Megaframe geplaatst op Deltioncomplex te Zwolle

Donderdagmorgen vond in Zwolle bij het de nieuwbouw van het Deltioncomplex in Holtenbroek een bijzonder tafereel plaats. Een mega ‘space-frame’ werd op het complex geplaatst.

Deze onderwijswereld omvat een verzameling van vrijstaande onderwijsgebouwen van in totaal ca. 70.000 m2, geclusterd rondom een met glas overdekte boulevard. De langgerekte boulevard is de hoofdverkeersader van het totale complex, waar dagelijks ca. 5000 deelnemers aanwezig zullen zijn.

Daarnaast heeft deze ruimte een verblijfskwaliteit. Door de structuur, met opgangen, trappen, vides en de invulling met allerlei zelfstudieplekken wordt deze centrale boulevard een echte levende ader door de onderwijsstad. Contacten met mededeelnemers, met docenten en begeleiders zijn op deze wijze, in deze organisatie ongedwongen, spontaan en informeel : je komt elkaar vanzelf tegen. Deze bijzondere lichte, transparante en imposante ruimte geeft een nadrukkelijke meerwaarde t.o.v. andere vergelijkbare onderwijscomplexen.
De ca. 300 m. lange boulevard heeft over 2 lagen een doorlopende galerij, opgebouwd uit betonplaten ondersteund door stalen kolommen en liggers, bekroond door een tongewelf voorzien van glas. Het totale complex is onderverdeeld in een oostelijke en westelijke helft, gekoppeld door een traverse welke het free-flow restaurant huisvest. Aan weerszijden van het free-flow restaurant is de glaskap van de boulevard verhoogd. Hierdoor ontstaat ruimte voor het bruggebouw. Het free-flow lijkt te zweven boven de grond.

Deze verhoogde glaskap wordt ondersteund door een indrukwekkend ruimtevakwerk. De driedimensionale staalconstructie uit ronde stalen kokers maakt het mogelijk om grote overspanningen te maken met een minimum aan ondersteunende kolommen.

Dit spaceframe werd evenals de gehele staalconstructie van het Deltion College geleverd en gemonteerd door Buiting Machinebouw en Staalconstructie BV uit Broekland, dit in opdracht van BAM grote projecten uit Bunnik.

AGS Architekten uit Heerlen heeft dit spaceframe als een geheel ontworpen. De benodigde ruimte om een frame met deze afmetingen geheel op het werk in elkaar te lassen was niet beschikbaar. Daarom is Buiting  BV reeds een jaar geleden gaan nadenken over een oplossing om dit spaceframe fabrieksmatig te kunnen produceren, conserveren en transporteren. Door een slimme aanpassing van het ontwerp, is het mogelijk geworden om het spaceframe te produceren in 8 secties van ca. 3,2 mtr. die goed handelbaar zijn. Met medewerking van IJzerleeuw B.V. zijn op hun terrein aan de Rietweg te Zwolle de 8 delen aan elkaar gelast tot 4 delen van ca. 6,4 mtr. welke met speciaal nachtelijk transport naar de bouwlocatie zijn gebracht. Op de bouw is vervolgens in enkele weken tijd het frame tot een geheel in elkaar gelast door enkele meesterlassers van Buiting BV.

Enkele technische specificaties van het spaceframe :

 • Afmeting ca. 26 x 32 x 1,8 mtr.
 • Totaal gewicht ca. 33.000 kg.
 • Hoogste punt in gemonteerde positie 19.560 mm. + peil
 • Ondersteuning door vier buiskolommen met een diameter van ca. 400 mm.

Het spaceframe was nu eindelijk gereed om op zijn definitieve plek gehesen te worden. Dit zal gebeuren met een 500 tons kraan van Van Marwijk.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Was zeker hoor en gevaarlijk met een reling van 20cm en een gladde ondergrond, je moet wat over hebben voor een mooie foto.


  ⚠️ Meld

 2. Mooi filmpje ook, maar is die straat niet afgesloten geweest?
  Ik zie het verkeer eronder/erlangs gewoon door rijden tijdens het hijsen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.