SP boos over koerswijziging Hedon

Zwolle – De fractie van de SP in de Zwolse gemeenteraad is zeer ontstemt over het voorstel van wethouder Piek om te onderzoeken in plaats van nieuwbouw het huidige gebouw van Hedon uit te breiden. Volgens de SP is dit tegen de afspraken en dreigt de jarenlange discussie weer terug bij af te komen. Voor de partij is dat onaanvaardbaar.

Al zes jaar wordt er volgens de SP gesteggeld over de noodzakelijke uitbreiding van Hedon. Het oorspronkelijke voorstel was om het huidige gebouw uit te breiden, maar na veel discussies en onderzoeken heeft de raad gekozen voor een nieuw gebouw. Het vorige college had de bouw van een nieuw pand in haar collegeprogramma opgenomen, het huidige college heeft toegezegd door te gaan met de ontwikkeling. Om deze redenen heeft onderzoek naar locaties voor nieuwbouw plaatsgevonden,  waaronder de  locatie op het Noordereiland die de voorkeur heeft van de SP, maar nu blijkt wethouder Piek op grond van financiële overwegingen toch terug te willen naar de stand van zaken in 2004. SP-woordvoerder Frank Futselaar: “Hedon en de burgers van Zwolle hebben nu lang genoeg gewacht. We moeten niet de hele discussie nog eens gaan voeren. Geen onderzoeken meer, geen debatten meer, maar een locatie kiezen en schop in de grond. Het college moet deze belofte waarmaken als het Zwolse stadsbestuur nog enigszins geloofwaardig wil overkomen.` Futselaar is daarnaast zeer geïrriteerd dat de media wél op de hoogte zijn gesteld van het voorstel van wethouder Piek om uitbreiding van het bestaande gebouw te onderzoeken, en de gemeenteraadsleden nog niet. “Ongelofelijk dat bij zo´n belangrijk dossier wij uit de krant moeten lezen dat de wethouder van gedachten is veranderd. Als volksvertegenwoordigers horen wij dat op zijn minst gelijktijdig met de pers te horen, maar kennelijk is wethouder Piek in zijn haast de Raad vergeten. Het past bij het chaotische beeld dat wij deze week van het college krijgen”. Eerder deze week bleek dat wethouder Berkhout opstapte en dat er grote, onverwachte tekorten bij Sociale Zaken zijn. Futselaar: “Ik ben benieuwd met welk slechte nieuws ze morgen gaan komen.”

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Wethouder Gerrit Piek moest maandagavond enige kritiek slikken over de manier waarop hij met de gemeenteraad communiceerde over poppodium Hedon.

  Met name de SP was niet te spreken over het feit dat het via de media moest vernemen dat het college een extra alternatief voor nieuwbouw op het Noordereiland had bedacht. Bovendien trokken de wenkbrauwen van de SP-raadsleden omhoog doordat “het college publiekelijk conclusies trekt uit een onderzoek dat het in opdracht van de raad is uitgevoerd”, namelijk door te stellen dat het plan om voor 12,7 miljoen euro een nieuwe poptempel te bouwen wellicht niet meer in het financiële plaatje past. Het college stelt de raad daarom voor een nieuw alternatief te onderzoeken, namelijk een aanbouw op het huidige pand.

  Wethouder Piek: “Tijdens een discussie over de begroting vorig jaar werd mij gevraagd of ik aan alternatieven denk. Toen heb ik gezegd dat dat het geval is. Dit is het resultaat. Verder is het gebruikelijk dat collegebesluiten op dinsdagmiddag eerst aan de pers worden gepresenteerd en dat vervolgens de raad de stukken krijgt.”

  Swollwacht fractievoorzitter Freddy Eikelboom plaatste nog een kritische kanttekening bij het voorgestelde alternatief: “In de jaren negentig is ooit een uitspraak van de Raad van State geweest over uitbreiding van Hedon. Daarin is bepaald dat het poppodium niet meer bezoekers mag ontvangen dan de huidige vijfhonderd. Eén bezwaar uit de buurt en uw alternatief wordt van tafel geveegd.” Wethouder Piek vermoedt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “We zijn twintig jaar verder en situaties veranderen. Het zal niet voor het eerst zijn dat een uitspraak jaren later anders wordt beoordeeld.”
  Stentor


  Maak melding

Reageer