Onzekerheid over functie Stadsdichter Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat nog niet op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Het college wil eerst de nieuwe Cultuurnota afwachten om te bepalen of een stadsdichter nog wenselijk en betaalbaar is.

Zwolle kent sinds 2005 het stadsdichterschap, dat twee jaar duurt. De stadsdichter schrijft – al dan niet in opdracht van de gemeente – gedichten over de stad of over actuele zaken die de stad raken. De eerste stadsdichter was Paul Gellings, die in 2005 werd benoemd en in 2007 werd opgevolgd door Lenze Brouwers. De huidige stadsdichter, Alet Boukes, is aan haar laatste halfjaar begonnen. Zwolle zou eigenlijk op zoek moeten naar een opvolger. Burgemeester en wethouders wachten echter nog met de werving en selectie van de vierde stadsdichter. De procedure in gang zetten betekent dat de gemeente meerjarige financiële verplichtingen moet aangaan.

Het college wil eerst de nieuwe Cultuurnota afwachten, die uitsluitsel geeft of het stadsdichterschap inhoudelijk en financieel (5.000 euro per jaar: red.) binnen de kaders past. Pas na de vaststelling van de nota in 2011 nemen burgemeester en wethouders een besluit of de wervingsprocedure voor de nieuwe stadsdichter wordt opgestart.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Gratis gedicht

  Sassendonk

  Peperbus en Sassenpoort
  Zwolle mijn toevluchtsoord
  na de elfde van de elfde
  is het niet meer hetzelfde
  dan verkleurd zwolle in Sassendonk
  geen rangen en standen
  geen zinloos geweld
  wel veel plezier en honkytonk
  bier,wijn of een andere dronk
  de dagelijkse zorgen even vergeten’
  tot Sassendonk weer Zwolle moet gaan heten

  Dichter des Sassendonks  Maak melding

 2. 5000 Euro per jaar
  voor een stadsdichter, dat is raar…
  Nu we allemaal bezuinigen moeten
  moet de stadsdichter ook boeten
  Die zal er vast van balen
  maar rijmpjes kun je ook gratis vh Weblog halen 😉


  Maak melding

 3. Alet Boukes is een dichteres in hart en nieren en heeft altijd al prachtige gedichten gemaakt over actualiteiten in Zwolle.Dat zal ze toch blijven doen???Dus in mijn ogen hebben we straks een onbetaalde stadsdichter en tenminste een dichter die ik ook kan begrijpen en velen met mij.Al dat hoogdravende gedoe van de vorige stadsdichters hoeft om mij niet.

  Ik weet niet hoe hard ik moest holle
  Want Yomanda kwam naar zwolle
  Ik had last van een lopend oor en een wandelende nier
  Yomanda sprak tot mij komt U eens even hier
  Ze drukte met haar duim achter in mijn rug
  Ik sprong wel een meter of drie terug
  En als je nou vraagt heeft het gehopen ,oh nee
  Want nou heb ik ook nog pijn in mijn portemonnee


  Maak melding

 4. Dick, een ruilmiddel? Ik zou het niet weten. In vroeger tijden het jaar nul bijv. kon dat. Dan moeten we nu allemaal meedoen.
  Niet de een te duur/belachelijk vinden en over dat
  van vele anderen niet reppen.


  Maak melding

 5. Ik ben met Wichert eens dat je een stadsdichter moet kunnen begrijpen, dus wat dat betreft alle lof voor onze huidige stadsdichteres.
  Maar wat ik hier niet begrijp is dat er dus veel vrijwilligers gedichten zouden willen schrijven en als ik kijk naar het niveau van de dichters hier op Weblog Zwolle dan lijkt me dit prima te voldoen!
  Ik kan niet mooi dichten (veel verder dan Sinterklaasgedichtjes kom ik niet…), dus ik vind het allang knap dat wie dan ook mooi dicht, maar om daar veel geld voor neer te leggen… In deze tijd lijkt me dat een tikkeltje overbodig.


  Maak melding

 6. Als je voor die paar centen (per inwoner) af een toe even op een andere manier stilstaat bij het Zwolse nieuws, dan moeten we dat er voor over hebben.

  Overigens denk ik dat het bedrag voor de stadsdichter in het niets valt bij de kosten van de kunstcommissie (o.i.d.) om met dure beleidsnotities over dit onderwerp het college van b&w te adviseren. Misschien moet daar eens op bezuinigd worden.


  Maak melding

 7. @ zusenzo, 11:56. Zou ook geen ander ruilmiddel weten. En er graag veel minder over praten. Maar in dit hyper-kapitalistische tijdperk
  wordt er zoveel nadruk op gelegd, men denkt vaak dat alles te koop is.
  Eens met

  Dan moeten we nu allemaal meedoen.
  Niet de een te duur/belachelijk vinden en over dat
  van vele anderen niet reppen.  Maak melding

 8. een beetje stad zet een dichter op de kaart
  een beetje dichter vindt dat wel wat waard
  ook zet de dichter Zwolle in het licht
  met een wisselwerkend puntgedicht
  quid pro quo? ’t werkt evenzo.


  Maak melding

Reageer