Horeca Zwolle wil sigaret als eerste uitbannen

Zwolle wil de eerste stad in Nederland worden met een geheel rookvrije horeca. Dat plan heeft de plaatselijke afdeling van de belangenvereniging Koninklijk Horeca Nederland gelanceerd.

Zwolle wil tabaksrook voor 2011 uit cafés en restaurants bannen. In dat jaar moet de Nederlandse horeca volgens het regeerakkoord rookvrij zijn. Uit een inventarisatie onder Zwolse horecaondernemers is gebleken dat de meerderheid positief tegenover een versnelde rookvrije horeca staan, meldt de afdeling. Een concrete datum is nog niet genoemd. (bron: Novum)

Artikel delen:
Reacties 48
 1. Ik ben gelukkig al een aantal jaren van de k@nkerstaafjes af, ik ben absoluut niet tegen roken maar ik vind een rook vrije horeca wel een goede stap.  ⚠️ Meld

 2. Ik pleit voor betere zuiveringsinstallaties. De rokers hebben het al zwaar genoeg. Laat je die dan buiten op straat dan roken?
  Portiers krijgen straks hun handen vol denk ik!
  Het sigaartje op de pijp van opa mag dus ook niet meer dan?
  Volgende stap is verlaging van het alcoholpromillage wat toegestaan is te verkopen? Ik zie straks de bierschuren weer een toekomst in Zwolle krijgen!! Priv?©feestjes waar gerookt mag worden etc.etc.


  ⚠️ Meld

 3. Ben het eens met het rookverbod. Ja, de roker zal dan buiten moeten roken maar ja…dat is deze toch ook wel vaker gewend (??) Neem alleen al het vliegtuig, daar mag ook niet meer gerookt worden. Niet in 1 vliegtuig, nee in alle vliegtuigen en daar wordt ook niet moeilijk over gedaan. Ik vind het nog altijd erg leuk om te zien dat als ik terug komt uit New York dat de “verstokte” rokers zo snel mogelijk hun sigaret, pijp (haha) of sigaar willen gaan roken. Maar wel 9 uur zonder nicotine aan boord moeten zitten!
  Dus wat is nou het probleem door de horeca rookvrij te maken?
  Nogmaals, ik ben absoluut niet tegen op roken maar wel op rokers die tijdens mijn gezellig etentje een sigaret, sigaar of pijp opsteken en dan de rook naar jou uitblazen terwijl jij net lekker zit te eten. Dat heet rekening houden met je omgeving. Ik heb hier al een aantal malen iemand over aangesproken, enige reactie is: heb jij toch een probleem. En dat terwijl ik ook wel eens een een sigaretje opsteek na het etentje, maar wel rekening houdt met mijn omgeving.
  Nog een groot voordeel van een rookvrije horeca: schone frisruikende kleding voor de volgende dag. 😉


  ⚠️ Meld

 4. Ik die nog nooit een sigaret aangeraakt heeft vindt het een prima plan om alle eetgelegenheden rookvrij te maken, maar dat ook de bars en cafees rookvrij moeten vind ik geen prima plan. Met goede afzuiging kan je ervoor zorgen dat de niet-rokers geen last hebben van de rokers… Uitgaan moet voor iedereen gezellig blijven, zowel voor rokers als voor de niet-rokers. Ik hoor al van verschillende kanten dat als het daadwerkelijk ingevoerd wordt, de rokers niet meer voor de gezelligheid hun centen aan de cafebaas gaan geven. Ik zie in gedachten al die uitbaters al met financiele problemen zitten. Wel eens op een verjaardagfeestje of bruiloft met rokers geweest waar niet gerookt mocht worden? Nou ik wel, en het is knap ongezellig als je maar met een kleine groep niet-rokers achterblijft terwijl de rest gezellig buiten staat te kletsen. Dus ik sta meestal bij rokersgroep te vernikkelen…


  ⚠️ Meld

 5. Juist de sigaretten jagen ook mensen uit het cafe /restaurant omdat ze anders piepend, gierend en fluitend de hele nacht in bed liggen, ivm een rookallergie.
  Ik ben dus errg blij weer een gezellig uit te kunnen!
  Klinkt misschien kort door de bocht, maar ik kan niet wachten!!! Groeten Marleen


