“Kraanbolwerk wordt een hoogwaardig woongebied”

Zwolle – Gemeente Zwolle, gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Schaepman hebben mondeling overeenstemming bereikt over de verkoop van de locatie Schaepman gelegen op het Kraanbolwerk. Hiermee wordt een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van dit gebied.

18-10-2010_schaepman_lakfabriek_de_volharding_04.jpg

De drie betrokken partijen – AM, Schaepman en de gemeente Zwolle – hebben overeenstemming bereikt onder voorbehoud van bestuurlijke goedkeuring. In januari 2011 wordt het onderhandelingsresultaat voorgelegd aan de gemeenteraad. Bij akkoord, zal de gemeente hierna toewerken naar een koopovereenkomst met Schaepman en een reserveringsovereenkomst met AM. De verdere planontwikkeling gebeurt onder voorbehoud van de noodzakelijke verwerving van grond van een derde partij door AM. De toekomstige ontwikkeling van de Schaepmanlocatie kan mede tot stand komen dankzij bijdragen van het rijk en de provincie Overijssel. Het rijk draagt € 5 miljoen bij aan de ontwikkeling van deze locatie. De gemeente en de provincie Overijssel investeren beide een bedrag van € 2,5 miljoen.

Wethouder Erik Dannenberg: “Ik ben blij dat deze overeenkomst zicht biedt op de gebiedsontwikkeling van dit deel van de binnenstad. Deze ontwikkeling betekent niet dat er gelijk gebouwd kan worden op de locatie Kraanbolwerk. Het planvormingstraject moet nog opgestart en doorlopen worden. Dit doen wij in nauw overleg met omwonenden en belanghebbenden”. De bestaande bebouwing moet nog worden gesloopt en daarna moet de gemeente de grond op het terrein nog saneren.

Directeur Alex Voordes van AM (regio Noordoost te Zwolle) omschrijft de Schaepmanlocatie als een betekenisvolle plek als onderdeel van de stadskroon van Zwolle. “Wij zijn vereerd dat wij op deze plek een nieuwe entree van de binnenstad mogen ontwikkelen. Kraanbolwerk wordt een bijzonder en hoogwaardig woongebied”.

In de onderhandelingen is de gemeente Zwolle bijgestaan door adviesbureau Fakton. Bureau van Heijst & Partners deed de onderhandelingen voor Schaepman.

Artikel delen:
Reacties 34
 1. noodzakelijke verwerving van grond van een derde partij … Had ik die grond maar, zal een hoop opleveren!
  5 miljoen overheid, gemeente en provincie beide 2,5 miljoen. Totaal 10 miljoen!! AUB geen woningcorporaties erbij betrekken, laat die maar sociale huur bouwen!


  Maak melding

 2. 10 milj. gemeenschapsgeld ja. En hoe veel gemeenschapsgeld moet daar dan nog bij voor sanering van de -door het bedrijf dat er zat- chemisch verontreinigde grond?
  Raar toch eigenlijk, dat bedrijven zelf daar nooit voor opdraaien…  Maak melding

 3. Mooie locatie voor bv. een Holland Casino, parkeerplaats eronder, woningen erboven. Uitgaansgelegenheden heden rondom met terrassen aan de gracht. Ophaalbrug naar het Rodetorenplein. Jammer dat Zwolle zo dorps is en geen initiatief durft te nemen.


  Maak melding

 4. 😀 Eindelijk van de Schaepman-pukkel af. Hoop wel dat de nieuwe bewoners geen klagerts zijn. Teveel evenementen, teveel lawaai…dan kun je daar erg mooi wonen.


  Maak melding

 5. @Dick,
  De Klagerds zijn er al, die wonen in appartementencomplex de Swanenburch achter het Kraenbolwerk, hun uitzicht op de stad gaat verloren, en dat is niet ondenkbaar want er is al gesproken over woontorens van meer dan 30 meter hoog.


  Maak melding

 6. Owww Observer, waar de ex-voorzitter van de FC ook woont. Wat een prutsers. uitzicht op de stad….misschien kijken ze nu op duurdere huizen als hun eigen pandje. Misschien kunnen ze de zon niet bij een ander zien schijnen. Nou ja dan moeten de woontorens maar wat minder hoog. Wel jammerlijk als je zo moet leven. Hadden wij in Stadshagen ook wel menig bezwaar kunnen indienen. Ben zelf erg blij als dat lelijke obstakel verdwenen is…..Zwolle wordt hoe langer hoe mooier! Je zult maar materialistisch puisant rijk zijn, maar geestelijk en qua humeur zo arm.


  Maak melding

 7. @zusenzo

  Wat wil jij dan? Kom ook eens met ideeën…

  Ik wil in ieder gevel geen saaie (veel te dure) woningen waar mensen in komen te wonen die gaan klagen over 5 decibel te veel lawaai op de kermis. Maar wel lekker opscheppen over kijk mij in de binnenstad van Zwolle wonen.

  Kijk naar Enschede, Boulevard 1945. Daar worden wonen, horeca en winkels met elkaar afgewisseld en het staat er hartstikke goed. Waarom zou zoiets niet in Zwolle kunnen op het Kraanbolwerk? Voor elk wat wils en het zal meer mensen naar zwolle trekken waar de binnenstad van zou kunnen profiteren.


