Kerstviering nodigt uit tot reflectie en gesprek

Zwolle – Windesheim wil de gedachte van kerst dichter bij studenten en medewerkers brengen met onder meer het kunstobject ‘Mary’. Door ‘pijnlijke schoonheid’ werpt de videofilm van Arent Weevers een bijzonder licht op het kerstfeest. De videokunstenaar maakt gebruik van motieven die teruggrijpen op bekende beelden en verhalen uit de Bijbel en de christelijke traditie. Van 1 tot 15 december is de film van ruim vijf minuten continue te zien in het Atrium van Windesheim.

In tegenstelling tot de traditionele, ingetogen en religieus geklede Maria toont de videofilm Maria als een icoon van zwangerschap en moederschap in haar pure naaktheid, schoonheid, kracht en kwetsbaarheid. Alleen haar loshangende haren bedekken haar lichaam. ‘Mary’ is opvallend en nodigt uit tot reflectie en gesprek. Op 7 december kunnen mensen van 16.00 – 17.00 uur aan de dialoogtafel in het Atrium met elkaar discussiëren over de vraag: ‘Wat doen deze beelden met je?’ De film van Weevers is een betekenisvolle uiting van de identiteit van Windesheim en zijn pedagogische en maatschappelijke opdracht. Voor ‘Mary’ ontving Weevers onlangs in Los Angeles een ‘best international videoart’ award.

Naast de videofilm symboliseren kaarsen, lichtposters en een videoclip van studenten Journalistiek op eigentijdse wijze de komende kerst. Vanaf de eerste adventsweek branden op twee plaatsen op Windesheim vier kaarsen met ‘uitlegkaartjes’ over advent. In een postercampagne met teksten over licht wil Windesheim in de adventsweken ook moslims en niet-religieuze mensen aanspreken. De videoclip met het thema ‘Licht’ draait deze weken op de mediawand van het X-gebouw en op diverse beeldschermen in de hogeschool.

Artikel delen:

Reageer