  ⚠️ Meld

 6. Maar Harry, als jij helemaal los gaat op de bar, ruik je dan nog wel zo fris? Stap jij na het etentje dan ook op en loop jij een restaurant uit om te gaan roken? Gezellig, maar dat doet niemand! Vind dat eerder onbeschoft. Ga je lekker uit eten, moet je eerst door een meute rokende mensen heen. Da’s ook lekker rekening houden omdat je buiten staat? Dan hebben we het nu over een restaurant, wat te denken als er een nieuwe discotheek in Zwolle komt waar een aantal duizend mensen in kunnen?
  Dat jij een ritje in het vliegtuig vergelijkt met een avondje stappen verraad wel een beetje jouw beleving van een avondje stappen.
  Inderdaad Sil, bij de rokers is het vaak gezelliger. Verstokte ex-rokers zitten het meest te zeuren uit jaloezie dat ze het niet meer mogen.
  MOet je hun commentaar maar eens horen als de rokers naar buiten gaan. Ik rook zelf niet, maar weet wel dat ex-rokers de grootste azijnzeikerts zijn.


  ⚠️ Meld

 7. in Ierland is het na het instellen van het rookverbod veel drukker in de cafe’s geworden dus met die privefeestjes zal het wel meevallen. Mensen willen toch wel de deur uit.


  ⚠️ Meld

 8. Tja voor de niet rokers zal het straks erg gezellig worden in de kroeg.
  Als de rokers steeds naar buiten moeten, of weg blijven.
  Dan ook minder omzet.
  En drie keer raden wat er dan gebeurt.
  Weer een prijsverhoging.
  En aangezien het stappen toch al steeds duurder wordt , zal het voor veel mensen straks ook niet meer te betalen zijn.

  hmmm en de mensen die blij zijn met het rook verbod houden zeker ook van het harry jekkers idee nl een rokers reservaat.

  en nee ik rook niet!!!!!!


  ⚠️ Meld

 9. Waarom zouden de omzetten omlaag gaan als er overal in de horeca een rookverbod komt?
  In welke landen is dat gebeurt dan na invoering van een totaal rookverbod?


  ⚠️ Meld

 10. Verstokte ex-rokers zitten het meest te zeuren uit jaloezie dat ze het niet meer mogen.
  MOet je hun commentaar maar eens horen als de rokers naar buiten gaan. Ik rook zelf niet, maar weet wel dat ex-rokers de grootste azijnzeikerts zijn.

  Ik denk aan iets met een kam en scheren!
  En wie is er nou jaloers op een nicotine junk, diep in zijn hart wil (bijna) iedere roker stoppen!


  ⚠️ Meld

 11. Ik rook zelf, maar vind het een goed plan! Soms is het zo blauw en bedempt dat ik er zelfs niet goed van wordt. laatst een keertje een feest gehad waar niet gerookt mocht worden, ff naar buiten indien nodig, maar binnen was het aangenaam vertoeven.  ⚠️ Meld

 12. de rokers moeten niet zo janken! tis kwestie van gewenning, Itali?« stond op zijn kop vanwege het rookverbod, en nu… ze zijn er heel erg blij mee en hebben meer bezoek in de caf?©s dan vroeger!
  En paffen daar kunnen ze wat van in Itali?«…. dus neem een voorbeeld aan een ander land. I.p.v. te doen waar Nederlanders altijd al zo goed in zijn… klagen en zeiken…


  ⚠️ Meld

 13. Roy: de ex-roker, i rest my case!

  Freddie, natuurlijk alles went op een gegeven moment, maar waarom itali?« kopieren terwijl wij als nederland uniek kunnen zijn met een verbeterde rookafzuiging?
  In italie moet je ook een badmuts op in het zwembad, dus dat dan ook maar overnemen zonder te klagen en te zeiken?
  Sinds wanneer ben jij gestopt met roken dan?


  ⚠️ Meld

 14. Roken afschaffen zal de omzet van de horeca omlaag brengen? Wellicht zullen er rokers niet meer uitgaan (riiiiight…..) maar daar staat wel tegenover dat er andere mensen zijn die juist w?©l weer de mogelijkheid hebben om fatsoenlijk uit te gaan.

