“Bewoners Mimosastraat tegen geluidsscherm bij spoor”

Zwolle – Langs het spoor van de Mimosastraat in de Pierik wil de gemeente Zwolle een geluidsscherm van 2,5 meter hoog bouwen. Aanleiding hiervoor is dat uit metingen blijkt dat het geluidsniveau van het spoor in de straat te hoog is. Het overgrote deel van de bewoners heeft echter niet of nauwelijks last van geluidoverlast, zo blijkt uit verklaringen van SWZ en buurtonderzoek van de SP.

mimosasstraat.jpg

Wel hechten bewoners er bijzonder aan dat zij hun uitzicht kunnen behouden, dat door het geluidsscherm dreigt te verdwijnen. Uit SP-onderzoek is gebleken dat 82% van de bewoners tegen komst van het geluidsscherm is. Ook is 64% procent ontevreden over de communicatie van de gemeente, met name waar het inspraak betreft. Er is in september een informatieavond voor bewoners geweest, waarbij de komst van het scherm als een voldongen feit is gepresenteerd. Dit heeft bij bewoners tot onrust geleid. De SP gaat maandagavond aan het college mondelingen vragen stellen over de kwestie.

Dit brengt de SP bij de volgende vragen:

1. In welke mate zijn alternatieven voor het geluidsscherm, bijvoorbeeld door gevelisolatie onderzocht? Is de wethouder bereid alsnog alternatieven voor het scherm te onderzoeken.

2.Waarom zijn de bewoners van de Mimosastraat pas betrokken nadat de beslissing tot het plaatsen van het scherm is genomen. Hoe verhoudt zich dit tot het principe van beginspraak?

Namens de SP-fractie,

Frank Futselaar

Artikel delen:
Reacties 16
 1. De Mimosastraatbewoners zijn vanuit het verleden luidruchtige stoomlocomotieven en heel veel nachtelijke goederentreinen (v. G&L) gewend en toen kwam er geen bezorgde ambtenaar informeren hoor.
  En nu alle moderne treinen veel geruislozer hun baantjes trekken moeten er zonodig regeltjes gehandhaafd worden? wat een DDR praktijken pffffffff


  Maak melding

 2. En ik dacht dat er bezuinigd moest worden bij de gemeente omdat er niet zoveel geld meer binnen komt van het rijk. En dan toch onzinnige dingen doen die de bewoners niet willen.laat ze als de schutting niet doorgaat vragen aan de mensen daar wat ze wel graag veranderd willen zien in die straat.


  Maak melding

 3. Vroeger ging je met de trein, omdat je dan lekker naar buiten kon kijken.
  Tegenwoordig planten ze te pas en te onpas geluidschermen neer, zelfs als de bewoners het niet willen….


  Maak melding

 4. prachtige plexiglazen geluidsmuren, ze hadden er allang moeten staan. kennissen van verdieping wonen er ook en hebben jaren moeten wennen aan het geluid van voorbij denderende treinen. een pluspuntje is dat ze in de winter niet meer zo vaak langskomen!


  Maak melding

 5. @verdieping1 ;”kennissen van verdieping wonen er ook en hebben jaren moeten wennen aan het geluid van voorbij denderende treinen. een pluspuntje is dat ze in de winter niet meer zo vaak langskomen”

  Hoezo pluspuntje, zijn het geen leuke kennissen?


  Maak melding

 6. Verslag Raadsplein:

  Wethouder Dannenberg merkt op dat er nog een besluit over de aanleg van het scherm moet worden genomen. Wel is het zo dat geluid heel schadelijk kan zijn voor bewoners, zonder dat men dat beseft. De ministeriele richtlijnen zijn helder en dat leidt tot de onvermijdelijke aanleg van het scherm. Daarom is er ook slechts gekozen voor voorlichting en niet voor beginspraak. Dat laatste is er alleen als er keuzemogelijkheden zijn.


  Maak melding

 7. Pfff, ik woon aan de mimosastraat en heb dus dagelijks de treinen voor de deur langs. Ik woon hier nu bijna 4 jaar en was er na twee maanden aan gewend. Ik weet niet beter. Het valt mij pas op als de treinen ’s avonds laat niet of minder rijden.

  Ik wil geen geluidsscherm hebben. Ik woon dan twee hoog maar zie het gebeuren dat ik dan net tegen het randje van dat scherm zit aan te kijken en ik mijn uitzicht kwijt ben. Bah.
  De geluidsoverlast is minder dan de horizonvervuiling!

  Waarschijnlijk zijn ze ook weer een maandje of 8, 9 aan het bouwen, dus weer elke dag de straat vol met busjes van bouwbedrijven, veel zwaar verkeer door de straat heen, enzovoorts.
  Luister eens naar de buurt! In plaats van altijd maar de regeltjes uit Den Haag tot in de puntjes te willen opvolgen. Voor het parlementsgebouw komt geen trein langs.


  Maak melding

 8. inderdaad, verzonnen geluidsoverlast, DDR praktijken. tja zo voorziet de gemeente zichzelf in werk. want die dikke 1,6 miljoen subsidie geeft bepaalde ambtenaren ook weer zekerheid van hun baan en salaris… dit gaat puur om geld en werkvoorziening.
  wie zit er nou te wachten op een lelijke muur?? treinen hoor je amper. uitzicht is (nog) prachtig..


  Maak melding

Reageer