Prinselijke Collecties arriveren bij Museum de Fundatie

Zwolle – Op 19 december 2010 opent in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van Liechtenstein. Vrijdagmorgen kwam bij het Paleis aan de Blijmarkt de collectie uit Wenen aan. Het museum heeft nog een week om de expositie aan het publiek te tonen.

 opbouw_liechtenstein_6.jpg

Meer dan tweehonderd schilderijen, tekeningen, sculpturen, meubels en porselein uit de Prinselijke Collecties geven een gevarieerd overzicht van de kunst uit de periode 1775-1850. Museum de Fundatie gaat mee in de revival van interesse voor het Neoclassicisme en de Biedermeier die de laatste jaren in centraal-Europa is ingezet. Het is voor het eerst dat de collectie Neoclassicistische en Biedermeier-kunst van de Prins van Liechtenstein, Hans-Adam II., in Nederland wordt getoond, na presentaties in het Liechtenstein Museum te Wenen, het Kunstmuseum in Vaduz, het Pushkin Museum in Moskou en het Kunstgewerbemuseum (locatie Waldstein’sche Reithalle) in Praag. De buitengewone collectie wordt in 2012 definitief gehuisvest in het Liechtenstein Stadtpalais aan de Bankgasse in Wenen.

opbouw_liechtenstein_5.jpg

opbouw_liechtenstein_2.jpg

opbouw_liechtenstein_3.jpg 

liechtenstein_1.jpg

Vorstelijke verzameling

De veelzijdige en rijke kunstverzameling van het Huis Liechtenstein wordt gerekend tot één van de belangrijkste privé-collecties ter wereld. De expositie in Zwolle laat kunstwerken van het allerhoogste niveau zien. De circa tweehonderd schilderijen, tekeningen, sculpturen en voorwerpen van kunstnijverheid geven een uitzonderlijk beeld van de kunsten uit het tijdsbestek tussen 1775 en 1850. Weense grootheden als Rudolf von Alt, Friedrich von Amerling, Ferdinand Runk en Ferdinand Georg Waldmüller zijn vertegenwoordigd met indrukwekkende portretten, landschappen en genrestukken naast gerenommeerde Europese kunstenaars als Antonio Canova, Francesco Hayez en Elisabeth Vigée-Lebrun. Van de Kaiserliche Porzellanmanufaktur Wien is er divers porselein. De komst van de Prinselijke Collecties naar Zwolle is een unieke gelegenheid om kennis te maken met het Neoclassicisme en de Biedermeier, want nooit eerder is deze collectie in Nederland en zelfs in dit deel van Europa te zien geweest.  

opbouw_liechtenstein_7.jpg

opbouw_liechtenstein_1.jpg

opbouw_liechtenstein_4.jpg

Artikel delen:

Reageer