Dijkwachters oefenen in verband met hoog water

Zwolle – Op donderdag 16 december gaan zo’n 130 vrijwillige dijkwachters van het Waterschap Groot Salland weer oefenen in de praktijk. Aanleiding hiervoor is de hogere waterstand op dit moment van de IJssel en de vraag van de dijkwachters met deze waterstanden te oefenen. Hierdoor raken de dijkwachters vertrouwd met praktijksituaties en leren ze hun dijkdeel beter kennen.

 

15-11-2010_waterhoogte_ijssel_1.jpg

 

De oefeningen vinden plaats langs de IJssel, vanaf de Schipbeek – een zijstroom van de IJssel – in Deventer tot de Molenbrug bij Kampen. Voor het waterschapspersoneel, de dijkringcommandanten en de eerste dijkpostcommandanten begint de dag om 7.00 uur. De dijkwachters lopen in drie ‘diensten’ tussen 9.00 en 21.00 uur en zijn herkenbaar aan oranje hesjes met het opschrift ‘DIJKWACHT’. Bij elke oefeninspectie van 11 kilometer wordt de dijk zowel binnen- als buitendijks gecontroleerd. Een inspectie duurt zo’n 4 uur.

De oefening vindt zo realistisch mogelijk plaats. Dijkwachters gaan de dijken inspecteren op zogenoemd zandmeevoerend kwelwater, wildschades, verkeersschades, grote drijvende voorwerpen of obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken.

Een andere situatie waar de dijkwachters nu mee te maken krijgen, is gladheid op de taluds vanwege de sneeuw. Zo oefenen zij met elkaar ‘aanlijnen’. Daarbij oefent één dijkwacht onderaan de dijk een controle uit, terwijl de ander boven blijft en hem ‘aanlijnt’. Mocht de dijkwacht uitglijden tijdens een controle, dan is hij gezekerd. Al deze situaties kunnen de dijkwachters ook tegen komen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater.   

Dijkwachtorganisatie

Het Waterschap Groot Salland heeft 536 kilometer dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit 700 vrijwilligers.

Door regelmatig te oefenen is het dijkleger in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid. Aan de hand van opgedane ervaringen kunnen onderdelen van het bestaande draaiboek worden bijgesteld.

Ook in november vonden oefeningen plaats. Zo werd op zaterdag 13 november het gebied ten zuiden van de lijn Wijhe-Raalte geïnspecteerd. Aan die oefening namen 80 vrijwillige dijkwachters deel. Op 27 november werd een oefening georganiseerd ten noorden van de lijn Wijhe-Raalte tot aan de Vecht, inclusief Zwolle waaraan 160 vrijwillige dijkwachters deelnamen.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Het kunnen allemaal wel vrijwillegers zijn het staat in geen verhouding wat dit geldverslindende bedrijf jaarlijks kost, en allemaal op onze kosten.Ik hoop dat onze regering dit eens stevig aangaat pakken en flink gaat bezuinigen.


  Maak melding

 2. Maar van Straaten en serieus, de kosten (jaarlijks) die nu voor bescherming en oefening gemaakt worden, zijn die hoger als dat er weer ergens een dijk doorbreekt? Spreken we nog niet over het leed. 😉


  Maak melding

 3. Daar heb ik het niet over Derk ik heb het over het logge apparaat waterschappen wat ons aan belastinggeld ieder jaar honderden miljoenen kost en waar alles maar kan en mag.bescherming oefening tuurlijk moet dat en is het belangrijk ook hulde voor al die vrijwillegers.


  Maak melding

 4. Hoeveel mensen werken er bij het waterschap, Van Straaten? En hoeveel kosten de waterschappen ons dan?
  Derk, hoe ver ben jij met het verzamelen van dieren voor ons vlotje? 🙂


  Maak melding

 5. Haha Natascha

  Bericht door Natascha, op 14 december 2010 om 17:36
  Zet m op Dick

  ben pas geweest op het schitterende stuk tussen Westerveldse kolk en (onder de A28 door) Berkum. We hebben nog reeen gezien. Was erg nuttig allemaal.

  Dank voor de hulde Van Straaten.


  Maak melding

Reageer