Groenste datacenter van Europa

Zwolle – Woensdag 22 december is er bij Rabobank IJsseldelta formeel een prachtige deal beklonken tussen Compello, Green Data Systems, Unica en onder begeleiding van Zanders. Deze ondernemingen hebben samen Eco2dc opgericht. Bij Rabobank IJsseldelta is de financiering van deze organisatie ondergebracht. Het unieke van deze organisatie is niet alleen de oprichting van het groenste Datacenter van Europa, maar vooral de combinatie met het extern leveren van ICT-diensten. Bovendien gestoken in een ecologisch verantwoord jasje.

datacenter.jpg

Begin 2008 ontstond bij drie Overijsselse ondernemingen de ambitie om de groenste datacenters van Europa te bouwen. Samen startten ze een joint-venture, werkten hun plannen uit, regelden subsidie en zochten bevlogen partners voor professionele ondersteuning. Om de financieringsaanvraag te begeleiden vroegen ze de heer Berkvens van Zanders. Daarna werd Eco2dc een feit. Het drietal, Wessel Graatsma, Erwin Giesbers en Laurens de Lange, respectievelijk CEO bij Green Data Systems, CEO van Compello en directeur van Unica Installatiegroep wil hiermee een revolutie inzetten op gebied van dataopslag en ICT-dienstverlening.

Duurzaamheid voorop

Eco2dc bouwt een ICT Centrale die integrale dienstverlening biedt op basis van Utility Based Computing. Dit betekent dat zij bedrijven kunnen faciliteren in onder andere hosting, infrastructurele services, databaseopslag, archivering en backupdiensten. Bovendien bieden zij al deze facetten op een ecologische verantwoorde manier aan in de hele keten. Van de wijze waarop ze hun datacenters bouwen tot in de energievoorziening.

Pronkstuk “Het eerste datacenter van Eco2dc moet meteen het pronkstuk worden”, aldus Wessel Graatsma van Green Data Systems. Op dit moment wordt er gebouwd, in Steenwijk, aan de rand van een meer. Het water van het meer wordt als koelwater gebruikt.

Het datacenter gaat zo veel mogelijk op groene stroom draaien, onder meer uit biomassa. En de nieuwe hardware is zeer energiezuinig en kan flexibel ingezet worden bij piek- en dalgebruik. Laurens de Lange: “Oudere datacenters verbruiken per energie-eenheid gerealiseerde performance van de servers en de koeling drie keer zoveel energie. Bij de moderne dc‟s zit die factor tussen de 1,20 en 1,50. Wij mikken met onze Eco2dc op een waarde van 1,07; wij willen niet meer dan 7% extra energie gebruiken dan nodig is om onze servers te laten draaien.”

Samenwerking Rabo IJsseldeltaEco2dc had uiteindelijk met de Rabobank de beste klik. Joost Berkvens: “Het voordeel is dat die bank sectorspecialisten in huis heeft die – na instemming van de financieel deskundigen – het plan ook nog eens inhoudelijk beoordelen.” Erwin Giesbers: “Henk Doorenspleet, branchespecialist Rabo Nederland, Bas van den Berg, Corporate Cliënts en Ronald Knoll, senior Relatiemanager zijn hierbij betrokken. Zij zijn goed op de hoogte van wat er momenteel in deze branche speelt. Als zij dan zó enthousiast zijn over ons plan, bevestigt dat alleen maar dat we op de goede, de prachtig groene weg zitten.” Rabobank IJsseldelta is blij met de deal. “ De Rabobank is een bank met een idee. In een coöperatief idee zijn klanten, de samenleving en de toekomst met elkaar verbonden. Alle drie komen in deze deal bij elkaar. Daarom past het zo goed bij ons”, aldus Trudy Huisman, directievoorzitter Rabobank IJsseldelta.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Opgeblazen taalgebruik zoals ook op hun site. Het water van het meer wordt als koelwater gebruikt heet op hun site “lake source koeling” Waarom zou je gemakkelijk doen, als het duur kan?

    Ook lezen we daar “Daarnaast wordt de residuale restwarmte hergebruikt voor de verwarming van bedrijven in de nabijheid van het datacenter” Als die bedrijven door hun ligging de auto meer gebruiken gaat de winst van die “residuale restwarmte” meer dan verloren aan bijkomend vervoersenergie


    Maak melding

Reageer