Guido Huige en Capital en singer-songwritersavond

ZWOLLE – Popfront begint 2011 goed, energiek en Zwols! Vrijdag 7 januari spelen de aanstekelijke popband Capital en de karakteristieke singer-songwriter Guido Huige. Het wordt een gevarieerde, boeiende avond.

Singer-songwriter Guido Huige heeft een behoorlijke staat van dienst. Hij staat te boek als een zanger met karakter en een krachtige stem. Liefhebbers noemen zijn optredens overdonderend en intens. In 2003 won Guido de Oogst van Overijssel in de categorie singer-songwriter. Drie jaar herhaalde hij dat kunstje met zijn band Swamp Nouveau. Ook grote podia en festivals, zoals Eurosonic en De Melkweg, zijn hem niet vreemd. Verder speelde hij in 2009 op het Popfront-podium tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel en deed hij mee aan ‘Wie is Di-rect’, de tv-zoektocht naar een nieuwe zanger voor die band. Bekende nummers van Guido zijn onder meer ‘Make It Up’ en ‘Take Me Down’.

Capital is ontstaan uit een ambitieus plan van drummer Bram en gitarist Tijmen. Zangeres Simone kreeg hier lucht van, waarna toetsenist Marius werd benaderd en instemde. Als laatste puzzelstuk voegde bassist Reindert zich bij het kersverse Zwolse initiatief. Al vanaf het eerste nummer was duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand was: hier hebben vijf vrienden met een eigenwijze blik op de wereld elkaar gevonden. Het schrijven ging als vanzelf, waarbij elk lid zijn eigen invloed en ei kwijt kon. Capitals mix van pop en soul, maar ook jazz en rock klinkt aanstekelijk en toegankelijk.

Het optreden van Guido Huige en Capital begint 7 januari rond 21.30 uur. Het muziekcafé van Popfront opent om 19.30 uur de deuren. De toegang is zoals gewoonlijk gratis. Popfront is gevestigd aan de Burgemeester Drijbersingel 5 in Zwolle.

Liefhebbers van singer-songwriters zijn zaterdagavond 15 januari in Popfront. Dat is geen welgemeend advies, maar eigenlijk gewoon een must… Het Popfront-podium barst uit z’n voegen van het talent: Nina van der Leest, Mariecke en Johan Borger, Marike van der Mey en – uit Engeland – Tom Ritchie. De muzikanten (verspreid over vier acts) vormen een bijzondere combinatie, waarbij kwaliteit de verbindende factor is. Het zijn bijna allemaal oud-bekenden, die al eens vaker in Popfront hebben gespeeld. Dat geldt niet voor Engelsman Tom Ritchie. Hij is er eentje van de categorie: Die heb ik nog in Popfront gezien voordat hij doorbrak…

De Nijmeegse zangeres Nina van der Leest kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Ze zingt al sinds haar veertiende en begon al snel daarna haar eigen nummers te componeren. Ze haalt haar ideeën uit verschillende stijlen, al heeft ze een voorliefde voor jazz, (Britse en Ierse) folk en klassieke muziek. Nina heeft heel wat lovende recensies gekregen en schopt het ook ver bij talentenjachten zoals de Grote Prijs van Nederland.

Johan en Mariecke Borger zijn broer en zus. De muzikale genen zitten in de familie. Beide telgen treden afzonderlijk van elkaar op, maar ook samen. Johan maakte in 2009 zijn debuutalbum ‘Sometimes’ en werkte onder meer samen met zanger Bertolf. Mariecke maakt warme, oorstrelende liedjes. In Popfront treden broer en zus samen op; ongetwijfeld een mooie combinatie.

Ook Marike van der Mey komt aantoonbaar uit een muzikale familie. Haar broers Thomas en Gerrit zijn leden van de band Neverlost, die ook al herhaaldelijk in Popfront speelde. Voor Marike is Popfront ook niet nieuw, maar ze heeft wel een bijzondere setting in petto voor 7 januari. Broer Thomas gaat met haar meespelen en ze neemt ook eerdere bandgenoten van haar akoestische band New Day mee. Eén van de muzikanten bespeelt de cajón: een bijzonder, houten percussieinstrument.

Last but not least is het woord aan Engelsman Tom Ritchie. "I eat, sleep and breathe music", staat in zijn biografie. En dat is te zien en te horen. De nu nog vrij onbekende Tom staat aan de vooravond van een platencontract, op het punt van doorbreken. Zijn eerste solo-optreden gaf hij al toen hij 12 jaar was. Daarna wist Tom dat hij dit altijd wilde doen. We hebben Tom al even live in Popfront gehoord toen hij zich meldde om optredens te zoeken… We plaatsen hem in de categorie: die jongen heb ik nog in Popfront gezien voordat hij echt bekend werd.

Vanwege het volle programma begint de singer-songwritersavond op tijd; zo rond 20.00 uur. Het muziekcafé in Popfront is vanaf 19.30 uur geopend. De toegang is gratis. Wees op tijd, want de zaalcapaciteit is beperkt. Popfront is gevestigd aan de Burgemeester Drijbersingel 5 in Zwolle.

Artikel delen:

Reageer