Wijkagent actief met Twitter in Zwolle

Zwolle – Bij de Politie IJsselland zijn momenteel drie wijkagenten actief om mee te draaien met de Pilot Twitter. De drie agenten gaan met hun mobiel de wijk in en melden aan hun ‘followers’ wat ze zoal aan het doen zijn. In hun berichten (tweets) melden ze bijvoorbeeld dat ze ouders van jongeren aan gaan spreken op hun gedrag in de wijk.

De eerste wijkagent die met Twitter actief was in Zwolle was de wijkagent van Dieze, Raymond van Wezel. Als agent van Team Zwolle Oost twittert de agent vanaf 3 november 2010 bijna dagelijks via zijn account @wijkagentdieze. Drie dagen later, op 6 november 2010, wordt ook Danny Winkelman van Team Zwolle Zuid (Oost) aangewezen om Twitter te gaan gebruiken met het account @wijkagentzwzuid. De derde wijkagent is ook werkzaam bij Team Zwolle Zuid, Albert Knol twitter sinds 21 november 2010 via @Wijkpolitie. De Politie IJsselland heeft zelf ook een algemeen twitteraccount, maar maakt daar met @politieIJS nog geen actief gebruik van. De communicatie via Twitter is dus nog pril in Zwolle en heeft dan ook nog geen vermelding in de Top 100 lijst van de Twittergids Politie.

De politie heeft een ander social media, Hyves al eens ingezet bij het opsporen van criminelen. De politie IJsselland had destijds een Hyves-account geopend in een poging meer hulp van het publiek te krijgen bij het oplossen van zaken. Via de site depolitiezoekt.hyves.nl konden actuele rechercheonderzoeken worden bekeken.

Agenten in de regio hadden al eerder geëxperimenteerd met sociale media. Bij de dubbele moord op een echtpaar in Vollenhove werd gebruik gemaakt van Hyves en dat leverde volgens de politie veel tips op. Via de site kan de politie makkelijk aan veel mensen vragen of ze bijvoorbeeld iets verdachts hebben gezien. Volgens de politie leert de ervaring dat mensen graag meedenken bij politiezaken en vaak over waardevolle informatie beschikken. http://www.depolitiezoekt.hyves.nl/ was een pilot van politieregio IJsselland maar werd na succes overgenomen door de landelijke korpsen.

Wijkagent voor Westenholte, Spoolde en Stadshagen, Michel Engel, kondigde in 2008 al aan dat hij elke woensdag van 19.00 uur tot 21.00 uur online aanwezig zou op zijn wijkagenten hyves http://wijkagentengel.hyves.nl om met buurtbewoners te ‘kwekken’.

Artikel delen:

Reageer