Waarschuwing voor sneeuw en ijzel

Zwolle – Zaterdag sneeuwt het in het hele land enkele uren. In de regio Zwolle is het vanaf 12.30 uur gaan sneeuwen. Inmiddels is er ongeveer 2 cm sneeuw bijgevallen. Daarna volgt er vanavond een nieuw nog actiever gebied met neerslag. Dan gaat het opnieuw sneeuwen.

peperbus.jpg
Foto: Bert Dijkink

Uiteindelijk gaat de sneeuw over in regen en kan het vanavond en vannacht ook glad worden door ijzel, waarschuwt het KNMI zaterdag. Bovendien gaat het in de loop van de dag vandaag steeds harder waaien. Het wordt dus een weekeinde vol winterse ongemakken. Blijf de weerwaarschuwingen in de gaten houden!

Een gebied met sneeuw trekt zaterdagmiddag van zuidwest naar noordoost over ons land. Er valt zo’n 2-5 cm, lokaal wat meer. De temperatuur ligt tussen -2 graden in het Waddengebied en -6 plaatselijk landinwaarts. Vanavond komt er van het zuidwesten uit een actief neerslaggebied opzetten. De neerslag begint als sneeuw of ijsregen, maar gaat in de avond in het zuidwesten over in regen met IJZEL. De temperatuur loopt langzaam op en komt in de avond in het zuidwesten boven nul. De wind is zuidelijk, matig, kracht 3 of 4. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind (vrij)krachtig, 5-6, later mogelijk hard, 7.

Komende nacht valt de dooi geleidelijk in. In het noordoosten sneeuwt het nog tot tegen de ochtend, elders valt van tijd tot tijd regen, die op de koude ondergrond kan bevriezen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 2 graden in het oosten, langs de westkust wordt het 6 graden. De wind is zuidwest, vrij krachtig tot krachtig, aan de kust hard.

Zondag overdag is het wisselend bewolkt, in het noorden komen enkele buien voor, mogelijk met hagel. In het zuidoosten valt tot in de middag waarschijnlijk nog van tijd tot tijd (natte) sneeuw. De temperatuur ligt tussen 2 graden in het zuidoosten en 7 graden aan de kust. In de avond zakt de temperatuur landinwaarts snel richting het vriespunt en kan het door bevriezing en opvriezing verraderlijk glad worden. De wind is matig uit zuidwest tot west, aan de kust eerst nog vrij krachtig. In de avond draait de wind naar zuidwest en neemt af.

Artikel delen:
Reacties 55
 1. Gewoon thuis blijven met radio, tv en internet. Maar vooral in goed gezelschap. Hoor net trouwens ook wel zeer inspirerende verhalen over café “’t Plein”….daar zul je toch nog wel heen kunnen glijden?


  Maak melding

 2. Wij ook vanmorgen al boodschappen gedaan, maar vanavond moeten we er toch nog weer uit, verjaardag van me ome Jan….

  @Wim, goed idee!!;D


  Maak melding

 3. Mag je niet laten lopen Natascha verjaardag van Ome Jan,dan maar een gebroken pols.Ik heb zo om 3 uur een feest op de Willem Jan .Nergens deauto kwijt natuurlijk.Fietsen vanuit Westenholte dan maar.We twijfelen nog.


  Maak melding

 4. Wichert, van miereveld, ferdinand bol, albert cuyp etc kun je altijd parkeren.
  Ik weet niet hoe laat je gaat maar na achten is parkeren gratis.


  Maak melding

 5. Wow, ik heb nog niet zo lang mn rijbewijs (3 jaar), maar ik ben nu wel een ervaring rijker!!!!
  In Westenholte gleden de achterbanden van de auto alle kanten op. Een zwiep van 60 graden (of zo) de ene kant op en een zwiep van 100 graden (of zo) de andere kant op… Daarna gelukkig wel weer goed op de baan terecht gekomen. Ik was heel blij dat dit precies gebeurde op het breedste stukje van de hele straat. Ook was er niemand voor of achter me…. Foi…
  Op tv dacht ik eens gezien te hebben, dat je alleen moet bijsturen, niet te scherp en met je voet op het gas blijven, vooral niet remmen… Maar van de overburen hoorde ik dat je pompend moet remmen???

