Kruispunt bij Dr. Spanjaardweg toegankelijker

Zwolle – Vanaf juni 2010 was er onduidelijkheid in de bewegwijzering bij het kruispunt Ceintuurbaan – Dr. Spanjaardweg. Met name de lokale politieke partij Swollwacht vond destijd dat, los van de onduidelijkheid qua bewegwijzering, er een bordenchaos was, en stelde begin augustus 2010 vragen aan het college daarover. De verkeerssituatie wordt nu, maanden later, aangepast.

Door de wirwar van borden werden Zwollenaren die van de Leo Majorlaan rechtuit naar de Dr. Spanjaardweg reden belast met bekeuringen, welke toen dagelijks uitgeschreven werden door politie IJsselland.  Automobilisten werden vooral in de ochtenduren rond 8.00 uur – 9.00 uur staande gehouden door agenten die "klakkeloos", zonder waarschuwing bekeuringen á € 60,- uitschrijven aan automobilisten die de oversteek maken van Leo Mayorlaan – Ceintuurbaan – Dr. Spanjaardweg." De automobilisten waren zich toen van geen kwaad bewust, aangezien de bewegwijzering erg onoverzichtelijk was. Fractievoorzitter Eikelboom wilde dat de gemeente met spoed haar verantwoordelijkheid nemen om de bewegwijzering duidelijk en overzichtelijk te maken. De projectmanager van het Expertisecentrum heeft in augustus 2010 aangekondigd te onderzoeken of het uit veiligheids- en afwikkelingsoverwegingen mogelijk zou zijn om toe te staan dat het gemotoriseerde verkeer van de Leo Majorlaan rechtdoor zou mogen rijden naar de Dr. Spanjaardweg. Dit blijkt in de 2de fase van de reconstructie mogelijk. Aangezien de 2de fase is ingegaan wordt op korte termijn de bebording aangepast om de bedoelde rijrichting tijdens het werk in uitvoering toe te staan.

Naar aanleiding van bovenstaande had Eikelboom in augustus 2010 voor het college de volgende vragen:

 

 1. Wat vindt u zelf van deze bordenchaos op het kruispunt Leo Mayorlaan – ceintuurbaan – Dr. Spanjaardweg.
 2. Bent u met ons en verschillende automobilisten van mening dat de situatie onoverzichtelijk en niet verkeersveilig is?
 3. Wat bent u of heeft u al ondernomen om dit probleem op te lossen?
 4. Bent u met ons van mening dat er niet gehandhaafd mag worden door Politie IJsselland op verkeersovertredingen die automobilisten in hun beleving niet hebben gemaakt, doordat er sprake is van een onoverzichtelijke bordenchaos?
 5. Is het mogelijk de politie IJsselland opdracht te geven de uitgedeelde bekeuringen te seponeren? Zo nee, is het dan de bedoeling dat er een spervuur komt van bezwaarschriften en hiermee de bureaucratie verder bevorderen?

Freddy Eikelboom

Fractievoorzitter Swollwacht

Artikel delen:
Reacties 15
 1. met die bordenchaos valt het wel mee,zeker als je daar een paar keer langs gereden bent.
  dan weet je wel wat daar wel en niet mag.

  als de mensen nou eens wat minder met zich zelf bezig zouden zijn,en wat meer om zich heen zouden kijken kom je al een heel eind.

  het allermooiste zou natuurlijk zijn dat men daadwerkenlijk rekening met elkaar gaat houden!:D:D:D

  maar dit betwijfel ik.

  dennis buijs, taxi-chauffeur groepsvervoer.


  Maak melding

 2. eigenlijk wordt nu toegestaan wat heel velen al deden…namelijk vanaf de Leo Majorlaan gewoon rechtdoor rijden de Dr Spanjaardstraat op. Waarmee ze het mensen die de fiets gebruiken om naar hun werk te komen, het “veilig” oversteken beperken. De bouw van fietserstunnen maakt dat de fietsers worden vanaf de Herenweg naar de linkerzijde van de weg gestuurd waarna ze de Ceintuurbaan oversteken en net voorbij de Bloedbank, ter hoogte van achteringang van Isala weer moeten oversteken naar de rechterzijde van de weg. En die oversteek wordt een stuk lastiger omdat er nu van twee kanten auto’s aankomen…en die (kan ik uit eigen ervaring zeggen) zijn niet echt genegen om je als fietser te laten oversteken. Maar als we, zoals Dennis stelt en besluiten “echt” rekening met elkaar te houden dan valt het misschien mee.  Maak melding

 3. Onoverzichtelijke situatie daar. Als ik op de Ceintuurbaan rij, en naar Zuid moet, mag ik volgens mij niet rechtsaf, de L. Majorlaan op !! maar moet 2 km omrijden via aflag bij AH Distributiecentrum.
  WAAROM ?? Bussen mogen/gaan er wel rechtsaf ! >:(


  Maak melding

 4. Dennisb bedoelt letten op de onoverzichtelijkheid aldaar. dan mag je ook nog wel ogen in je k..t hebben. Een taxi chauffeur komt er misschien vaker maar een bezoeker aan zwolle niet.


  Maak melding

 5. Wat vindt u zelf van deze bordenchaos op het kruispunt Leo Mayorlaan ?? ceintuurbaan ?? Dr. Spanjaardweg.
  :welke chaos ; borden spreken voor zich en zijn conform de regelementen opgesteld.

  Bent u met ons en verschillende automobilisten van mening dat de situatie onoverzichtelijk en niet verkeersveilig is?
  :nee

  Wat bent u of heeft u al ondernomen om dit probleem op te lossen?
  :welk probleem?

  Bent u met ons van mening dat er niet gehandhaafd mag worden door Politie IJsselland op verkeersovertredingen die automobilisten in hun beleving niet hebben gemaakt, doordat er sprake is van een onoverzichtelijke bordenchaos?
  :nee

  Is het mogelijk de politie IJsselland opdracht te geven de uitgedeelde bekeuringen te seponeren?
  :waarom?

  Zo nee, is het dan de bedoeling dat er een spervuur komt van bezwaarschriften en hiermee de bureaucratie verder bevorderen
  : zie boven

  en gaan over tot de orde van de dag  Maak melding

 6. inderdaad zijn de borden er erg veel, maar even nadenken en zeker goed kijken dan lukt het! Als je er vaker komt is het zeker geen probleem meer. Ook contact opnemen via bereikbaarheid Zwolle is een optie. Als aanspreekpunt van medewerkers van een bedrijf aan de Dr. van Deenweg heb ik dat een aantal keren gedaan en zeer correct behandeld en serieus genomen. O.a. ivm bebording, de verlenging van het groene licht voor fietsers etc.
  Dus nog even doorbijten (zomer 2011) en dan is de tunnel en weg klaar. Zoeven wij zo naar de Oosterenk (ja, op de fiets 🙂
  Wellicht idee voor de automobilisten…


  Maak melding

Reageer