PvdA wil gratis zout in Zwolle

Zwolle – De PvdA heeft in de raadsvergadering 11 januari dit jaar aan het college gevraagd gratis zout beschikbaar te stellen in alle wijken. Het college van B&W heeft toen toegezegd dit te onderzoeken.

Op een aantal plekken staan nu bakken waar mensen een emmertje zout kunnen pakken. De PvdA wil nu de garantie dat dit in alle wijken geregeld is of wordt. Aanstaande maandag stelt zij daarom opnieuw vragen aan het College. Ook moet de gemeente zorgen dat mensen weten dat zij gratis zout op kunnen halen, bijvoorbeeld via publicaties in de huis-aan-huis-bladen. Fractievoorzitter Eefke Meijerink: “Als je moet betalen voor het zout dan is dat niet echt een prikkel om toch de stoep voor je huis begaanbaar te houden, we willen Zwollenaren vragen de gemeente een handje te helpen. Zeker voor mensen die wat onvaster ter been zijn, zijn gladde wegen erg vervelend.” De gemeente houdt doorgaande routes begaanbaar maar kan onmogelijk alle wegen en stoepen sneeuwvrij houden.

"Gladde wegen, het hoort bij de winter maar is erg ongemakkelijk. Zeker voor mensen die wat onvaster ter been zijn."

Op  11 januari dit jaar heeft de PvdA het college verzocht op wijkpunten gratis zout ter beschikking te stellen op plekken in de wijk. "Wij willen daarmee de mensen in Zwolle stimuleren om de gemeente een handje te helpen. De wethouder heeft toegezegd de mogelijkheid hiervoor te bekijken en ook om het gehele strooibeleid van de gemeente onder de loep te nemen. In het licht van de zouttekorten bij de lang aanhoudende winter van 2009-2010 lijkt ons dat erg verstandig."

Op sommige plekken staan bakken waaruit mensen zout kunnen halen maar het is ons niet bekend of dat in alle wijken is geregeld. Ook heeft de PvdA nog niets vernomen van de toegezegde evaluatie van het strooibeleid.PvdA Zwolle heeft daarom de volgende vragen:
 

 1. Is in iedere wijk op wijkpunten gratis zout ter beschikking voor wijkbewoners?
 2. Zoja, is het college dan ook bereidt om hieraan bekendheid te geven via huis-aan-huis-bladen en dergelijke? Zonee, waarom niet?
 3. Is het strooibeleid inmiddels onder de loep genomen en zoja, wat zijn de bevindingen en conclusies?

Eefke Meijerink

PvdA

Artikel delen:
Reacties 33
 1. En wie maakt zich nou eens druk om het feit dat de gemeente zelf rondom alle gemeentelijke gebouwen nauwelijks aan gladheidsbestrijding doet?


  Maak melding

 2. Ik veeg op tijd maar strooi er daarna zeker wel zout op want je krijgt nooit de hele stoep helemaal schoon, op het moment dat het gaat vriezen wordt het gladder dan dat er sneeuw op zou liggen. Is mijn persoonlijke ervaring 😉


  Maak melding

 3. Dus als ik een bak zout in het winkelcentrum van Stadshagen zie staan dan mag ik daar een emmertje uit halen voor mijn stoep? Dat is nieuw voor me. Ik dacht dat dat er stond voor rondom het winkelcentrum zelf en dus voor de winkeliers…
  Trouwens wat kost nou een zak zout als je die zelf zou kopen? Toch bijna niks?


  Maak melding

 4. als het aan de pvda ligt maken ze alles gratis, maar zo werkt het helaas niet.
  ik koop mijn strooizout wel gewoon zelf!! t kost ook niets trouwens.


  Maak melding

 5. Nou misschien kan de gemeente eindelijk iets doen aan het slechte strooibeleid hier in Zwolle. Met moeite de busbanen, dan de fietspaden en hoofdwegen. Waarom niet de wijken in? In andere gemeentes gebeurt dat namelijk wél. Ik moet van mijn huis eerst tien minuten schuifelen en glibberen naar een bushalte. Ook om naar een gestrooid fietspad te komen kost veel moeite. En in mijn wijk wonen veel ouderen die daardoor ook veel moeite hebben om bij de winkels te komen. Gratis strooizout is dan in ieder geval een begin…


  Maak melding

 6. Idee is, in beginsel, zeker niet verkeerd maar ben benieuwd wie en hoe dit logistiek in stand gehouden gaat worden en wat de meerkosten zullen zijn (dus niet alleen het zout maar dus ook al die bakken nakijken en bijvullen).

  p.s.
  1) Of ligt hier dan weer een kans voor de Wezo (hint voor de SP)?
  2) Als iedere inwoner dan ook nog een vlag, onkruidkrabbertje, sneeuwschep en bezem krijgt verstrekt, dan wordt de PVDA mijn nieuwe vriend (cabaret 😉 )


