Hogere straffen bij overlast tijdens jaarwisseling

Zwolle – Grijp in bij agressie tijdens Oud en Nieuw. Dat is de boodschap van de campagne Grijp in bij agressie tijdens Oud en Nieuw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die maandag 13 december van start ging. De campagne bestaat uit een televisiespot en een interactieve banner op internet.

Gemeente Zwolle, politie en overige partners nemen talloze maatregelen om overlast, agressie en geweld tijdens de jaarwisseling te voorkomen, zodat de jaarwisseling op een prettige manier verloopt. Te denken valt aan extra politie-inzet, portiers, entreebewijzen voor cafés, aanwijsgebieden voor het gebruik van carbid maar ook zaken zoals het sluiten of weghalen van vuilcontainers en glasbakken. Justitie zal hogere straffen eisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling. Geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen worden met 75% verhoogd. Bij agressie en geweld tegen politie, hulpverleners of andere mensen met een publieke taak, zoals buschauffeurs en politieagenten, is de strafeis altijd al twee keer zo hoog.

Bij zaken rond de jaarwisseling is dat tweeënhalf keer zo hoog. In veel gevallen zal snelrecht of supersnelrecht worden toegepast. Dit houdt in dat taakstraffen direct na de jaarwisseling uitgevoerd worden. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Verder wordt schade altijd volledig op de daders verhaald.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Als dat werkt dan maar meteen doorvoeren voor alle dagen van het jaar.

    Zwolle blijft heus niet verschoond van criminelen zoals die in andere steden actief zijn.
    Kop in het zand of anticiperen?    Maak melding

Reageer