  Eergisteravond weer uit eten geweest. De lucht was er te snijden terwijl er nog niet eens zo gruwelijk veel gerookt werd. Geef mij maar frissere lucht zonder die rook die de slijmklieren in m’n neus aan het werk zet.


  ⚠️ Meld

 15. Tip voor alle rokers kijk eens naar de laatste aflevering van spuiten & slikken, daar hebben ze de oplossing voor je nicotine verslaving zonder dat je omgeving last heeft van meeroken.


  ⚠️ Meld

 16. dus binnenkort geen last meer van mijn keel na een kroegbezoek en geen naar-rook-ruikende kleren in mijn ‘frisse’ huis!

  Vergeet niet dat roken een verslaving is. ?⤰?©n waar je je omgeving ook lastig mee valt. Op zich dus goed dat er maatregelen getroffen worden om de mensen in omgeving van de verslaafden te beschermen tegen deze schadelijke stoffen.


  ⚠️ Meld

 17. Toch wel apart dat als je op een feestje o.i.d. bent en je gaat naar buiten om te roken (om een ander niet tot last te zijn) er een hele meute niet-rokers achter je aan loopt naar buiten om toch maar bij die rokers te kunnen zijn. 😛 8) 😀 😉


  ⚠️ Meld

 18. Ik blijf erbij dat over het algemeen de roker het pand moet verlaten om buiten even te gaan roken. Als je de eerdere reacties leest valt op te maken dat in andere landen het juist meer mensen aantrekt om in een rookvrije ruimte uit eten te gaan. Waarom moeilijk doen als je nog gewoon kan roken…helaas dan niet in het pand zelf maar toch. Het zou voor een roker genieter echt te ver gaan als je ook niet meer in de openbare buitenlucht mag roken, want waar mag je het anders dan nog?? Zit je aan je huis gekluisterd.
  John, ik ben een gelegheidsroker en ja, ik ga buiten roken. Jij (of bedoel je men?)vindt dat onbeschoft en zegt dat niemand dat doet. Ik wel dus dat niemand gaat niet op. In het ziekenhuis waar ik werkzaam ben zie ik genoeg collega’s en verpleegkundigen in hun pauze even naar buiten gaan om te roken. Ik denk dat waar jij het over hebt: eerst door de hele meute heen wel mee zal vallen. Als rokers het helemaal niet bevallen dan zal een klein gedeelte niet meer zijn of haar gezicht laten zien.
  Ik denk zelf dat je het een klein beetje kunt vergelijken met een situatie m.b.t. de prijs van alcohol. Mocht de drank duurder worden blijven de gasten toch wel komen.
  John, zou jij het erg moeilijk hebben als je in het vervolg buiten moet roken? Binnen heb je plezier met je mede kroeggenoten, buiten kun je heerlijk genieten van je welverdiende sigaretje! ;D


  ⚠️ Meld

 19. hahaha, nee, ik rook niet Harry, maar zie nog andere mogelijkheden voor mensen die roken dan een algeheel verbod.
  Maar een buitenverbod is wel een logisch vervolg er op denk je ook niet?

  Hey Roy, je moet niet alles geloven op tv toch? 😉
  HOu jij je maar bij die grote blauwe uil, misschien leert die je nog eens normaal ontopic te reply-en. :-


  ⚠️ Meld

 20. Nou, ik vind het niet leuk. Je ziet eigenlijk steeds meer een tweedeling, zelfs in de werkkring.
  De rokers bij de rokers, de nietrokers bij de nietrokers.
  Het wordt er niet gezelliger op. Samenhang verdwijnt toch wel.
  En als je dan uiteindelijk de argumenten hoort van beide zijden komt de vraag “waarom” steeds meer naar voren.
  Vergeet niet dat “We” heel hard kunnen roepen dat dan plots meer mensen naar het cafe gaan, maar juist in landen als Ierland zie je dat er kunstmatige grepen worden toegepast (zelfs hele tenten tegen een cafe gezet en de voorgevel verwijderd) om de zaak bij elkaar te houden. Kan mij ook nog goed een reportage van nova herinneren over NY – slechts in ?©?©n gelegenheid was het druk (en dat was waar gerookt mocht worden).
  En nu vallen hele bevolkingsgroepen weer over cijfertjes die door allerlei “wetenschappers” weer gepresenteerd worden.

