Commissaris Geert Jansen neemt afscheid van Overijssel

Zwolle – Met een bijzondere Statenvergadering is woensdag in Zwolle afscheid genomen van commissaris van de Koningin in Overijssel Geert Jansen. Hij stapt op vanwege zijn leeftijd (64) en wordt in januari opgevolgd door Ank Bijleveld. Pieter van Vollenhoven richtte tijdens de vergadering als eerste het woord tot Jansen. Hij noemde het afscheid droevig maar juichte de extra inzet de komende jaren van Jansen voor het Nationaal Groenfonds toe. Beide heren zitten in het bestuur van dit fonds.

Jansen werd woensdag benoemd tot Ereburger van Overijssel. Hij is de vierde persoon die deze titel heeft gekregen. Geert Jansen trad in 2002 vrij verrassend aan als commissaris. Hij was eerder onder meer directeur-generaal Openbaar Bestuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Opvolger Bijleveld komt ook van dit ministerie vandaan. De minister van dit departement, Piet Hein Donner, richtte zich daarom in zijn toespraak direct tot de Statenleden. „Als u weer iemand op het oog heeft, benoem ik die vast bij Binnenlandse Zaken. Overigens, ook ik vind het hier prachtig”, solliciteerde hij met een kwinkslag.

Van de commissaris is mede op verzoek van de directeur van museum de Fundatie door kunstenares Marte Röling een portret vervaardigd. Dit werk werd tijdens de vergadering onthuld.

Artikel delen:

Reageer