Vrijdagavond Museumavond 7 januari 2011

Zwolle – Als afsluiting van de expositie "Het leven getekend, de Gouden Eeuw van Gesina ter Borch" zal er een bijzonder concert plaatsvinden op vrijdagavond 7 januari.
concert_20110107_1.jpg
Natascha Veldhorst (zang/voordracht) en David van Ooijen (luit) verzorgen een concert in het kader van deze tentoonstelling over Gesina ter Borch (1631-1690) in het Stedelijk Museum te Zwolle. Op het programma staan teksten en liederen uit het poëziealbum van deze Zwolse kunstenares. U kunt boertige kluchten verwachten, maar ook moralistische liederen, vrolijke tweespraken en lyrische liefdesklachten.

Verbindende teksten plaatsen Gesina’s verzameling binnen de nationale liedcultuur van haar eigen tijd, het midden van de 17de eeuw. De teksten worden aangevuld met Nederlandse muziek voor sololuit uit dezelfde periode. Natascha Veldhorst studeerde zang aan het Amsterdamse Conservatorium en Historische Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkt nu als docent muziek en literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en van haar hand verschenen verscheidene artikelen en boeken over de Nederlandse 17de eeuwse liedcultuur, waaronder het alom geroemde Zingend door het Leven (Amsterdam University Press, 2009). Samen met luitist David van Ooijen maakt Natascha al meer dan tien jaar programma’s met Nederlandse liederen uit de Gouden Eeuw. David bespeelt behalve zijn almaar uitdijende collectie luiten ook historische gitaren en shamisen. Hij heeft een internationale concertpraktijk en is te horen op zo’n 30 cd’s. Het concert begint om 20.00 uur en zal ongeveer een uur duren. Daarna is er gelegenheid om nog na te praten en de expositie te bekijken. De combinatie van het werk van Gesina ter Borch en de muziek die zij hoorde is een bijzondere combinatie en brengt de figuur Gesina nog verder tot leven.

Concert rond Gesina ter Borch
Aanvang 20.00 uur
Open: 19.00 uur
Toegang: normale museumentree

Natascha Veldhorst, zang/voordracht

David van Ooijen, luit.
Artikel delen:

Reageer