  Maak melding

 7. Goeie Carola, dus Google:

  Op de grote wegen wordt vaak door Rijkswaterstaat, de provincies en de gemeenten zout uitgereden. Zij doen dat op een minder schadelijke manier, omdat er alleen gestrooid wordt als de sneeuw ook uiteen wordt gereden door de auto??s. Particulieren daarentegen gooien gewoon heel veel zout op een berg sneeuw en gaan er dan van uit dat het dan wel gaat smelten. Dat is vaak niet zo en dan wordt er nog veel meer zout op diezelfde berg gegooid. Vaak worden tuinen daarom veel meer belast dan de wegen die door Nederland lopen. Tuinplanten lijden daar net zo onder als bomen. Veel beter zou het daarom zijn om het zout te verdunnen met zand. Dit heeft namelijk geen negatief effect op de natuur en kan ongelimiteerd worden gebruikt. In veel landen zoals Duitsland en Oostenrijk wordt helemaal geen zout gestrooid op wegen, maar wordt alleen maar zand gebruikt.

  Dus zand/zout combi is gewenst
  (plus die bezem,sneeuwschep, vlag en krabber 😉 )


  Maak melding

 8. Vind het een prima plan zout neerzetten in bakken bij de wijkcentra.
  Dan wil ik wel wat verder strooien dan alleen mijn eigen stoepje.


  Maak melding

 9. In Westenholte staat ook zo’n bak (of stond?). Ik durf daar alleen nooit van te pakken, voel ik me een beetje een dief / vandalist…
  Maar nu ik weet dat het mag… HAD DAT NOU GEWOON EERDER GEZEGD!!!!
  Ik vind het trouwens zo irritant fietsen met al die sneeuwblubber wat ontstaat doordat WEL de autowegen worden schoongeveegd, maar NIET de fietspaden! Sterker nog… alle troep dat op de autowegen LAG LIGT op de fietspaden!

  Als jullie trouwens nog een hulpje zoeken om je stoepje sneeuwvrij te vegen… Ons dochtertje vindt dat fantastisch! Grote hulp! Hoewel… er belandt bij het scheppen ook wel weer veel sneeuw op het pad wat ik net had schoongeveegd….
  LIEF!!!!


  Maak melding

 10. Vroeger is er ook geen gratis zout verstrekt. De winters waren nog strenger.Voor mensen was het toen heel gewoon hun stoep schoon te maken. Is het niet gewoon een vorm van een verkeerde mentaliteit om richting een ander te kijken die het maar moet doen of faciliteren. Dit gedrag zie je helaas toch overal. Kijk naar verenigingen die zitten te springen om vrijwilligers. Verbeter de wereld begin bij jezelf.


  Maak melding

 11. 1 Zelf stoep schoon houden(er is veel te veel gemakzucht).
  2 Ik moet dus eerst al glijdend naar het wijkcentrum met een emmertje en dan weer terug, ondertussen lig al wel ergens, geen goed idee.
  3 Men is voor de fietsers maar ondertussen liggen die het meest op de kont.  Maak melding

 12. vandaag ik@nrc.nl:

  GEEN SNEEUW

  Enigszins bezweet maar voldaan overzie ik het resultaat van mijn inspanningen. Het kostte wat bikken, schuiven en vegen, maar ons stoepje is weer schoon en sneeuwvrij. Voorbijgangers kunnen weer zonder halsbrekende toeren voorbij.
  Eeen jonge vrouw nadert.
  En achter die dame een slee.
  En op die slee een kind dat mij met grote ogen vol verontwaardiging aankijkt en ontzet uitroept: “Mama, die meneer heeft alle sneeuw weggeveegd!”.
  Moeders blijft strak voor zich uitkijken; sleurt het sleetje over de kale betontegels en merkt vinnig op: “Ja meid, sommige mensen houden niet van kinderen”.  Maak melding

 13. Bericht door irma, op 4 december 2010 om 10:16
  Vroeger is er ook geen gratis zout verstrekt.

  Vroeger was alles anders. Pa werkte, moeder was thuis terwijl tegenwoordig vaak beide partners voor de kost moeten zorgen. Vroeger kon je rustig je stoepje vegen waarbij de kinderen vrijelijk rond konden dartelen in de sneeuw. Tegenwoordig moet je continu uitkijken dat ze niet door één van de vele auto’s overreden/overgleden worden door mensen die ‘vroeger’ gewoon waren gaan lopen.
  Vroeger…….


  Maak melding

 14. Kinderachtige reactie, WFvN. Hoe oud ben je?

  En ja, de mensen namen VROEGER de moeite om de stoepen schoon te vegen. Nu is de mentaliteit anders. Irma heeft helemaal gelijk.


  Maak melding

 15. Wij hebben zelf 25 kg zout in huis, gekocht bij een bouwmarkt, dus ons stoepje komt wel schoon… ook het gehele achtersteegje, trouwens, wij zijn niet kinderachtig…

  Maar het goede van het gratis zout die door de wijk wordt verstrekt is, dat het mensen aanspoort om OOK hun eigen stoepje schoon te gaan maken. Gratis maakt hebberig. Dus mensen willen het zout ook hebben. En als je het dan in huis hebt, kan je het net zo goed gebruiken.


