Congres over zorglogistiek bij Windesheim

Zwolle – Op donderdag 9 december organiseert Windesheim, samen met het Nederlands Genootschap voor Besliskunde, een congres over Operations Research in Health Care. Dit vakgebied, kortweg zorglogistiek, richt zich op het verbeteren van processen in de gezondheidszorg.

De verbeteringsprocessen helpen bijvoorbeeld bij het terugdringen van wachttijden, het verhogen van de bezettingsgraad van bedden of het verminderen van de kans op fouten bij het uitdelen van medicijnen. Tijdens het congres op de Campus in Zwolle delen wetenschappers en zorgprofessionals nieuwe inzichten en resultaten van recent onderzoek. Ook gaan ze in op de vertaling hiervan naar de zorgpraktijk.

De druk op organisaties in de gezondheidszorg is groot. Enerzijds neemt de vraag naar zorg toe en naar hogere kwaliteit van zorg, waardoor er steeds meer gespecialiseerde zorgverleners nodig zijn en de kosten toenemen. Anderzijds is het lastig om goede zorgprofessionals te vinden en wordt de organisaties gevraagd om efficiënter met geld om te gaan.

Het logistieke vak biedt oplossingen om zorgprocessen te verbeteren, wat geld en capaciteit uitspaart en leidt tot een betere kwaliteit van de zorg. Binnen de gezondheidszorg is er dan ook een toenemende behoefte aan hoger opgeleide specialisten, die logistieke principes kunnen toepassen in zorgprocessen.

Zorglogistiek is een speerpunt binnen de hbo-opleiding Logistiek en Economie van Windesheim. Het vakgebied richt zich op de toepassing van wiskundige technieken en modellen om processen binnen zorgorganisaties te verbeteren. Het helpt om complexe situaties in de zorgorganisatie te analyseren en onnodige handelingen, wachttijd of bijvoorbeeld risico’s op fouten in kaart te brengen. Op basis hiervan wordt het makkelijker om beslissingen te nemen en processen te stroomlijnen of te vereenvoudigen.

Sprekers op 9 december komen van onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam, Isala Klinieken Zwolle, Universiteit van Tilburg, Universiteit Twente, HagaZiekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum en VU Amsterdam. Het programma duurt van 09.30 – 16.30 uur. Meer informatie op www.windesheim.nl/agenda

Artikel delen:

Reageer