via radio, televisie of internet. Neem in de auto bijvoorbeeld een telefoon, een deken, eten en drinken mee. Draag warme winterkleding. Meerdere laagjes kleding houden het lichaam beter warm dan strakke kleding. Van belang is dat jonge kinderen een muts dragen, aangezien zij veel warmte verliezen via het hoofd.

In huis
Belangrijk is om het gehele huis goed te verwarmen en ondanks het koude weer toch te blijven ventileren. Zo blijft de lucht in huis fris en gezond. Ventileren is zeker belangrijk wanneer er slecht onderhouden gastoestellen (afvoerloze geisers, gaskachels) aanwezig zijn.

Zorg voor elkaar
De GGD adviseert om op ouderen en chronisch zieken te letten. Zij kunnen misschien extra hulp gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, de hond uitlaten of een praatje maken.

Kortom: let op elkaar en zorg voor elkaar! Zo kan iedereen genieten van het prachtige, koude winterweer. Op www.ggdijsselland.nl> nieuws vindt u een overzicht met praktische tips van de GGD.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Alleen al zoiets simpels als even de stoep van de bejaarde buurvrouw sneeuw/ijsvrij maken kan een gebroken heup voorkomen.
  Kleine moeite, groot plezier. 😉


  Maak melding

 2. Helemaal gelijk Jo.!
  Ik veeg braaf mijn stoepje t/m de deur van mijn minder valide (verre-)buuf. Tenzij me iemand voor is geweest.
  Sleeen doe ik wel op straat met de kids. Alhoewel het nu niet echt meer gaat…

  Het wordt inderdaad niet door iedereen gedaan. Maar ach, hopenlijk doet goed voorbeeld goed volgen?? Wie weet…


  Maak melding

Reageer