Prinselijke Collecties bij Museum de Fundatie

Zwolle – Op 19 december 2010 opent in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van Liechtenstein.

 liechtenstein_1.jpg

Meer dan tweehonderd schilderijen, tekeningen, sculpturen, meubels en porselein uit de Prinselijke Collecties geven een gevarieerd overzicht van de kunst uit de periode 1775-1850. Museum de Fundatie gaat mee in de revival van interesse voor het Neoclassicisme en de Biedermeier die de laatste jaren in centraal-Europa is ingezet. Het is voor het eerst dat de collectie Neoclassicistische en Biedermeier-kunst van de Prins van Liechtenstein, Hans-Adam II., in Nederland wordt getoond, na presentaties in het Liechtenstein Museum te Wenen, het Kunstmuseum in Vaduz, het Pushkin Museum in Moskou en het Kunstgewerbemuseum (locatie Waldstein’sche Reithalle) in Praag. De buitengewone collectie wordt in 2012 definitief gehuisvest in het Liechtenstein Stadtpalais aan de Bankgasse in Wenen.

Vorstelijke verzameling

De veelzijdige en rijke kunstverzameling van het Huis Liechtenstein wordt gerekend tot één van de belangrijkste privé-collecties ter wereld. De expositie in Zwolle laat kunstwerken van het allerhoogste niveau zien. De circa tweehonderd schilderijen, tekeningen, sculpturen en voorwerpen van kunstnijverheid geven een uitzonderlijk beeld van de kunsten uit het tijdsbestek tussen 1775 en 1850. Weense grootheden als Rudolf von Alt, Friedrich von Amerling, Ferdinand Runk en Ferdinand Georg Waldmüller zijn vertegenwoordigd met indrukwekkende portretten, landschappen en genrestukken naast gerenommeerde Europese kunstenaars als Antonio Canova, Francesco Hayez en Elisabeth Vigée-Lebrun. Van de Kaiserliche Porzellanmanufaktur Wien is er divers porselein. De komst van de Prinselijke Collecties naar Zwolle is een unieke gelegenheid om kennis te maken met het Neoclassicisme en de Biedermeier, want nooit eerder is deze collectie in Nederland en zelfs in dit deel van Europa te zien geweest.  

liechtenstein.jpg
Elisabeth Vigée-Lebrun Portrait of Princess Karoline of Liechtenstein
(1768–1831), née Countess of Manderscheidt, as Iris, 1793.

Neoclassicisme en Biedermeier

De expositie Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van Liechtenstein toont het kunstmecenaat van de Liechtenstein-familie en belicht het artistieke klimaat in Oostenrijk aan het einde van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw. Het monumentale en heroïsche karakter van de werken in neoclassicistische stijl wordt afgewisseld met de zoete en knusse plaatjes van de Biedermeier-werken. Waar het Neoclassicisme bij uitstek macht representeert en de puurheid van de kunst van de Grieken en de Romeinen nastreefde in een tijd van nationalisme, militarisme, oorlog en revolutie, ontwikkelde de Biedermeier-kunst zich juist in de periode van relatieve rust tussen 1815, de Slag bij Waterloo, en het revolutiejaar 1848 en richtte zich op het burgerlijke leven met haar ontspannen huiselijkheid en naïeve droombeelden. Beide nauw aan elkaar verwante stromingen bloeiden in Midden-Europa meer dan in Nederland en zijn binnen vaste collecties en tentoonstellingen hier zelden te zien.  Museum de Fundatie

Dankzij zijn stichter Dirk Hannema heeft Museum de Fundatie enkele fraaie voorbeelden van laat achttiende-eeuwse en vroeg negentiende-eeuwse werken in zijn bezit. De kunstwerken van onder andere Antonio Canova, Charles Howard Hodges, Joseph August Knip, Cornelis Kruseman, Jan Adam Kruseman, Adriaan de Lelie, Alessandro Longhi en Hendrik Voogd worden door de tentoonstelling in een breder perspectief geplaatst. Het pand van Museum de Fundatie waar de expositie wordt getoond – het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle – was voorheen een paleis van justitie. Het bouwwerk dat tussen 1837 en 1841 ontstond  naar ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck, is uitgevoerd in de voor die tijd voor gerechtshoven zo kenmerkende Neoclassicistische stijl. In deze tempel van schoonheid vindt de collectie van de Prins van Liechtenstein een passend onderkomen.

Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van Liechtenstein zal worden begeleid door een uitgebreid educatief programma en een catalogus. De tentoonstelling is voor het publiek te zien van 19 december 2010 tot en met 8 mei 2011.

 “Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders: Waanders, Rabobank IJsseldelta, Nysingh advocaten-notarissen en Berk Accountants en Belastingadviseurs.

Tentoonstelling:    Neoclassisisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van Liechtenstein

Periode:           19 december 2010 t/m 8 mei 2011

Locatie:           Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle

Openingstijden:      di t/m zo, 11.00-17.00 uur

Informatie:          www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Prinselijke Collecties bij Museum de Fundatie”

Reacties zijn gesloten.