Zwolle gaat aan de slag met leisure

Zwolle – De gemeente Zwolle wil landelijk meetellen op leisure gebied. Op dit moment heeft Zwolle een matig leisure aanbod en is de Zwollenaar hiervoor grotendeels aangewezen op andere steden. De gemeente heeft daarom de ambitie uitgesproken om de regiofunctie op het gebied van leisure te vervullen en het aanbod zoveel mogelijk te clusteren. Om dit te bereiken gaat Zwolle aan de slag met een nieuw beleidskader leisure.

Met de vestiging van leisure wordt niet alleen voorzien in de vrijetijdsbehoefte van Zwollenaren en bezoekers van de stad, het biedt ook op economisch gebied kansen. Nederlanders besteden zo’n 25% van hun vrij besteedbaar inkomen aan leisure activiteiten. Bovendien biedt de leisuresector werkgelegenheid, vooral voor lager opgeleiden. Om te komen tot een beleidskader, heeft de gemeente onder andere door een gespecialiseerd bureau (ZKA) het aanbod van de markt in kaart laten brengen en een onderzoek onder het Zwols burgerpanel uitgezet. De uitkomsten van dit onderzoek (1250 reacties) geven een goed  beeld van de vraag naar leisure.

Zwollenaren zijn in het algemeen wel tevreden over het aantal voorzieningen in de stad. Voorzieningen die naar de mening van de Zwollenaren welkom zijn, zijn een outletcentrum, een megabioscoop, een wellnesscentrum en een kinderparadijs. De ondervraagden zijn van mening dat de aanwezigheid van leisurevoorzieningen de aantrekkingskracht en het imago van Zwolle zullen vergroten.

Als meest geschikte locaties voor leisure geeft bureau ZKA aan: de rand van de binnenstad voor sfeergerichte leisure, Voorsterpoort voor doelgerichte leisure, De Vrolijkheid als alternatief voor Voorsterpoort voor sport, spel en adventure, Hessenweg voor groene leisure met bovenregionale functie en Wijthmenerplas voor groene leisure met regiofunctie.

De adviezen van ZKA worden nog verder onderzocht en uitgewerkt. De gemeente wil het beleidskader leisure in het voorjaar van 2011 gereed hebben.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Ik had ook niet verwacht dat Zwolle aan de slag zou aan met kunst in deze tijd, maar een outletcentrum, een megabioscoop, een wellnesscentrum, een kinderparadijs, een MEGADISCO en een IJSBAAN zijn van harte welkom!


  Maak melding

 2. @ Marrianne

  Leisure, clusteren, outlet, wellness….. op landelijk gebied (of verwachten we ook Japanse toeristen?)

  Verder wel een helder verhaal: het gaat niet (alleen) om de Zwollenaren maar biedt ook op economisch gebied kansen ……..

  En zeer leerzaam, er is:
  – doelgerichte leisure (Voorsterpoort)
  – sfeergerichte leisure (rand binnenstad)
  – groene leisure (Hessenpoort en Wijthemerplas)

  Dat dit alles vooral werkgelegenheid biedt voor laagopgeleiden, spreekt natuurlijk voor zich……  Maak melding

 3. En dat bedoel ik: dat had dus ook kunnen heten:
  – doelgerichte ontspanning
  – sfeergerichte ontspanning
  – groene ontspanning

  Ik pleit voor gewoon Nederlands in Nederland gebruiken en niet van die onnodig zogenaamd dure taal… Staat zo bezopen in ons land om dat te gebruiken!


  Maak melding

 4. Ik neem aan dat je begrijpt dat ik het met je eens bent.
  Maar ook in ‘goed Nederlands’ valt hier nog geen touw aan vast te knopen.

  Wat denk je van een speciale prijs voor dit persbericht?


  Maak melding

 5. Ik bedoel maar te zeggen, ik heb nog nooit de aandrang gehad om me eens groengericht, sfeergericht of doelgericht te ontspannen. Dat hebben die 1250 deelnemers aan het onderzoek kennelijk wel.

  Ik heb wat in te halen, denk ik.


  Maak melding

 6. Ik ben denk ik 1 van het gemeentepanel. Ik weet niet beter dan dat de vragen over vrije tijd gingen. Leisure is wel erg hip inderdaad.


  Maak melding

 7. Nou, dit is wel het meest tenenkrommende artikel ooit. Gefeliciteerd!
  Geen touw aan vast te knopen, waarschijnlijk voor de schrijver zelf ook niet. Nee, zo wordt het echt nooit wat met de recreatie in Zwolle.  Maak melding

 8. Tjongejonge…… ik zie hier een grote taak voor gebleekte Geert. Hoezo ‘verislamisering’ van de samenleving. Als er iets is wat bij mij veelvuldig op brute wijze binnen de deur komt, dan is het wel verENGELSING.

  Gewoon Nederlands praten mag en KAN ook….. toch?


  Maak melding

 9. Megadisco? Overal gaan disco’s failliet, denkt Zwolle echt dat dit wat wordt?
  Outletcentrum? Aan de rand van de stad om de binnenstad van Zwolle nog verder dood te laten bloeden?
  Kinderparadijs? Houd de stad groen en de wijken leefbaar je hebt één groot spannend paradijs.
  Stop dit soort onzin, waaraan vooral externe bureaus en dure beleidsmedewerkers verdienen. (Hoeveel hebben de zgn. planontwikkeling en onderzoeken nu al gekost?)  Maak melding

 10. Zwolle heeft zo te lezen grote ambities en wil landelijk meetellen. Dan moet de gemeente toch wel wat meer openstaan voor bedrijven als Holland Casino en in de locaties waar bijvoorbeeld een discotheek zich wil vestigen.

  Mij lijkt het persoonlijk wel wat om bijvoorbeeld qua leisure net zoveel te hebben als bijvoorbeeld Utrecht, Eindhoven, of Groningen.


  Maak melding

 11. Telde ik nou écht veertien keer leisure in dit artikeltje???
  Jaja, dit wint weer de schoonheidsprijs. 😀

  Bovendien, aangezien we hier in Nederland wonen, heeft het ook wel nut om Nederlandse woorden te gebruiken… Een woordenboek En-Ne is wellicht niet overbodig voor de schrijver/schrijfster.
  Mooi cadeautje voor de kerst. 😛


  Maak melding

 12. ZKA is op 1 oktober 2010 samengegaan met Seinpost Adviesbureau BV, onderdeel van de RadarGroep en adviseert tevens Multi Vastgoed (ja, die van de megabioscoop). Directeur RadarGroep is Rogier den Uyl(zoon van), tevens voorzitter PvdA Epe. Kleine wereld.


  Maak melding

 13. Leisure???? Laat ze eerst eens zorgen dat de binnenstad bereikbaar is op de koopavond en zaterdag. En outletcentrum????? Ik zit nog steeds te wachten op de Ikea! Zwolle had een vuist moeten maken in Zweden en evoor moeten zorgen dat Ikea hier kwam. De meest aansprekende evenementen zoals Legoworld is allemaal particulier georganiseerd en als het een keer druk is op het bevrijdingsfestival loopt de stad over. Ik heb het idee dat dit misschien eerst eens goed geregeld moet worden. En kunnen onze ambtenaren dit niet zelf uitzoeken in plaats van zo’n duur adviesbureau?


  Maak melding

Reageer