  Hoe dan ook… ben blij dat ik weer thuis ben!


  Maak melding

 6. Bericht door dick, op 4 december 2010 om 12:35
  Gewoon thuis blijven met radio, tv en internet.

  Man en zoon zijn naar Ajax-NEC; de (gratis) kaarten waren te mooi om te laten lopen; nu maar hopen dat het weer niet verder verslechterd.


  Maak melding

 7. @ dame. NEE DAT ZEKER NIET LATEN LOPEN! Zou er ook niet snel iets voor afzeggen. Maar het bevalt best een tijd in huis. Boffen man en zoon ff! Nog op tijd naar het mooie Mokum gegaan?


  Maak melding

 8. Achterwielaandrijving???
  ….
  ….
  ….
  GEEN IDEE!!!!

  We hebben gewoon een Renault Scenic uit 2002 (ongeveer)…
  Met gewone (dus niet winter-) bandjes….


  Maak melding

 9. Kwart over vijf zijn ze vetrokken. De wedstrijd begint om 18:45 uur. Het zal je niet bevallen, Dick, maar zoonlief heeft – gelukkig onder zijn jas – een shirt van NEC aan.:)


  Maak melding

 10. Mensen, hier geniet ik nou van! Zo juist in het park, onze twee berners, helemaal hieperdepiep in de sneeuw. Binnen komen met een lek neus, rode oren en door geknepen vingers en dan een lekkere borrel.


  Maak melding

 11. @ Dame

  Kwart over vijf zijn ze vetrokken. De wedstrijd begint om 18:45 uur. Het zal je niet bevallen, Dick, maar zoonlief heeft – gelukkig onder zijn jas – een shirt van NEC aan.

  :D:D:D Ach, ze hebben het dak dicht en dan kan ie vast wel zonder problemen zijn jas uit.  Maak melding

 12. Hangt dat niet van het supportersvak af, Dick? Mijn beeld van de Ajax-supporter is niet zo heel gunstig. Laatst werd er een stelletje opgepakt op grond van het “lidmaatschap van een criminele organisatie”.
  De kaartjes waren iig duur (40 euro), dus zal wel niet de hooligansite zijn (ook een vooroordeel, eigenlijk, maar ja).


  Maak melding

 13. @ Dame; hangt zeker van de supportersvakken af. Maar ze zullen wel niet tussen de harde kern zitten. Anders moet je diegene van die vrijkaartjes maar eens hartelijk bedanken.

  Er zijn per club maar een klein 5 hooligans. Dat ze die voetbalwet van Spekman er nu doorheen hebben gejast betekend dat ze dit ook kunnen doen

  opgepakt op grond van het “lidmaatschap van een criminele organisatie”.

  MOOIIII :D:D:D Het oppakken alleen al, hopen dat het ook tot een veroordeling komt!


  Maak melding

 14. Vanavond trekt er van het zuidwesten uit een actief neerslaggebied over het land. De neerslag begint als sneeuw of ijsregen en gaat na enige tijd over in regen, het eerst in het zuidwesten. Er is kans op ijzel. Er kan nog ongeveer 5 cm sneeuw vallen.


  Maak melding

 15. En ik hoop juist dat het een mooie witte wereld is wanneer ik mijn gordijnen open doe…
  Leuk toch voor de kids nog een dagje extra sneeuw!
  Daarna mag het van mij ook gaan regenen hoor! Maandag hopelijk weer mooi weer van de sneeuw af, ben ik ook voor 😉


  Maak melding

 16. @Eva:

  Mijn eerste reactie was dezelfde als die van Derk: voor of achterwielaandrijving? Maar goed, Scenic, korte neus dus voorwielaandrijving (vrij) natuurlijk hoewel ik dus vanwege het uitbreken van de achterkant gokte op achterwielaandrijving.

