TNT Post gaat 3 dagen staken

Den Haag / Zwolle – De driedaagse poststaking die dinsdagavond om elf uur begint, gaat door. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo dinsdag laten weten. Dinsdagavond worden bij het sorteercentrum in Zwolle medewerkers van TNT geïnformeerd over de komende acties.

TNT Post en de bonden zaten dinsdag voor de tweede dag op rij om tafel om te proberen tot een akkoord te komen over de reorganisatie bij TNT Post. Het ging vooral over het aantal gedwongen ontslagen dat daarmee gepaard gaat. De partijen zijn het niet eens geworden. Bij TNT Post moeten elfduizend mensen het bedrijf verlaten. In eerste instantie kwam dat er volgens TNT op neer dat 4500 mensen het bedrijf via gedwongen ontslag moesten verlaten; later werd dat aantal teruggebracht naar 3100.

Volgens vakbond Abvakabo kwam TNT Post dinsdag met het voorstel om dat aantal met nog eens driehonderd omlaag te brengen, zonder dat daarbij in de toekomst salaris ingeleverd hoeft te worden voor de mensen die blijven.

”We hebben dat voorstel voorgelegd aan onze leden en het is afgewezen”, aldus de woordvoerster. ”Dit voorstel is te mager; er zit meer ruimte.”

Artikel delen:
Reacties 53
 1. Succes postbodes. Straks als jullie vervangen zijn door goedkoop onderbetaald personeel is de rest van nederland aan de beurt om vervangen te worden door goedkoop personeel


  Maak melding

 2. @gerard+ ; Ooit “is er” (door wie ook weer?) besloten om de postmarkt te liberaliseren, en daarmee tante Pos om zeep te helpen. TNT wordt nu tot op het bot uitgekleed, en kan straks mooi voor een prikkie worden overgenomen door Deutsche Post, die nu al met een dochtermaatschappij op de Nederlandse actief is….. om de tarieven laag te houden….
  D?r is toendertijd wel besloten, maar niet goed nagedacht.


  Maak melding

 3. achterliggend probleem is natuurlijk dat jij en ik vrijwel nooit meer een brief versturen. Ondanks de concurrentie neem je dat niet weg.
  Baal er wel van.. verwacht morgen een belangrijk pakketje.
  Evenwel begrip voor de actie. Al blijft het trekken aan een dood paard.


  Maak melding

 4. klopt ingrid, alleen Post, dus pakket en express NIET !!

  BTW: DHL begint ook al te sputteren….

  UTRECHT – De vakbonden hebben met verbijstering gereageerd op het voornemen van koeriersdienst DHL Express om honderden banen in deeltijdbanen om te zetten.  Maak melding

 5. 2,4 miljoen brieven worden er verwerkt per nacht bij PTT post in Zwolle… vanacht gaan de nachtdiensten gewoon door de sorteermachines heen en worden ze handmatig verwerkt, ze worden alleen nog niet vrijgegeven voor transport, maar staan wel klaar…  Maak melding

 6. Ja dat weet ik, maar vroeg me af of de staking ook de bezorging van deze kaarten treft.

  Kan wel handig zijn als er straks ook nog gestaakt wordt tijdens de kerstbezorging; alle kerstkaarten in een rouwenvelop en je hebt nergens last van… 😉


  Maak melding

 7. Als postbodes zijn wij ook niet blij dat de klant de dupe is van deze stakingen, maar wij zien geen andere uitweg meer, nu TNT geen krimp geeft rondom de gedwongen ontslagen en de overheid niets doet tegen de oneerlijke concurrentie op de postmarkt.
  Wel sorry tegen onze zaterdagpostbodes, die voor de 2e keer in 3 weken op zaterdag een enorme hoeveelheid post te verwerken krijgen.


  Maak melding

 8. De overheid is daar schuldig aan ,door de markt te privatiseren,en daar is de postbode die jarenlang gewerkt heeft de dupe van.Die worden als onbestelbaar pakketje afgeserveerd,en vervangen door goedkopere krachten.

  Wens alle postbodes heel veel succes met hun acties.