  Maak melding

 8. Er komen 150 wooneenheden, grondgebonden en appartementen met een maximale goothoogte van 30 meter.
  De hand van de stenen stapelaar BAM is hierin te herkennen.
  Kwaliteit komt nooit door massa al is het misschien iets minder dan bij het vorige wangedrocht.
  Dit is de meest ideale plek voor Ikea met een onderwater garage, dat trek mensen naar de binnenstad van Zwolle.  Maak melding

 9. @Ikke

  Die vervolgens moe geshopt en vol van de Zweedse gehaktballetjes snel naar huis willen om daar urenlang vloekend die nieuwe boekenkast
  in elkaar te ‘imbussleutelen’. Dat bedoel je?


  Maak melding

 10. Project in de herkansing zo te zien.
  Zullen wel weer plannen uit rollen die hoger en massaler zijn dan is afgesproken rondom de binnenstad…


  Maak melding

 11. @WFvN in combinatie met onderwatergarage maak je uit- en ingangen richting de A28. Die afstand is op die manier best te overbruggen (niet helemaal het juiste woord hier).


  Maak melding

 12. @Marcelovic

  Ik wil in ieder gevel geen saaie (veel te dure) woningen waar mensen in komen te wonen die gaan klagen over 5 decibel te veel lawaai op de kermis. Maar wel lekker opscheppen over kijk mij in de binnenstad van Zwolle wonen.

  Het moeten dus woningen worden voor mensen die niet al te veel verdienen en vooral.. er mogen geen mensen wonen, die, in ruil voor het recht om in de binnenstad te mogen wonen, het recht op een fatsoenlijke leefomgeving dienen af te staan, ten gunste van het algemeen (lawaai)vermaak belang.

  Lijkt me een leuke clausule voor de koopakte.


  Maak melding

 13. Bart1:

  Daarnaast is er door de eigenaar van de Schaepmanlocatie een sloopvergunning aangevraad, voor een deel van de opstallen. Het ziet er naar uit dat deze vergunning kan worden verleend, m.u.v. het gebouw De Volharding.

  Bron: weblog zwolle van 18-10-2010


  Maak melding

 14. is het wonen daar wel zo aantrekkelijk? kijk eens hoeveel woningen er op het tegenovergelegen maagjesbolwerk te koop staan! als er gebouwd wordt zullen er woningen moeten komen in alle prijsklassen, dus voor starters,middengroepen alsmede duurdere huizen ( b.v. penthouses)


  Maak melding

 15. @Drama, je wens gaat uitkomen hoor, er is al een brug vanaf het Hopmanshuis naar het Kraenbolwerk in de plannen opgenomen hoor.
  We kijken hier toch niet op een brugje meer of minder?;)


  Maak melding

 16. @Bart, de voorgevel van De Volharding wordt gespaard en opgenomen in de nieuwbouw.
  Vr groet, Observer, (lid klankbordgroep Kraenbolwerk)


  Maak melding

 17. Zet er een hotel tussen, horeca en kleine detailhandel en je krijg al een beetje Kop-van-Zuid-gevoel a la Rotterdam. En bouw eens een beetje vooruitstrevend. Iets wat je ook 200 jaar later nog graag ziet.


  Maak melding

 18. @zusenzo

  Ik zou dat wel graag willen ja en ik weet er nog wel een paar die dit ook graag zouden willen hebben.

  @Jacco

  Het moeten betaalbare huizen worden voor iedereen. Maar als je in de binnenstad gaat wonen weet je gewoon dat je te maken krijgt met bepaalde soorten overlast.
  Als je op het platteland gaat wonen ga je toch ook niet de buurman aanklagen omdat hij zijn land aan het bemesten is en het stinkt? Je weet gewoon waar je van te voren aan begint en anders begin er niet aan.


  Maak melding

 19. Beste Zwolse beleidsmakers:

  Kans 1 (omdat er toch gesaneerd moet worden)
  Een kans om een singelgarage (ook voor fietsen) aan te leggen met mogelijk een rechtstreekse toegang vanaf de katerdijk en dus de A28?
  Kans 2
  Goed nationaal en internationaal te orienteren WELKE KANT je nu eigenlijk op zou willen met de stad? (discussie loopt al) en hier de planologie op aan te passen in ee bredere context (rodetorenplein/ruimte taxi centrale/shell terrein/mogelijke tram verbindingen etc etc)
  Kans 3
  De bevolking te betrekken bij schaduwwerkgroepen met adviesfunctie

  etc


  Maak melding

 20. Jammer men kan de stad eindelijk eens uitbreiden…en wat doen ze nog meer woningen…
  Ziekenhuis de Weezenlanden de perfecte plek voor een overkapt winkelcentrum maar nee…Zwolle weer…woningen komen er…verdiend vast beter…:(


  Maak melding

 21. @Marcelovic

  Als je op het platteland gaat wonen ga je toch ook niet de buurman aanklagen omdat hij zijn land aan het bemesten is en het stinkt?

  Je hebt daarin natuurlijk gelijk.

  Iets anders is als de boer de koeien op je stoep laat schijten, dan zeg je toch ook niet dat je dan maar niet op het platteland had moeten gaan wonen?


  Maak melding

Reageer