‘Gooi geen vet door de gootsteen en het toilet’

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland roept burgers op oliebollenvet en frituurvet niet via gootsteen, toilet of andere manieren in het riool te laten weglopen.

Olie en vetten kunnen verstoppingen veroorzaken, zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel zelf. Daarnaast veroorzaken ze storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap. De stoffen breken moeilijk af tijdens het zuiveringsproces. Vet omzetten in biodiesel In de decembermaand wordt overtollig vet van onder andere oliebollen nog te vaak en in grote hoeveelheden teruggevonden in het riool. Terwijl het nu vaak voor overlast en kosten zorgt, kunnen de stoffen juist hergebruikt worden. Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën promoot het inzamelen van en recyclen van frituurvet.

Door het inleveren van gebruikt frituurvet wordt het milieu op twee manieren bespaart:

· Het gebruikte frituurvet wordt hergebruikt als bijvoorbeeld biobrandstof.

· Het gebruikte frituurvet wordt niet weggegooid in het riool waar het verstoppingen kan veroorzaken en schade kan opleveren.

Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl staat meer informatie en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet.

Artikel delen:
Reacties 9
  1. Ik snap het neit je hebt tegenwoordig van die verzamelbakken bij de supermarkt staan, is toch een kleine moeite om het daar in te doen als je gaat boodschappen doen?


    Maak melding

Reageer