  Maak melding

 9. Wat is er b.v. tegen om niet 6 keer per week maar 3 keer week post te bezorgen? Met deze stakingsgolf wordt je creatief en merk je dat het dus ook anders kan.


  Maak melding

 10. @Zwolse,

  Is dan je conclusie dat de postbodes dus teveel verdienen of dat er sprake is van oneerlijke concurrentie doordat andere bedrijven creatiever/slimmer zijn door goedkopere krachten aan te nemen?


  Maak melding

 11. Waarom moet de klant, wij dus, weer het slachtoffer zijn?
  Wat dachten jullie van het idee om alle post ongefrankeerd te verwerken?
  Tref je de baas in z’n portemonaie en is HUN (postbode)probleem niet ONS (publiek)probleem!
  Ik verstuur mijn 80 kerstkaartjes dit jaar wel digitaal…..


  Maak melding

 12. Floris, dat de markt vrijgegeven is wil niet zeggen dat het goed werkt zo. Onder het mom van “door vrijgeven en invoeren concurrentie wordt de kwaliteit verbeterd” zijn er al diverse privatiseringsblunders gemaakt, niet alleen bij post maar ook bij spoor, energie en zorg. Denk je echt dat in die sectoren de kwaliteit verbeterd is door concurrentie???
  Nee, de privatisering in markten waar dit niet geschikt voor is (voorgaande sectoren dienen hierbij als schoolvoorbeeld) dient alleen maar het belang van de (buitenlandse) aandeelhouders. Het grote graaien is jaren geleden begonnen en gaat nog steeds door en gaat ten koste van (in dit geval) de jarenlang werkende postbodes die als oud vuil afgeserverveerd worden ten faveure van goedkope flexkrachten.
  Ten slotte ter (december, kerst en oud – en nieuw ) overweging:

  “In the world there is enough for everybody’s need, but not enough for everybody’s greed!”


  Maak melding

 13. De concurrentie is oneerlijk,doordat zij heel eenvoudig veel goedkopere krachten kunnen aantrekken,onder de prijs kunnen duiken en de uitzendkrachten er net zo makkelijk weer uit kunnen sodemieteren,zonder een centje pijn


  Maak melding

 14. @Zwolse,

  In mijn optiek is dat niet oneerlijk, maar de werking van de markt. TNT heeft gewoon ‘last’ van het feit zij in het verleden een overheidsorganisatie is geweest.


  Maak melding

 15. Het bestuur van TNT kiest er vooral voor tegemoet te komen aan de wensen van de aandeelhouders ten koste van de werknemers, zegt econoom H. Schenk. ??Die hedgefondsen proberen het bedrijf een richting op te sturen, die uiteindelijk zal resulteren in hoge winstgevendheid en hoge dividenden. Door korte termijn bezuinigingen. En dat zijn vooral bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden.??

  TNT geeft echter aan dat de toenemende concurrentie en de volumedaling in de post de redenen zijn voor de reorganisaties. De Universiteit van Utrecht berekende voor ZEMBLA dat het voormalige staatsbedrijf ondanks de liberalisatie nog 85,7% van de Nederlandse markt in handen heeft. En dat TNT jaarlijks een omzet van 10 miljard euro heeft en 1,13 miljard euro winst maakt. De TNT Maildivisie ?? waar TNT Productie het sterkste bedrijfsonderdeel van is – zorgt voor 40 procent van de inkomsten van het hele bedrijf TNT. En genereert meer dan 70 procent van alle winst die het hele bedrijf wereldwijd maakt.  Maak melding

 16. Alle postbodes met een contract van 25 uur of meer worden door TNT ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken. De 55-jarige postbode Marius is wanhopig na 30 jaar bij de post gewerkt te hebben. Hij heeft een gezin te onderhouden en zal met zijn leeftijd niet snel weer aan een andere baan komen: ??Er is zo ontzettend veel werk, laat ons gewoon werken. Wij willen graag werken.??