  Maar pompend remmen? Erg leuk van je buren maar ze willen je dus de levende ABS-functie leren. Erg leuk allemaal maar rustig rijden en tijdig remmen op de motor werkt toch een stuk beter hoewel dat bij mijn weten geen effect heeft op de achterwielen. Tja, remmen met de handrem wil wel effect hebben op de achterwielen maar in zo’n situatie niet zoals jij dat wil want met de handrem kan je je auto dus geweldig laten uitbreken aan de achterkant 😀 maar dat is niet iets voor de openbare 😛

  Maar goed, niet remmen inderdaad, liever remmen op de motor. het eerste principe is dat je wielen blijven draaien en niet stil komen te staan (want dan ga je glijden). Rustig sturen idem: want als je te scherp stuurt voor de snelheid die je dan hebt en je gaat ook glijden. Pompend remmen werkt wel beter dan vol in de ankers omdat je wielen met pompend remmen mogelijk weer kans krijgen om grip te krijgen op het moment dat je tijdens het pompen even niet remt maar nog liever gewoon continu grip houden door op de motor af te remmen. Dat vraagt alleen wel wat rustiger (maar direct ook veiliger en zuiniger) rijden.

  Voor de duidelijkheid: op de motor afremmen is dus 1 versnelling terugschakelen, koppeling normaal op laten komen (bij te snel zullen de wielen ook gaan glijden) en zo steeds terugschakelen tot je in z’n 2 of nog liever 1 rijdt en dan dus pas de rem gaan gebruiken bij stationair toerental van de motor waarbij het remmen ook rustig moet gebeuren zonder de wielen te laten blokkeren.


  Maak melding

 17. @WFvN; Dank je wel voor je tip….
  Ik haal hier dus uit: Rustig bijsturen, en 1 voor 1 de versnellingen terugschakelen tot het liefste de 1e versnelling. Bij de eerste versnelling is de rem gebruiken wel zo goed als veilig, omdat de wielen dan niet kunnen blokkeren…
  Ik hoop het niet meer nodig te hebben, maar ben wel blij dat ik dit nu weet…
  Toch maar eens zo’n slipcursus gaan doen…


  Maak melding

 18. Brr, Man en zoon nu onderweg vanaf Amsterdam. Veel sneeuw. Wel fijn dat ik het verloop van de reis via sms kan volgen, maar zal blij zijn als de heren heelhuids thuis zijn.
  Zoonlief wel gelukkig nu Ajax gelijk heeft gespeeld en PSV gewonnen. Helaas voor hem, maar gelukkig voor mij heeft Twente ook gewonnen.


  Maak melding

 19. @ Dame, kan me voorstellen dat je blij bent als ze weer heelhuids thuis zijn. D’r is al heel wat naar benden gekomen. Zijn de snelwegen wel een beetje begaanbaar.


  Maak melding

 20. Wat ik meekreeg is dat de weg slecht was, ze 75 km/u reden en een tijdje in een file hebben gestaan. Laatste bericht was Strand Horst, maar dat is 20 minuten geleden.


  Maak melding

 21. @Eva:
  Ook in de eerste versnelling remmen kan blokkerende remmen opleveren! Alleen omdat je snelheid lager is, heb je meer gelegenheid om te corrigeren en zal, mocht het wel verkeerd gaan, de impact natuurlijk veel minder erg zijn.

  Maar de hoofdboodschap is en blijft gewoon: zorg dat de wielen net zo vlot blijven draaien als dat jij vooruit gaat (met andere woorden: grip blijven hebben). Hoe gladder, hoe lastiger. Alles moet daarom rustiger gebeuren, remmen, optrekken en sturen.


  Maak melding

 22. @Ingrid, Dick en Drama,
  Sorry voor mn late antwoord maar de sneeuwfoto is inderdaad vanaf de Peperbus genomen in de richting van de Grote Kerk. Groet, Bert


  Maak melding

Reageer