Vervolg functie Stadsdichter Zwolle ongewis

Zwolle – GroenLinks Zwolle heeft kennis genomen van het besluit van het college in Zwolle om de taak van de Stadsdichter voor Zwolle ter discussie te stellen. De groene partij is het daar niet mee eens en wil via een aantal vragen een heroverweging van B&W.

 

In het verslag van de college vergadering van dinsdag 7 december staat: ‘De procedure voor de werving van een nieuwe stadsdichter niet ingang te zetten en de cultuurnota af te wachten om te bepalen of hetstadsdichterschap nog binnen financiële en inhoudelijke kaders past diehierin gesteld worden’. GroenLinks vindt dit een ongewenste gang van zaken. Er is GL ook geen onderbouwing en evaluatie bekend die tot deze stap zou moeten leiden. Het stadsdichterschap bestaat vanaf 2005, en heeft via de diverse stadsdichters al een veelheid aan gevarieerde poezie opgeleverd. Een logische stap is om een plan te maken hoe het stadsdichterschap zich verder kan ontwikkelen. Nu stoppen betekent impasse, zegt GL vrijdag.

GL vindt het door het college geschatte kostenplaatje van € 25.000 onaannemelijk. Buiten dat vindt GL dat op de gemeentelijke begroting het niet een wezenlijke bezuinigingspost. GL is ervan overtuigd dat binnen acceptabele middelen het stadsdichterschap prima kan worden voortgezet. Door een efficienter communicatieplan, met mogelijk ook minder ambtelijke kosten, zou de fuctie Stadsdichter ook nieuwe impulsen kunnen krijgen. 

GroenLinks: "Kunst en cultuur zijn op dit moment landelijk het kind van de rekening bijbezuinigingen. Juist in crisistijd kan poezie inspiratie en nieuwe gezichtspunten bieden. We roepen u op om het stadsdichterschap juist nu voort te zetten, teondersteunen op weg naar de nieuwe cultuurnota." 

Vragen:

Onderschrijft u bovenstaande analyse?

Zo niet, graag vernemen wij uw overwegingen.

Bent u bereid om op weg naar de nieuwe cultuurnota met een plan te komen hoe het stadsdichterschap binnen de huidige  kaders verder versterkt kan worden?

Bent u bereid het anticiperen op een komende beeindiging van het stadsdichterschap, op weg naar de cultuurnota, te heroverwegen?

M. Van Harten
GroenLinks

Artikel delen:
Reacties 8
 1. GroenLinks Zwolle heeft kennis genomen van het besluit van het college in Zwolle om de taak van de Stadsdichter voor Zwolle ter discussie te stellen.

  De groene partij is het daar niet mee eens en wil via een aantal vragen een heroverweging van B&W.

  ————————
  stelt het college eindelijk iets ter discussie; issut weer niet goed….  Maak melding

 2. Het gaat erom of een stadsdichter een toegevoegde waarde heeft voor de stad en wat de kosten daarvan zijn.Ik ben zo vrij om te denken dat er maar heel weinig Zwollenaren wakker zouden liggen als deze functie zou worden opgeheven.Allet Boukes schrijft toch wel en die voor haar waren ,snapte haast niemand iets van al die dure gedichten .Allet heeft het tenminste over de stad en over dingen die ons aangaan .


  Maak melding

Reageer