  Peter Wiechman van de AbvaKabo zegt dat het niet zo kan zijn dat je duizenden mensen gaat ontslaan en dat je de ruimte bij een goedlopend bedrijfsonderdeel wel hebt, maar willens en wetens niet wilt benutten. De Pakketdivisie van TNT is bijvoorbeeld een snel groeiend bedrijfsonderdeel, waar overtollige postbodes zouden kunnen werken, maar TNT kiest ervoor het overgrote deel van dat werk uit te besteden en duizenden postbodes te ontslaan


  Maak melding

 17. TNT is een A-SOCIAAL bedrijf geworden. Mijn voorstel: nationaliseren, althans in elk geval minimaal51% aandeel voor de BV Nederland en als resultaatplicht dat TNT op zijn minst zodanig kiet speelt dat het de balstingbetaler geen geld kost, moet een makkie zijn gezien de huidige resultaten van TNT.


  Maak melding

 18. @Joppuh ; ik hoop dat renationaliseren een reële optie kan worden. Hoe zou de overheid nog anders invloed uit kunnen oefenen? Ik weet niet of (re)nationaliseren binnen Europa is toegestaan.


  Maak melding

 19. Dat weet ik ook niet, anders maar uit de EU, kunnen we gelijk de gulden weer herinvoeren 😉 Die Euro zijn we destijds ook al zo mee genaaid, maar dat is een andere topic


  Maak melding

 20. Medewerkers van TNT Post gaan donderdagavond weer actie voeren bij de poort van het sorteercentrum in Zwolle.

  De postmedewerkers zijn sinds dinsdagavond begonnen aan een driedaagse staking. Ze zijn het niet eens met het aantal mensen dat het bedrijf in verband met de reorganisatie wil ontslaan. Voor de derde keer in een maand leggen de postbodes hun werk neer. Vrijdag zullen de vakbonden CNV en FNV met twee bussen langs de andere locaties in de provincie toeren waar gestaakt wordt. Ze gaan daar de postbodes toespreken en zullen met ze in gesprek gaan.  Maak melding

 21. bij tnt zitten ze boven het minium loon

  dus er kan gewoon wel wat minder loon uit betaald worden

  kan iedereen blijfen

  hulde aan wezo-sand-dhl-en zelfs de kerken lopen nu al kerstpost te bezorgen(voor weinig):D:D:D
  tnt was de postbezorger jammer maar vrijepostmarkt
  heeft veel mensen toch wel aan werk geholpen


  Maak melding

 22. hulde aan de wezo-sand dhl? nou echt niet! ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn de postbode van tnt mijn post lees …
  dat doen deze mensen van het de wezo en sand dus wel he voordat de post (sand) in onze brieven bus gegooid werd werd de post eerst gelezen !!! al 3 keer mee gemaakt ik stond er bij en keek er naar en dacht zie ik dit goed? ja zag het goed ! geeft mij de tnt bezorger maar


  Maak melding

 23. Dat is onzin natuurlijk joos. Met het lezen van al die brieven zijn ze dan drukker dan met het bezorgen. Tevens doe je onrecht aan alle welwillende sociaal werkenden van de WEZO.


  Maak melding

 24. hulde aan de wezo-sand dhl? nou echt niet! ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn de postbode van tnt mijn post lees …

  En laat dat nou bij TNT nogal eens het probleem zijn….. Goed, dat ze de inhoud niet lezen stel ik uiteraard op prijs maar dat ze ook postcode en straatnaam niet lezen vind ik toch wat minder geslaagd. Goed, beide straatnamen beginnen met een K en de postcodes zijn ook maar één letter verschil: N of H maar de rest van de straatnaam is toch echt wel anders.

  De laatste tijd gaat het vrij goed maar wij hebben enorm vaak post gehad van het andere adres en omgekeerd. Het lijkt een vakantiekwaaltje te zijn.


  Maak melding

 25. @joos, nou sorry hoor kan me niet voorstellen dat Sandd postbezorgers jouw post leuk bij jouw op de stoep gaan lezen. Ja ze moeten wel even adres kunnen lezen he. 🙂
  onzin dus.
  Als ze je post willen lezen doen ze dat thuis wel hahahah ze krijgen de post kratten thuis he.
  Groeten van een Sandd bezorger. 🙂


  Maak melding

 26. nou sand bezorger ik lieg niet het was echt zo! ik wilde eerst nog een klacht in dienen maar dacht laat maar! als het weer gebeurd doe ik het wel…


  Maak melding

Reageer