Theatervertelling in teken van herdenking Auschwitz

Zwolle – Verteltheater De Verhalenboot in Zwolle kiest in de week voorafgaand aan de herdenking van de bevrijding van nazi-vernietigingskamp Auschwitz voor een bijzondere, muzikale theatervertelling over een joods jongetje. Door verteller Eric Borrias en zangeres Herma van Piekeren, begeleid door diverse musici.

De joods-Tsjechische Tommy wordt als tweejarig kind met zijn ouders gedeporteerd naar Theresienstadt (Terezin), het ‘modelconcentratiekamp’ van de nazi’s waar veel kunstenaars gevangen zitten. Het stadje wordt zo tot een wrang cultureel bolwerk. De Duitsers nemen er propagandafilms op om de wereld te laten zien dat de joden het nog niet zo slecht hebben….. ‘De dag dat Tommy drie werd’ wordt gespeeld op zondag 23 januari 2011 om 15.30 uur. Kaartjes via www.deverhalenboot.nl of contant bij elke Free Record Shop in Nederland. Entree: € 11,50.

Tommy’s vader, Bedrich Fritta, was een beroemd tekenaar en illustrator in Praag. Hij moet als technisch tekenaar voor de Duitsers werken, maar maakt in het geheim tekeningen over het werkelijke, verschrikkelijke, leven in Theresienstadt. Voor Tommy’s derde verjaardag maakt hij een serie tekeningen om Tommy de wereld buiten het kamp te tonen. Hij krijgt echter geen kans ze te geven….

Tommy overleeft het kamp. Een oom smokkelt de tekeningen van vader mee en geeft ze aan Tommy op diens achttiende verjaardag. De gespeelde muziek en de gezongen liederen zijn voor het merendeel geschreven door gevangenen in Theresienstadt. Enkele tekeningen van Tommy’s vader zullen op De Verhalenboot te zien zijn.

script: Kees van der Zwaard | regie: Martien Zeeman

Artikel delen:

Reageer