Deltionstudenten winnen RVU Mediaprijs 2010

Zwolle – Een Zwols achttien jarig duo sleept in het filmtheater Hilversum de RVU Mediaprijs in de wacht.  Uit de vijftig inzendingen nomineerde de vakjury dit jaar 13 filmpjes, waarvan het niveau zeer hoog was. De studenten, Aron Fels en Christiaan Bakker, van het Deltion College Zwolle zijn met hun film ‘Alles Anders’ unaniem tot de winnaars uitgeroepen. 

prijswinnaarrvu.jpg

Het duo maakte een driedimensionale animatie waarin je de wereld ziet terwijl een zeer belangrijk deel ontbreekt. Volgens de jury is de film de meest perfecte WISEBIT vanwege het hilarische karakter en de drang om hierover te blijven nadenken. WISEBITS zijn filmpjes van 30 seconden tot ongeveer een minuut en gaan over een wonderlijk feit. Ze roepen een vraag op of stemmen je tot nadenken. Over de wereld en over jezelf. WISEBITS kunnen in allerlei stijlen gemaakt worden: (3D) animatie, clips, drama en documentair.

Een grote variatie dit jaar aan WISEBITS van studenten van verschillende kunstacademies en ROC’s met audiovisuele richtingen in Nederland. De tweede prijs ging naar Nick Weert, student aan de Einhovense School,  voor zijn ‘stomme’ film ‘Vriendelijkheid is aanstekelijk’. De ‘feel-good’ film is een estafette vertelling waarin elk karakter nog vrolijker wordt. Op de derde plaats eindigde Rens Wegerif, student aan de HKU Hilversum. Zijn filmpje ‘Het Walbeest’ is een animatie waarin wordt vertoond hoe het oorspronkelijke walbeest zich door aanpassing aan zijn omgeving zich ontpopt tot een heuse walvis.

Ruben Picavet, aanjager van de Mediaprijs is enthousiast over de creativiteit onder de studenten. ‘Door de technische vooruitgang is het maken van mooie filmpjes in principe voor iedereen bereikbaar, maar creativiteit en originaliteit en het vervolgens uitvoeren, is een kunst. De inzenders mochten kiezen uit negen onderwerpen en het is fantastisch om te zien hoeveel talent er is’, aldus Picavet.

De jury bestond dit jaar uit Michiel Snijders, producent van Il Luster (de bekendste producent van animatiefilms in Nederland), Maya Schepers, eindredacteur bij de RVU/NTR en Jasper de Bruijn, winnaar van vorig jaar. Jasper won vorig jaar met zijn film ‘Wanneer maakt overbevolking jouw wereld onleefbaar?’

De RVU heeft de Mediaprijs geïnitieerd om een platform te bieden aan beginnende makers in de AV-sector. De winnaars krijgen een geldbedrag van 750, 500 en 250 euro. Vanaf 2011 heet deze prijs de NTR Mediaprijs. NTR is de naam van de onafhankelijke publieke omroep, waarin NPS, Teleac en RVU hun krachten en kwaliteiten hebben gebundeld. Inmiddels zijn al meer dan 200 WISEBITS gemaakt. WISEBITS is een project van de Universiteit van Leiden en de RVU. Je komt ze tegen op Youtube, TV, beeldschermen op stations en op je mobiel. Kijk voor info en de drie winnende filmpjes op www.ntr.nl/mediaprijs  en wisebits.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Heb de eerste drie bekeken maar de winnaar is de terechte winnaar. Gefeliciteerd!!
    Leuk filmpje trouwens. Vooral dat stepje is de afmaker.:D


    Maak melding

Reageer