Nieuwe Woningzoeker voor sociale huurwoningen

Zwolle – De Zwolse en Kampense woningcorporaties deltaWonen, SWZ, Openbaar Belang, deltaWonen Kampen en Beter Wonen IJsselmuiden ontwikkelen een nieuw woonruimteverdeelsysteem voor sociale huurwoningen in Zwolle, Kampen en IJsselmuiden. Het nieuwe systeem zal naar verwachting in mei 2011 in werking worden gezet.

Uitgangspunt van het nieuwe systeem is dat woningzoekenden zelf een woning zoeken op een manier die bij hun situatie past. Het heft in eigen hand en keuzevrijheid staan voorop. Het nieuwe systeem biedt veel informatie op basis waarvan woningzoekenden een goede keuze kunnen maken. Tot slot levert het nieuwe systeem de woningcorporaties informatie op over de woonwensen in hun werkgebied. Daarmee kunnen ze rekening houden bij plannen voor bijvoorbeeld nieuwbouw. Alle 35.000 woningzoekenden in Zwolle, Kampen en IJsselmuiden zouden vandaag persoonlijk op de hoogte zijn gebracht door de verzending van een brochure. Dit wordt echter 13 of 14 december in verband met de poststaking.


Twee manieren van een woning zoeken

Er is gekozen voor een systematiek waarin woningzoekenden zelf kiezen uit de door de corporaties aangeboden woningen. Het systeem biedt twee manieren om een woning te vinden. Woningzoekenden die een woonwens hebben kunnen terecht in de wensmodule. De woningzoekende die reageert en die de langste inschrijfduur heeft, krijgt de woning aangeboden. Voor woningzoekenden die haast hebben om te verhuizen, duurt het opbouwen van inschrijfduur vaak te lang. Voor hen is de spoedmodule beschikbaar. De aangeboden woningen worden verloot. Iedereen die reageert op een woning maakt evenveel kans. Het aanbod is dusdanig groot dat tweederde van de spoedzoekers binnen een half jaar een woning heeft. Bovendien bouwt men ondertussen wachttijd op zodat men ook meer kans maakt in de wensmodule.

Zwolle en Kampen één systeem

De steden Zwolle en Kampen vormen samen een zogenoemde netwerkstad. De Netwerkstad Zwolle-Kampen is een samenwerkingsverband in de provincie Overijssel. De doelstelling voor deze samenwerking is om gezamenlijk de regie te voeren op of over verschillende onderwerpen. Zo ook op het gebied van wonen. Zwolle en Kampen gaan vanaf eind mei 2011 één systeem hanteren voor de verdeling van de sociale huurwoningen. Op de website vindt de woningzoekende straks de woningen die vrijkomen in Zwolle, Kampen, IJsselmuiden en kleine kernen in de buurt van IJsselmuiden; Wilsum, Grafhorst, Zalk, ’s-Heerenbroek en Kamperveen. Zo kan men zonder extra moeite te doen overal tegelijk zoeken. Dat kon daarvoor ook, maar dan moest de woningzoekende zich inschrijven bij twee verschillende systemen (Zwolle en Kampen).

Zoeken en reageren via internet

Het aanbod van woningen wordt vanaf mei alleen gepubliceerd op het internet. In Zwolle reageert 96% van de woningzoekenden nu al uitsluitend via internet. In Kampen is dat 75%. Daarmee verdwijnt vanaf mei in Zwolle de huis-aan-huis krant De Woningzoeker en in Kampen zal niet meer geadverteerd worden in De Brug. Voor mensen die moeite hebben met internet bieden de corporaties gerichte ondersteuning op maat. Vanaf januari 2011 wordt de Woningzoeker in Zwolle niet meer huis-aan-huis verspreid. De kranten zijn gratis mee te nemen vanaf verschillende verspreidingpunten.

Overgangsregeling

Voor de huidige woningzoekenden wordt bij de overgang naar het nieuwe systeem een overgangsregeling getroffen. De woningzoekenden hebben in Kampen en Zwolle op verschillende manieren hun voorrangspositie opgebouwd. In Kampen op basis van inschrijfduur en in Zwolle op basis van inschrijfduur en aantal reacties. De overgangsregeling wordt zo opgesteld dat woningzoekenden uit beide gebieden een gelijke uitgangspositie hebben. In de weken voordat het nieuwe systeem in gaat, krijgen alle woningzoekenden hierover bericht.

Voor meer informatie zie www.dewoningzoeker.nl

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Wat een lariekoek. Er blijft gewoon een groot verschil tussen aanbod en behoefte. Het aanbod blijft veel te laag waardoor je altijd lang zal moeten wachten op een beetje een fatsoenlijk huis. Ik kan ook wel een wensenlijstje maken van wat voor huis is wil. Als er geen aanbod is, kan je het ook niet krijgen.


  Maak melding

 2. Nou ik ben erg benieuwd hoe het gaat. Ik heb in de afgelopen jaren heel veel punten opgebouwd en sta met het huidige systeem bijna overal op 1 en kan dus kiezen. Hoop dat ik, mocht ik tzt nog geen huisje hebben, deze positie voor mij niet veranderd.


  Maak melding

 3. @Bart1,
  Toch is er veel verbeterd door komst van de woningzoeker voorheen moest je zomaar meer dan 9 jaar wachten op eengezinswoning ­čś«

  Zo lang hoef jij daar nu niet meer op te wachten 8)


  Maak melding

 4. Ik heb er anders 7 jaar over gedaan voordat ik recentelijk mijn huidige huisje kon gaan huren. Kon heus wel andere huisjes krijgen, maar een degelijk appartement met cv en goed geïsoleerd, centraal gelegen, kom je maar zelden tegen. Ga niet in zuid en ook niet in stadshagen zitten. Als de nood hoog is neem je wel genoegen met een tochtig flatje, maar een beetje naar de maatstaven van 2010 wonen is toch niet te veel gevraagd?


  Maak melding

Reageer