Knallend 2011 in met carbid

Zwolle – De gemeente Zwolle had voor de Oudejaarsdag tot 1 januari 2011 02.00 uur weer een aantal locaties vastgesteld waar met carbid geschoten mag worden. Daar maakten vooral jeugdige Zwollenaren gebruik van.

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_10.jpg

Het schieten moest worden gedaan door personen ouder dan 16 jaar en er mocht alleen een bal als projectiel gebruikt worden. De politie kwam dat persoonlijk controleren. Buiten de aangewezen locaties en tijden was het verboden carbid te vervoeren of te gebruiken. Maar natuurlijk was er rond middernacht ook het sier- en knalvuurwerk in en boven Zwolle te bewonderen. Voor zover nu bekend had de brandweer van Zwolle een rustige nacht. Aan de Rembrandtlaan, de Pieter Steijnstraat de Buxtehudestraat, de Westenbergmate, de Zijpe, de Amer en het Veldbeemgras moesten brandjes geblust worden. 

31-12-2010_carbit_schieten_indischebuurt_02.jpg 

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_09.jpg

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_07.jpg

Indische Buurt:

31-12-2010_carbit_schieten_indischebuurt_01.jpg

31-12-2010_carbit_schieten_indischebuurt_03.jpg

Palestrinalaan:

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_04.jpg

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_05.jpg

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_06.jpg

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_08.jpg

31-12-2010_carbit_schieten_palestrinalaan_11.jpg

Artikel delen:
Reacties 34
 1. Een 15-jarige jongen uit het Friese Donkerbroek is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij het carbidschieten. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. De jongen stak met een aansteker een melkbus aan, die op de kop stond. De hele bus kwam in zijn gezicht terecht.

  Het slachtoffer heeft zware verwondingen aan zijn gezicht en ligt in een ziekenhuis in Groningen.

  De jongen was samen met een leeftijdsgenoot en twee jongens van zestien jaar met twee melkbussen in de weer.

  Ze gooiden vuurwerk naar een van de bussen om hem af te laten gaan, maar dat lukte niet. De 15-jarige besloot om de bus dan maar van dichtbij aan te steken en kreeg het ding in zijn gezicht.

  © ANP  Maak melding

 2. Inderdaad, ik zat me wel een voorstelling te maken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

  De jongen stak met een aansteker een melkbus aan, die op de kop stond. De hele bus kwam in zijn gezicht terecht.

  Volgens mij steek je dan de busse niet an want dan weet je toch dat ie omhoog vliegt…

  De knaap kon wel eens bij mijn moeder op de afdeling in het ZH liggen; ze heeft vanavond dienst… Zal morgen eens vragen…


  Maak melding

 3. achterlijk eigenlijk dat illegaal vuurwerk zwaar bestraft/gecontroleerd wordt, maar explosies die bij carbitschieten vrijkomen je vanaf jonge leeftijd al mag doen en zonder voorschrift of regels je gang kan gaan. Er wordt alleen rekening gehouden met gedoogplekken, maar dan houdt het ook op.


  Maak melding

 4. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in carbid dan in illegaal vuurwerk.

  Explosies bij carbid zijn in eerste instantie afhankelijk van het formaat van de gebruikte bus. Maar goed, gaan we uit van de doorsnee melkbus, dan zal carbid mogelijk best heftig zijn in vergelijking met heel wat vuurwerk. (ik ben trouwens wel benieuwd wat een lawinepijl voor effect heeft als die in een melkbus ontploft; zou dat meer of minder heftig gaan dan met carbid?)

  Ik zie wel wat verschillen tussen carbid en illegaal vuurwerk. Carbid is (als je er gewoon goed mee omgaat) zeer voorspelbaar. Illegaal vuurwerk wil nog wel eens niet aan de veiligheidseisen voldoen. Ik denk aan strijkers die al afgingen direct bij afstrijken in het verleden, mogelijk ook nu. Ik denk aan te korte lontjes. En er zijn vast nog heel wat meer dingen die _mogelijk_ (nee, niet per definitie dus) niet in orde kunnen zijn.

  verder geldt gewoon voor alle vuurwerk: je bent een rund als je ermee stunt….

  Carbid kan veiliger met een bal in plaats van een deksel. Nog veiliger is met simpel landbouwplastic over de opening en dan met een binnenband van een fiets om de ton vastebonden.

  kids die op een vaste plek met hun melkbus bezig zijn vind ik vele malen minder eng dan al die malloten die allerhande knalvuurwerk aansteken en achteloos over hun schouder mikken of over schuttinkjes of richting andere plekken waarvan ze niet eens weten waar het terecht komt.


  Maak melding

 5. Helemaal mee eens, WFvN. Ik hoorde gisteren dat men in Wachtem (dr), tijdens het melkbus schieten, een soort van carbid academie had.
  Hierbij werd door de (jongere) jeugd, ondertoezicht, geschoten met verfblikken ed.


