Het weer: Elfstedentocht ?

Zwolle – Op Eerste Kerstdag is het droog met af en toe wat zon. De temperatuur loopt uiteen van -3 graden in het oosten tot 0 graden aan zee. De witte deken van sneeuw zorgt voor een gemoedelijke sfeer. In de namiddag verschijnen er wat buien langs de noordwestkust die in de avond misschien het land optrekken.

24-12-2010_weerfoto__molenkampweg_.jpg
Molenkampsweg

Tweede Kerstdag lijkt mistig van start te gaan, verder is er vrij veel bewolking. De zwakke decemberzon heeft te weinig kracht om de laaghangende bewolking op te lossen. Een zwakke tot matige wind uit het westen tot noordwesten weet de lucht in de kustprovincies op te warmen tot iets boven 0. In de rest van het land blijft het licht vriezen. Uit de bewolking kan lokaal een vlokje motsneeuw vallen.

Na de kerstdagen draait de wind naar het oosten tot zuidoosten en voert droge lucht aan. Hierdoor is de kans op neerslag klein en neemt de kans op zon toe. In de nachten is er sprake van matige of strenge vorst, overdag ligt het kwik op de meeste plekken net onder 0. Deze dagen kan het schaatsijs dus flink aangroeien.

Halverwege de week komt zachte lucht vanuit het westen dichterbij. In Bretagne en op de Britse eilanden loopt de temperatuur met een stevige zuidenwind op naar +5 tot +9 graden. Vooralsnog lijkt de kans dat deze zachte lucht ook Nederland bereikt tijdens de komende week ongeveer 50% en is de kans net zo groot dat we in de vrieskou blijven tot en met de jaarwisseling.

Komt er een Elfstedentocht binnenkort? Houdt de weertekst in de gaten!

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer