Egelsteunpunt Zwolle laat egels niet in de kou staan

Zwolle – Ook al is het al ver in December, het Tijdelijk Egelsteunpunt Zwolle heeft het nog erg druk met het opvangen en plaatsen van hulpbehoevende egels. Het gaat vooral om egeltjes die nog te klein en te licht zijn om de winterslaap in te gaan en wanhopig zoeken naar voedsel dat nu vrijwel onvindbaar is in een landschap met sneeuw en ijs. Dinsdag is het 45e egeltje bij Egelsteunpunt binnengekomen.

21-12-2010_egelopvang_1.jpg

Bij gebrek aan egelopvang binnen de regio heeft het Egelsteunpunt Zwolse egels weten onder te brengen in diverse opvangcentra buiten de regio. Ook zijn uit nood een aantal egels ondergebracht bij particulieren die al ervaring hebben met egels of bekend zijn met dierverzorging en tijd hebben zich te verdiepen in de specifieke behoeften van de egel. Egels opvangen en de winter doorhelpen is een manier om te proberen de diersoort in stand te houden. Beter nog dan opvangen is te zorgen voor een goede leefomgeving voor het dier en bijvoederen in het najaar. Doordat veel tuinen door schuttingen voor egels veelal onbereikbaar worden en veel tuinen in een terras zijn veranderd heeft de egel veel meer moeite als vroeger om zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Landelijk zijn er dit jaar veel egeltjes uit (te late) najaarsnesten. Dit komt waarschijnlijk door het milde najaar. Doordat zo plotseling en vroeg de vorst is ingevallen en aanhoudt zijn alle egels (ook de grotere) die nu nog rondlopen in nood.

21-12-2010_egelopvang_2.jpg

Mocht u er één zien lopen aarzel dan niet ‘m op te pakken (met een handdoek of met handschoenen aan bijvoorbeeld), warm te houden, in een doosje te doen en wat water en kattenvoer (of bij gebrek daaraan een boterham met pindakaas, beslist geen melk of rauw ei!) te geven en het Tijdelijk Egelsteunpunt te bellen: 038-4525496 (Anne, bij afwezigheid krijgt u het antwoordapparaat van de kat z’n viool, we bellen z.s.m. terug als u inspreekt) of  06-41173415 (Sandra, bij afwezigheid voicemail).

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Zwolle die de Egels moeten gaan helpen, het moet niet gekker worden:D:D
  Voor dat ik alle dierenliefhebbers tegen me krijg, dit is een voetbalgrapje;)


  Maak melding

 2. Zolang er 12 konijnen bij de Kievietsbloem zijn -geruimd- omdat de beheerder geen zin in die beestjes had heb ik geen hoge pet meer op van de dierenbescherming of andere activisten.
  Ik heb vijf instanties gewaarschuwd en uiteindelijk zijn de konijnen gewoon geruimd.
  Waarom? Burocratie waar de beheerder gebruik van heeft gemaakt. Hij had zat tijd om de ellende onder het kleed te vegen.

  Dat verhaal zit mij nog steeds dwars.  Maak melding

 3. Hans2, dat klinkt niet best, maar wat hebben activisten hier mee te maken? Welke instanties heb je gewaarschuwd? Kan me niet voorstellen dat niemand ze wilde hebben of geen oplossing wist..


  Maak melding

 4. Ronald,

  Het lijkt allemaal op tunnelvisie.
  Ieder had zijn eigen verhaal en vooral veel tijd nodig om tot een actie te komen.
  Ik heb alles (zoveel mogelijk gericht) ingeschakeld wat er mogelijk was, tot en met de Politie.

  De dierenbescherming bleek de enige partij die bevoegd was tot beslissingen, maar die kwamen gewoon te laat en deden er veel te lang over.

  Waardoor ik dit in gang heb gezet kwam doordat er recent twee konijnen met duidelijk Mixamotose waren gedumpt.
  Dat is heel erg associaal en vooral dierenmishandeling op grotere schaal omdat het zo besmettelijk is.

  Toen de beheerder er lucht van kreeg dat er actie werd ondernomen heeft hij ruim de kans gehad om de boel volledig te ruimen.
  En toen waren de bewijzen weg.
  Daarna ben ik weer verder gegaan, maar alles is in de doofpot gestopt…

  Ik was dus net zo naief als jij, maar het bleek gewoon een hopeloze zaak.
  Ik heb er echt veel energie in gestoken, dat is verloren tijd gebleken.

  Nu kwamen de egels in beeld, maar 12 konijnen afvangen en met mixomatose bij elkaar vervoeren is absolute afslachting.
  Met dank aan de beheerder van de Kievietsbloem.
  Ik hou hem scherp in de gaten.

  Valt niet mee, als er een gedumpt konijn zit is ie met een dag ook verdwenen..  Maak melding

 5. Ok, nu snap ik het en ja, dat laat reageren komt me wel bekend voor. En wie geeft er nu nog wat om 12 konijnen? Sommige mensen zijn totaal onverschillig als het op dierenwelzijn aankomt, maar goed dat jij het in de gaten houdt en het er niet bij laat zitten!


  Maak melding

 6. Hee Hans2, wat een rot bericht over de konijnen. Wellicht kan een vrijwilliger van de website http://www.konijnen.nl jou hulp bieden in dit nare verhaal. En er zijn opvangcentra voor konijnen in Nederland. En een stukje over deze mijnheer van Kievitsbloem in de Stentor of Peperbus doet het vast ook leuk! En schurken doe zó met dieren omgaan houden we waarschijnlijk nog wel even. Gelukkig zijn er ook mensen zoals jij en Anne (egels!) die zich sterk maken voor de dieren! Succes!


  Maak melding

 7. Te triest voor woorden, Hans2. Maar de konijnenopvang en egelopvang in deze regio is gewoon niet goed geregeld.

  Dankzij Anne is er dit jaar in elk geval nog iets geregeld (heb zelf 2 egeltjes via Anne in huis), maar voor konijnen is hier gewoon niets.

  De dierenbescherming kan ze niet onderbrengen, want veel asiels doen alleen aan katten en honden>:(
  De dichtstbijzijnde konijnenopvang (www.asielgoofy.nl) zit in Oldenzaal en daar hebben ze veel problemen gehad met de gemeente om de nodige opvangruimte te mogen handhaven.
  En die konijnen (kleine huisdieren, dus ook cavia, hamster e.d.) opvangen is vrijwel volledig afhankelijk van giften…. De gemeente kan ervoor kiezen subsidie te geven, maar ja… kleine huisdieren zijn voor de gemeente niet zo interessant.

  Het zou mooi zijn, als die nieuwe wijkboerderij van
  Stadshagen ruimte zou maken voor opvang van kleine huisdieren en een goed egel opvangpunt…


  Maak melding

 8. Allen dank voor het meedenken.
  De konijnen die daar leefden waren niet van die dierenweide, maar in de tijd stuk voor stuk door hun baasjes gedumpt.
  Dat was vaak ook triest omdat er steeds weer een tam konijn bij verwilderde konijnen werd gezet.
  Die delfden in het begin het onderspit en raakten niet zelden gewond.
  We hebben er ooit zelf eentje meegenomen die het niet ging redden (die hebben we nog).

  Op het laatst heeft iemand 2 zeer besmettelijk zieke konijnen tussen de gezonde konijnen gedumpt en toen ben ik gaan bellen.
  Dat heeft niks uitgehaald.

  Het is dus inderdaad zo dat er geen actieve instanties zijn die actie nemen.

  Maar de basis ligt bij de eigenaren die deze beestjes zat zijn en over het hek zetten.


  Maak melding

Reageer