  Maak melding

 16. Bericht door WFvN, op 4 december 2010 om 11:08
  Vroeger was alles anders. Pa werkte, moeder was thuis terwijl tegenwoordig vaak beide partners voor de kost moeten zorgen. Vroeger kon je rustig je stoepje vegen waarbij de kinderen vrijelijk rond konden dartelen in de sneeuw. Tegenwoordig moet je continu uitkijken dat ze niet door één van de vele auto’s overreden/overgleden worden door mensen die ‘vroeger’ gewoon waren gaan lopen.
  Vroeger…….

  Klinkt als het paard-en-wagen-tijdperk…..
  Toch heb ik begrepen, dat het toen ook niet zo veilig was op de weg, hoor…


  Maak melding

 17. Ik snap heel goed wat WFvN bedoeld, dat je 2 heren wil dienen. Kinderen die met hun sleetjes over de stoep willen. En ouderen die er baat bij hebben bij een schone stoep.
  En kinderen kunnen niet in iedere buurt zo maar met hun slee de straat op. En een groot veld is niet altijd in de buurt.

  Dus ik vind de reactie’s op WFvN verhaal wel erg kinderachtig van sommige.


  Maak melding

 18. @Irma:
  Tegenwoordig wordt het zout toch ook niet gratis verstrekt? We betalen daar gewoon gemeentebelasting voor hoor!
  En op de plekken waar ik vroeger (pak hem beet een jaar of 30 geleden) gewoon op straat ongestoord kon spelen, zijn toch echt gevaarlijk voor kinderen geworden, hoor. En dat is hier in de vinexwijk niet minder geworden!

  ‘Gratis’ wil nog niet zeggen ‘goed’ dus ik doe gewoon mijn eigen ding. Dat is de ene keer wel en de andere keer niet schuiven. Zout gebruik ik eigenlijk zelden! Dat heeft alleen zin (zoals hierboven ook genoemd) als het pad daarna genoeg betreden wordt, zodat het zout ook zijn werk kan doen. Dat betekent dan weer dat ik al dat zout binnen heb liggen en dat vind ik niet handig. Dus ik strooi wanneer ik op mijn muil dreig te gaan! 😀


  Maak melding

 19. @Ingrid: dank je voor de ondersteuning maar wat jij schrijft heeft meer te maken met het stuk wat Drama aanhaalt en daar zit ook absoluut een kern in.

  Maar in mijn geval heb ik het dus echt gewoon over het aandragen dat het ‘vroegâh’ wel kon. Tja, er zal ongetwijfeld een stuk mentaliteitsverandering aan ten grondslag liggen maar dat vind ik toch echt even wat te kort door de bocht.

  Voor de gein: het aantal auto’s verdubbelt elke 20 jaar. Ik weet niet wat onder ‘vroeger’ verstaan wordt door Eva maar stel dat dat 20 jaar geleden is, dan spreken we dus over de helft van het aantal auto’s. Gaan we naar 40 jaar terug dan hebben we het over 4x zo weinig auto’s. Gaan we 60 jaar terug dan zitten we ineens bij 8x zo weinig auto’s als nu.

  Ook de economie is anders. De dagindeling is anders. Er is zo enorm veel veranderd. Zelfs als ik zie hoeveel m’n eigen baan veranderd is in 10 jaar tijd. Waar ik 10 jaar geleden nog tijd en energie genoeg had, is dat nu gewoon allemaal pleite. Dat is dus maar 10 jaar waarin dingen sterk veranderd zijn. Moet je zien wat er allemaal anders is geworden en in welke mate over een grotere tijd zodat je over ‘vroeger’ kan spreken.

  Wat betreft mijn leeftijd, die is hoog genoeg om in ieder geval 2 kids op de wereld te hebben gezet. 2 Kids waar ik zuinig op ben en die ik dus liever niet onder een auto zie glijden.


  Maak melding

 20. Wethouder is voor het idee om iedere Zwollenaar 10 kg gratis zout te verstrekken. Dat kost tot 40.000 euri.

  De zoutbakken in de wijken wordt PAS na deze winter geëvalueerd.


  Maak melding

 21. Verslag Raadsplein:

  Wethouder Van As meldt dat er n.a.v. vorige winter een beperkte technische evaluatie heeft plaatsgevonden. Na deze winter volgt een uitgebreide evaluatie. Het verstrekken van gratis zout aan bewoners kost geld, waarvoor geen budget is. De PvdA meldt dat de vraag was of er op bepaalde plekken in de wijk bakken kunnen komen te staan waar wijkbewoners terecht kunnen voor zout. De wethouder antwoordt dat dat op enkele plekken al het geval is. Hij zal de eenheid Wijkzaken vragen of er nog andere plekken zijn, die hiervoor in aanmerking komen en hij verzoekt de fractie ook om zulke plekken door te geven.
  N.a.v. een vervolgvraag van D66 meldt de wethouder dat het aspect duurzame gladheidsbestrijding (bv in de vorm van sneeuwschuivers) zal worden meegenomen bij de evaluatie.  Maak melding

Reageer