Het weer: bewolkt

Zwolle – Dinsdagochtend valt er in het zuiden en midden van het land sneeuw. In het noorden is het eerst nog droog, maar later deze morgen kan ook daar wat sneeuw vallen. In het uiterste zuiden gaat de sneeuw mogelijk over in een natte variant of in ijzel.

20-12-2010_weerfotos_3.jpg

In de middag trekt de neerslag naar het noordoosten weg en wordt het overal droog. In het noorden zien we af en toe de zon, elders blijft het bewolkt. De temperatuursverschillen zijn groot. De maxima liggen tussen +2 in het westen van Zeeland en -5 in Groningen en er staat een matige oostenwind. ’s Avonds is het nog droog, maar wordt de bewolking vanuit het zuiden dikker. In de nacht kan er vooral in het zuidoosten weer neerslag vallen. Dit zal beginnen als sneeuw, maar zal overgaan in regen. In Limburg komt de temperatuur tijdens de nacht al boven 0.

Woensdag probeert een dooiaanval heel het land te veroveren. In het zuiden lukt dit aardig en gaat de neerslag steeds meer over in regen. De temperatuur loopt hier op naar +2 graden. In het noorden valt er mogelijk de hele dag sneeuw en houdt een stevige (noord)oostenwind de temperatuur onder het vriespunt. Er is deze dag kans op grote problemen op de weg.

De dagen daarna zet de dooi verder door. Vanuit het zuiden stroomt steeds warmere lucht binnen op enige hoogte in de atmosfeer, maar doordat de wind aan de grond in een groot deel van het land uit het oosten tot noordoosten blijft waaien zijn we de winter en de gladheidsperikelen voorlopig nog niet kwijt. Zeker niet in de noordelijke helft van het land.

De dooiaanval zet wel de kansen op een witte kerst onder druk. Als er (veel) regen valt kan ook een dik pak sneeuw snel verdwijnen en dit lijkt dus te gaan gebeuren in een groot deel van het land. De beste kansen voor een witte kerst zijn er voor de noordoostelijke delen van het land.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Nog een leuk puntje voor de Gemeente. Zet dat licht ’s avonds eens uit. Zo bespaar je energie en centjes. Juist in deze tijden.
  Iedereen eens?


  Maak melding

 2. @ Tsja, nee het is echt niet aantrekkelijk om s’avonds in een compleet duistere stad rond te lopen. Door het uitlichten van voor Zwolle specifieke gebouwen, blijft de stad s’avonds aantrekkelijk


  Maak melding

 3. @Ingrid: ik bedoel alleen de feestverlichting op alle monumenten. Die dus het hele jaar door blijven branden. Ongetwijveld gezellig maar een prachtige bespaarpost. Of wil jij dat bedrag aanvullen?


  Maak melding

Reageer