Glibberen en glijen op wegen in Zwolle

Zwolle – Het was donderdag de hele dag glibberen en glijen op de wegen in en rond Zwolle. De sneeuwval was niet heel intens, maar alles met elkaar leverde het op straat wel veel ongemakken op.

17-12-2009_winter_in_zwolle_12.jpg

Bij de gemeente kwamen tientallen klachten binnen, en ook via de sociale media als bijvoorbeeld Twitter of als reactie bij de berichten op Weblog Zwolle was het geklaag niet mis. De algemene klacht was, dat het leek of alles buiten Zwolle schoongeveegd leek, behalve Zwolle zelf. Er is in Zwolle wel degelijk gestrooid en geveegd, maar steeds opnieuw bedekte een laagje sneeuw de gestrooide pekel, waardoor het glad bleef. Tijdens de ochtendspits liep het verkeer in Zwolle vast. Menigeen kwam daardoor te laat op een afspraak. Dat wil de gemeente voor de avond voorkomen. Enkele buslijnen liepen aanzienlijke vertragingen op. Het treinverkeer van en naar Zwolle verliep daarentegen voorspoedig. Nog voor de avondspits zullen de hoofdwegen in Zwolle opnieuw behandeld worden. De gemeente Zwolle opende recent een speciale website voor de strooiroutes.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. Vandaag was er volgens mij nauwelijks tegen te strooien, iedere keer opnieuw een laagje sneeuw. Van de week waren de wegen en vooral ook de fietspaden prima geveegd, hulde!


  Maak melding

 2. Ondanks de bekende strooiroute vind ik dat er te weinig wordt gestrooid.

  Je zult maar slecht te been zijn en afhankelijk zijn van iemand anders. Dan zul je een pizza moeten bestellen.

  En om nou een hele week pizza te eten…


  Maak melding

 3. Als de gemeente nu per inwoner 50 cent meer belasting laat betalen om meer te kunnen strooien, heb je 160.000 inwoners x 0.50 cent = ??80.000 per jaar extra.

  Dan laat je 10 mensen 8 uur per dag voor ??100 de 10 dagen in het jaar meer strooien. Kosten 10x 100 euro = 1000 euro per dag keer de 10 dagen is ??10.000.

  Wat werknemerspremies afdragen als werkgever/ gemeente zijnde, laat dat nou ??25.000 euro zijn.

  Kun je voor de rest van het geld ??55.000 strooizout en materiaal / afschrijving materieel afschrijven.

  De 50 cent mag je hebben. Wil ook nog wel een euro geven. Dan moet er wel meer gestrooid worden inclusief de binnenwegen die nu niet op de kaart staan.

  Vast wel mensen die wel ??100 op een dag willen verdienen en Zwollenaren die de extra 50 cent voor over hebben.

  Zo moeilijk moet het toch allemaal niet zijn…  Maak melding

 4. @Ad Rem
  Er valt wel meer te bestellen dan pizza ;).
  Maar uit ervaring van afgelopen maandag en dinsdag kan ik je zeggen dat het bezorgen met een scooter die avonden eigenlijk alleen iets was voor mensen die levensmoe zijn.


  Maak melding

 5. Bericht door diaan, op 2 december 2010 om 15:03
  het is nog nie schoongeweest op de wegen en zal vandaag ook wel nie schoon worden..waardeloos hoe der gestrooid is.echt zwolle

  Dan ga je toch ergens anders wonen?
  Apeldoorn? waardeloos hoe er gestrooid werd, echt Apeldoorn. Of welke andere plaats dan ook.
  Lekker belangrijk of er gestrooid wordt. Gewoon aanpassen.  Maak melding

 6. vanmorgen om 05.00 uur glibberde ik al alle kanten op ( dat kan) maar om 12.30 uur was het niks beter, en dat vindt ik wel een kwalijke zaak.


  Maak melding

 7. Tja dan zal je de weergoden de schuld moeten geven want ik heb vandaag op de Werkerlaan alleen al vaak een veegmachine aan het werk gezien en hij was nog niet voorbij of er lag alweer een laagje!
  Hulde voor het geduld van deze mensen! 😀


  Maak melding

 8. Wat een gezeik over het strooien zeg!
  De mensen doen hun werk, en met dit weer is er gewoon niet tegen te strooien! Wees blij dat er uberhaupt mensen dag en nacht op zijn om de wegen nog een beetje gangbaar te maken!
  En tsja .. rekening houden met het slechte weer, en gladheid is er tegenwoordig zeker ook niet meer bij!!
  Ik ben trots op de strooidienst!!!!!
  Zouden meer mensen mogen zijn!


  Maak melding

 9. Bericht door Jan.D.Remmers., op 2 december 2010 om 15:15
  Nogmaals niet te zuinig zijn voor een paar winterbandjes.

  he jan.D.Remmers zo ben je er weer 😉


  Maak melding

 10. Ik was vandaag in Twente, rond het middaguur heen, rond het avonduur terug. De heenweg was overal glibberig van de platgereden sneeuw. In Twente lag zelfs meer sneeuw dan hier. Toen we terugreden waren de snelweg en provinciale weg helemaal schoon, vanaf Twente tot Zwolle. In Zwolle idd nog een smeerbende.
  Ik begreep eerder dat ook de fietspaden naast de hoofdroutes geveegd zouden worden. Nou vergeet het maar. Slechts op enkele stukken was er geveegd. De rest moest je maar glibberen over sneeuwresten. Zo wordt het niks met die fietsstad.