  Ach, zo blijven we elkaar lekker zoethouden en hebben we weer een modetrend om massaal achteraan te rennen.  ⚠️ Meld

 21. @Harrie ik ben ook van de partij. Wedden dat er dan binnen de korste keren ook niet rokers komen. Het valt mij op dat op mijn werk de niet-rokers in de rokers ruimte komen zitten. Waarom??? Het is er een stuk gezelliger dan bij de niet-rokers.


  ⚠️ Meld

 22. @Wilma
  Er zijn ook mensen die ruimtes met rokers (waar al dan niet een afzuiging is om de niet-rokers ’tegemoet’ te komen) absoluut NIET binnen komen.


  ⚠️ Meld

 23. Zou kunnen, ik weet niet waar Wilma werkt of bij wat voor soort bedrijf. Uit ervaring weet ik in ieder geval dat wat ik gezegd heb ?³?³k voorkomt.


  ⚠️ Meld

 24. Bij ons op het werk is de rokersruimte laatst met storm weggewaaid… ook een mogelijkheid om de rokers ‘in de kou’ te zetten. 😉 Maar daar trekken ze zich bij ons gelukkig niets van aan en de rokers gaan gewoon met jas aan nu naar buiten (=dak). Tevens is er bij ons een aanbieding gedaan aan de rokers om hulp te krijgen bij het afkicken. Vind ik een goede actie als verstokt niet-roker!
  Trouwens: op onze bruiloft hebben we een niet-rokers-feest gehouden (mijn vader was longpati?«nt) waarbij bijna alle gasten naderhand tegen ons zeiden dat zij het heerlijk vonden dat de kleding niet stonk aan het einde van een geslaagd feest!


  ⚠️ Meld

 25. @marianne

  Je verhaal heeft wel een erg hoog “lekker puh” gehalte. Kijken hoe jij reageert als je in de kou gezet wordt.

  Vreemd ook dat ik diezelfde mensen nooit tegenkom bij een bruiloft/feest: de meesten zijn wel zo netjes om na een avond zweten de kleren te wassen.
  Stinken je kleren iig niet naar zweet/alcohol.


  ⚠️ Meld

 26. kwestie van een goede deo gebruiken! En minder alcohol drinken, dan ruik je bijna zeker nog frisjes na een avondje stappen.


  ⚠️ Meld

 27. ik ga op zaterdag vaak even met de kids naar een cafe om wat te drinken na het boodschappen doen. Lekkere cappuchino voor mij, fris voor de kids. gezellig. s ochtends vroeg (cafe gaat om 10 uur open) gaat het nog net. Als ik later kom wordt het al minder. ’s middags kun je er eigenlijk niet meer komen. Dan hangt er een grijze wolk, het stinkt er behoorlijk en als je na een half uur weer weggaat stink je zelf ook.

  wellicht zou een goede afzuigkap helpen 🙂

  wellicht nog beter om te beginnen met overdag niet te roken in cafe’s.

  in restaurants heb ik ook wel last van rook. Niet lekker als je zit te roken. Volgens mij zouden veel restaurants met een beetje investering in goede afzuiginstallaties een eind komen.

  Probleem is natuurlijk dat de eigenaren van cafe’s en restaurants er niet snel toe overgaan om te investeren in dure afzuiginstallaties als het risico bestaat dat er een paar jaar later een wet komt die roken helemaak verbiedt in de horeca. Hebben ze die dure dingen voor niks aangeschaft.

  Kortom, wat er ook wordt besloten, besluit het snel en geeft duidelijkheid aan de horeca. Dan weet iedereen waar ie aan toe is.


  ⚠️ Meld

 28. @Me:
  Je hebt me volgens mij niet goed begrepen, want ik bedoel met “daar trekken zij zich niks van aan…” met zij de rokers…
  Bij ons zat er voor die bewuste weggewaaide rokersruimte een zogenaamd goede afzuiginstallatie in dezelfde ruimte als waar de niet-rokers zitten en dat werkte dus voor geen meter. Ik heb daarom geen vertrouwen in een goede afzuiging meer.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.