  Maak melding

 6. Ik hoorde van mijn dochter dat er rond 2 uur ongeveer 3 mensen behandeld werden voor oogletsel in de Wezelanden. Allemaal kijkers.
  Hierbij was volgens de behandelende artsen ook sprake van illegaal vuurwerk.


  Maak melding

 7. Hahaha met verfblikken! Wat een leuk idee!
  Het zal trouwens niet de eerste en helaas ook niet de laatste keer zijn dat het toeschouwers zijn die de dupe zijn van slecht uitgevoerd vuurwerkschieten…


  Maak melding

 8. Wel een vraagje: waarmee wordt het verfblikje afgestoken? Met een lontje of zoiets? Een rotje lijkt me wat groot naar verhouding namelijk.


  Maak melding

 9. Men neme een leeg verfblik (1 liter). In de bodem maak je een gat met een spijker en hamer. Men hale carbid bij de smid. Doe wat in het blik en voeg een flinke fluim toe; deksel er stevig opdrukken. Blik onder je voet, in de goot (vast tegen de stoeprand). Brandende lucifer voor het gaatje in de bodem: kaboem.
  alles op eigen risico.


  Maak melding

 10. Je slaat een gaatje met een spijker in de bodem van het verfblikje. Beetje karbit op de bodem, in spugen, deksel er op, klem zetten tussen voet en stoeprand, vuurtje bij het gaatje en BOEM het dekseltje vliegt weg.


  Maak melding

 11. Thanks Drama 🙂

  Het filmpje van Bean is ook erg leuk, had hem inderdaad al een keertje gezien. Hm… gaan nu een beetje off-topic 😉


  Maak melding

 12. wil ook absoluut niet beweren dat het één beter is als het andere, maar als het experimenteren met verfblikjes ook wordt toegestaan dan is het verder experimenteren toch een kleine stap?
  Een verfblikje met te veel carbid en water lijkt mij ook een potentiele bom die veek schade kan veroorzaken.
  In de randgemeenten is het verboden om met deksel te schieten, maar hier in Zwolle kan dat nog “gewoon” als ik dat hierboven zie ongeacht de voorgeschreven regels van de politie. Bal in je gezicht is prettiger als zo’n deksel. En er is naar mijn idee geen legaal vuurwerk verkrijgbaar die dezelfde schade kan veroorzaken.
  Ik pleit voor gecontroleerde vuurwerkshows die per wijk bezocht kunnen worden.


  Maak melding

 13. Ik pleit voor gecontroleerde vuurwerkshows die per wijk bezocht kunnen worden.

  Helemaal mee eens, maar komt daar maar eens om bij jongens van 55.


  Maak melding

 14. nog gevaarlijker:
  men neme een grote sleutel met een holle steel, en een grote spijker, die daar zo goed mogelijk in past (spijker is iets langer als de holle sleutelsteel).
  Dan kope men klappertjes (voor een -pistool!). in doosjes op een rol, of ook los in een zakje verkrijgbaar. (Deze laatste is gemakkelijker want dan hoef je de rolletjes niet in stukjes te knippen..) . M.b.v. de spijker prop je enkele klappertjes zo ver mogelijk in de holle sleutel, en druk je die voorzichtig aan. Je knoopt de sleutel aan een touwtje (50 cm) en de spijker aan het andere eind. Nu doe je de spijker met de punt in de holle sleutel. Neem het touwtje in de hand, zodat de “geladen” sleutel onderaan hangt. Met een zwaai van het touw “sla” je de sleutel tegen een muur: pang!
  ook hier geldt: alles op eigen risico!


  Maak melding

 15. Wat dacht je van een stalen pijp, knikkers of stalen lagers erin en achterin een paar zware strijkers? Nee dat Carbiet valt echt wel mee hoor john. Of ooit wel eens een 14 cilinder shell zien ontploffen (illigaal) Nou berg je want al doen ze dat 200 meter van je huis dan liggen de ramen er nog uit.


  Maak melding

 16. Klopt Derk,

  heb ook wel eens zo’n simmert gezien die dacht dat een lange lont aan zo’n bal/shell betekent dat het lang duurt voordat ie afgaat. Ging nog maar net goed.


  Maak melding

 17. Bericht door Derk, op 1 januari 2011 om 20:45
  Wat dacht je van een stalen pijp, knikkers of stalen lagers erin en achterin een paar zware strijkers? Nee dat Carbiet valt echt wel mee hoor john.[/qoute]
  Maar dat is appels met peren vergelijken. Dat is stunten met vuurwerk, waar jij het over hebt. Soms heb je ook van die lampjes die dat met carbid doen. Een jaar of 6 geleden (schat ik) was er in Wezep een helderlicht die carbid en water in een melkbus deed en vervolgens wilde hij het deksel op de ton lassen voor een extra harde knal. Geen snuggere actie.


  Maak melding

 18. WFvN, mijn moeder is en vried kwijt geraakt die zo snugger was om een brok cardid in een put te gooien die aan de zijkant van de stoep zitten, met het aansteken sloeg de putdeksel tegen zijn hoofd ach dan weet je het wel


  Maak melding

Reageer