  Maak melding

 11. ik heb de strooi / schuif wagens niet gezien de route (bus route) is als vanaf maandag niet meer gedaan ik had goede hoop na maandag prima schoon de wegen maar nu zijn we weer teug bij af net als vorig winter dus alleen sneeuw >:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:( veel schuiven maak ook de weg sneeuw vrij


  Maak melding

 12. Maar de fietspaden schuiven ze vervolgens vol >:(

  Het voornemen leek goed wat betreft de gladheidbestrijding maar de uitwerking is tot dusver niet echt daverend.

  Vanmorgen toen ik naar het werk reed was er nog nergens iets gedaan. Niet geschoven, geen zout gestrooid.

  Ik ben machtig blij met m’n fiets op 3 wielen en een fraaie semi-mountainbikeband om het achterwiel. Ik kon er in ieder geval vrij vlot doorheen ploegen. Maar veel andere fietsers vonden het toch minder grappig, net zo met brommerrijders en snorfietsers die met twee voetjes (bijna) over de grond schoven tijdens het rijden om een eventuele glijer op te vangen.


  Maak melding

 13. Bericht door Dame, op 2 december 2010 om 18:48
  Ik was vandaag in Twente, rond het middaguur heen, rond het avonduur terug.

  Altijd fijn daar he klik Oke ik woonde er net buiten in Groenlo maar toch ik verlang er weer naar terug.


  Maak melding

 14. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook vond dat er maar matig sneeuw geschoven werd in Zwolle. Om 6 uur vanavond kwam het Twistvlietpad aan de beurt, toen was iedereen alweer, hopelijk veilig, thuis. Tja………..volgende keer beter, gemeente??


  Maak melding

 15. Goed te zien die betrokkenheid. Beloofd veel goeds voor al die trottoirs. Ben zelf ook zo in Zwolle en dan zal ik ook meteen de bezem pakken.


  Maak melding

 16. Ik vind erg jammer dat er op de fietspaden op en gegeven moment niet wordt gekozen voor borstelen. Wanneer je op de Nieuwe Deventer weg rijd, beland de sneeuw van de weg waar de auto’s rijden op het fietspad een drama. En op de zwarte weg wordt wel gestrooid maar ook niet geborsteld of geschoven en daar rijden bijna geen auto’s dus het zout wordt niet in de door autobanden door de sneeuw gewerkt. Dus kortom alleen strooien is niet voldoende voor de fietspaden.


  Maak melding

 17. Hier een tip voor iedereen te laat was op zijn/ haar werk. Niet afgeven op de strooiers maar rekening houden met het weer en op tid van huis vertrekken.


  Maak melding

 18. De kaart op die speciale website betreft de wegen, welke gestrooid worden.
  Echter, NIET de STROOIROUTES (Route = reisweg) en dan heb je er nog niet veel aan.
  Ik woon zelf langs een busroute, die uitmondt op een wijkontsluitingsweg. Op die weg zie 4 tot 5 strooiauto’s rijden, maar in mijn straat – die wel degelijk busroute is – is geen strooiauto te zien.
  Ik concludeer dus dat de informatie door de gemeente middels deze site weer een staaltje van misleiding c.q. onjuiste informatievoorziening is.


  Maak melding

 19. Ik moest donderdag naar het uwv en daarna naar het ziekenhuis toe. Ik zei nog tegen mn vriendin, we gaan op de fiets en nemen de rotonde bij TCZ en dan richting kamperlijntje en dan richting de tunnel bij het politiebureau, omdat ik dacht dat die wegen wel schoon waren. Maar tot mijn schrik, was er (bijna) niks schoon, overal glibberen en glijden. Mn vriendin heeft het tot aan de rabobank gered om te fietsen en vond het wel genoeg geweest, want ze was bang om te vallen en dat klopt als je maar even iets buiten de “fietssporen” zat ging je zo goed als onderuit. Dus vanaf de rabobank gelopen naar het uwv, komen we bij de tunnel, bij het politiebureau, blijkt daar ook helemaal niet gestrooid te wezen, fietsers met goed geluk naar beneden en weer naar boven en de voetgangers net zo, maar moet wel zeggen voor de fietsers was dat makkelijker te doen dan voor de voetgangers want op de stoep was het op sommige plekken spiegelglad. En wat nou strooien??? Ach denkt de gemeente (denk ik) we laten wat traktoren rijden met bezems :S. Dat helpt volgens mij echt niks, en verderop zag ik 3 mederwerkers van de wezo met een bladzuiger het sneeuw van de stoep weer op de weg blazen.
  Is dit soms een nieuwe vorm van bezuinigingen ofzo??? Laat ze maar het voorbeeld nemen van Hattem want daar was alles zeer schoon.  Maak melding

 20. Nou ik vind het strooibeleid in Zwolle ook héél erg slecht. In andere gemeentes is het veel beter geregeld. Eerst de busroutes en fietspaden, dan de hoofdroutes en daarna gewoon de wijken in, simpel. Men is hier altijd zó zuinig met het zout. En aanpassen? Ik moet eerst 10 minuten schuifelen en glibberen voordat ik bij een bushalte kan komen of bij een gestrooid fietspad. Niet iedereen heeft een auto hoor. En wat denk je van alle ouderen in mijn wijk, ze kunnen niet eens normaal bij de winkels komen. Slecht strooibeleid in Zwolle.


  Maak melding

Reageer