Oud en Nieuw Zwolle

Zwolle – Vorig jaar is er voor ongeveer 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dit vuurwerk gaat vaak niet alleen met oud & nieuw de lucht in. Vooral jongeren steken het vuurwerk al in de week voor oudejaarsavond af.

vuurwerkzwolle.jpg

Te vroeg vuurwerk afsteken is niet alleen verboden maar ook erg gevaarlijk. Andere mensen zijn namelijk niet op het vuurwerk voorbereid. Hierdoor kunnen er gemakkelijk ongelukken gebeuren. Op 31 december mag u vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur (1 januari 2011) vuurwerk en carbid afsteken. Door deze ruime afsteektijd vermindert de uiteindelijke overlast, omdat het gespreid is over een langere periode. Voor het afschieten van carbid schieten heeft de gemeente 16 plekken aangewezen.

Als u als volwassene vuurwerk afsteekt voor 31 december 10.00 uur dan kunt u een boete krijgen.

Voor jongeren gelden andere maatregelen. De politie brengt jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die te vroeg vuurwerk afsteken of te veel of illegaal vuurwerk in het bezit hebben naar Halt-bureau.

Jongeren die bij Halt terechtkomen, krijgen een kans om recht te zetten wat zij fout deden, zonder daarbij in aanraking te komen met Justitie. Ze moeten hun excuses aanbieden, schade vergoeden en een leer- of taakstraf uitvoeren.

Tips voor het afsteken van vuurwerk:

  • Draag kleding van katoen of wol;
  • Steek vuurwerk nooit in de hand aan;
  • Houd minstens 6 meter afstand;
  • Gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren;
  • Steek weigeraars nooit opnieuw aan;
  • Ga niet experimenteren met vuurwerk.

Tijdens oud & nieuw nemen onder meer de gemeente Zwolle en politie diverse maatregelen om agressie te voorkomen. Hopelijk verloopt de jaarwisseling dan positief.

Zo wordt er extra politie ingezet en moeten cafés met entreebewijzen werken. Veel vuilnisbakken en containers zijn weggehaald om vernieling te voorkomen. Justitie geeft ook hogere straffen als de strafzaak rond oud & nieuw plaatsvindt.

Als u agressie tegen een persoon ziet tijdens oud & nieuw bel dan 112, vraag anderen om hulp en spreek de dader aan, blijf bij het slachtoffer, maak foto´s voor de politie en meld je als getuige.

Locaties afsteken carbid:

Wijk  Locatie
Berkum  Grasveld bij Campherbeekschool
Diezerpoort  Park De Hogenkamp
Holtenbroek  Grasveld achter het Cruijffcourt aan de Palestrinalaan
Kamperpoort  Grasveld langs de Meeuwenlaan en de hoek van de Veemarkt
Marslanden  Terrein Sportvereniging De Marslanden
Stadshagen  Parkeerplaats nabij de Milligerplas (langs de Hasselterweg)
Westenholte  Grasveld bij de sportvelden (Stinspark)
 De Tormentilweg
 Het grasveld tussen de Papaverweg en de Voorsterweg (nabij het woonwagenkamp)
Wijthmen  Bij Kulturhus
Zwolle Zuid  Achter de Matenburg en IJsselcentrale weg
 Arsenaultplantsoen
 Ittersumerpark
 Oldeneelerpark
 Schellerpark (maar niet dichter dan 25m bij de kinderboerderij
 Schellerdriehoek (omgrensd door de Zwarteweg, de Grenslaan en de Oude Deventerstraatweg)

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Oud en Nieuw Zwolle”

  1. Eeehm ‘in de week ervoor’? Nou sorry hoor, maar er zijn er die het hele jaar door menen te moeten schieten… En dan maar niet gepakt worden, ik vind dat onvoorstelbaar.

  2. Te vroeg vuurwerk afsteken is niet alleen verboden maar ook erg gevaarlijk. Andere mensen zijn namelijk niet op het vuurwerk voorbereid

    Iedereen weet dat je de 3 dagen voor oud en nieuw vuurwerk mag kopen en iedereen weet dat er gelijk al geknalt gaat worden door jongeren.

    Gewoon vanuit beide kanten een beetje uitkijken voor elkaar.

    De politie brengt jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die te vroeg vuurwerk afsteken of te veel of illegaal vuurwerk in het bezit hebben naar Halt-bureau.

    Jongeren die bij Halt terechtkomen, krijgen een kans om recht te zetten wat zij fout deden, zonder daarbij in aanraking te komen met Justitie. Ze moeten hun excuses aanbieden, schade vergoeden en een leer- of taakstraf uitvoeren.

    Dus als iemand gewoon een tolletje of vuurpijltje uit de fles weg schiet, dan moet die gene excuses aanbieden? Aan wie? Schade vergoeden? Aan wie? en een taakstraf uitvoeren..

    Ongelooflijk dat dit in sommige gevallen nog harder wordt bestraft als het mishandelen van iemand.

  3. Mee eens trippie, vuurwerk word veel zwaarder bestaft lijkt wel. En wat een overdreven reactie marianne? Het hele jaar door knallen? geloof je het zelf?

    Dat er in deze 3 dagen geknalt word weet iedereen. Dus ook daar kan gewoon rekening mee gehouden worden.. Maar met vuurwerk heb je nog meer azijns zeikerds.. Beter een vakantie boeken op centerparks ofzo heb je NERGENS last van..
    😀

Reacties zijn gesloten.