Kans op sneeuw, files en ijzel in regio Zwolle

Zwolle – Sneeuwbuien kunnen vrijdagmiddag flinke overlast gaan veroorzaken. Met name in het westen van het land. Ook elders vallen er enkele sneeuwbuien. In de regio Zwolle wordt de sneeuw vanaf 17.45 uur verwacht. In het gehele land is het plaatselijk glad door sneeuwresten of door bevriezing van natte weggedeelten.

Verder wordt er door de ANWB voor vrijdagavond een zware spits verwacht. In de regio Zwolle geldt dat voor de A28 op het traject Wezep – Lichtmis. Zaterdag neemt later in de ochtend en in de middag van het westen uit de kans op gladheid door sneeuwval toe. Let op: vanaf zaterdag volgt een dooiaanval en is ook IJZEL mogelijk. Zondag vooral in het (zuid)oosten grote kans op winterse neerslag. Daarna kwakkelweer met later in de week toenemende kans op winterse buien. Grote kans op gladheid in de nacht en ochtend.

Sneeuwdek
Na een donderdag met langdurig lichte sneeuw trekken sinds donderdagavond soms intensieve sneeuwbuien vanaf de Noordzee het land op. In het Waddengebied en de kop van Noord-Holland lag vrijdagochtend 5 tot 15 cm sneeuw. In de rest van Nederland ligt zo’n 2 tot 5 cm en in een strook van het Gooi tot Friesland en op veel plaatsen in het oosten van het land ligt maar weinig sneeuw.

Ook de afgelopen dagen viel geregeld neerslag meestal sneeuw. Maandagmiddag en -avond 30 november viel de eerste sneeuw. Op de meeste plaatsen viel in enkele uren zo’n 1 à 2 cm cm, in het zuiden van Limburg en het oosten van Brabant op enkele plaatsen 5 cm. De sneeuw viel grotendeels tijdens de avondspits waardoor de overlast voor het verkeer ondanks de geringe hoeveelheden groot was. Dinsdag sneeuwde het met name in het zuiden nog wat door en donderdag bleef het vrijwel de hele dag licht sneeuwen (Sneeuwkaarten onder Verder Lezen- Kaartjes van Nederland met weergegevens)

IJsdagen
De eerste vorstperiode van deze winter begon op 23 november met op enkele plaatsen lichte vorst. Daarna nam de vorst geleidelijk toe en aan het einde van de vorige week kwam het op meer plaatsen tot matige vorst. De Bilt begon op 29 november aan zijn eerste reeks ijsdagen die waarschijnlijk tot in het weekeinde wordt voortgezet. Van een koudegolf is nog lang geen sprake en deze eerste vorstperiode haalt dat criterium waarschijnlijk niet. Een koudegolf is volgens definitie van het KNMI een aaneengesloten periode in De Bilt van minstens 5 ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 graden), waarvan op 3 dagen de minimumtemperatuur lager dan -10,0 graden (strenge vorst). De laatste koudegolf dateert uit de Elfstedenwinter van 1996/1997.

IJzig koud
De afgelopen dagen was het ook overdag bijzonder koud. Op woensdag 1 december vroor het de hele dag zo’n 6 tot 8 graden bij een krachtige tot stormachtige wind. Dat leverde gevoelstemperaturen op van 16 à 17 graden onder nul. Ook donderdag bleef het tijdens sneeuwval op verschillende plaatsen meer dan 6 graden vriezen. Kouderecords zijn niet gebroken maar het komt niet vaak voor dat het zo vroeg in de winter al zo koud is.

De maxima lagen in ons land zo’n 10 graden onder normaal. In Canada en West Groenland was het zachter dan in ons land en lagen de temperaturen zo’n 10 tot 15 graden boven normaal. Een dag als woensdag met gevoelstemperaturen van -15 graden of lager komt in ons land jaarlijks gemiddeld drie keer voor. Ook op 26 januari 2010 zijn gevoelstemperaturen opgetreden tussen -17 en -21 graden.

IJs groeit aan
De aanhoudende vorst zorgt de komende dagen voor verdere aangroei van het ijs met één of twee centimeter per dag. De dikte van het ijs vertoont echter grote verschillen zodat het moeilijk is om aan te geven hoe dik het ijs op de verschillende plekken in Nederland is. De vorming van natuurijs hangt daarbij van verscheidene factoren af. Niet alleen de temperatuur, maar ook wind, bewolking, sneeuw en vochtigheid zijn van grote invloed. Daarnaast spelen ook de stroomsnelheid, diepte en ligging van het water een belangrijke rol. Wind zal het bevriezingsproces in de regel versnellen, omdat de warmte die vrijkomt bij bevriezing dan snel wordt afgevoerd. Waait het echter hard dan wordt de bevriezing juist vertraagd, omdat het water dan mengt met het warme bodemwater. Voordeel voor de schaatsliefhebbers bij deze vorstperiode is dat de wind pas toenam nadat het eerste ijs was gevormd.

Bron: KNMI

Artikel delen:
Reacties 7

Reageer