Kwaliteit ouderenzorg ter discussie

Zwolle – Als je geluk hebt, word je rijk oud, zodat je bij gezondheidsproblemen niet afhankelijk bent van liefdadigheid maar zelf je zorg kunt inkopen. Dinsdag 18 januari gaan tafelgasten en publiek, in Peper & Zout, met elkaar in gesprek over de toekomst van ouderen in verzorgingshuizen en de kwaliteit van en de ontwikkelingen in de ouderenzorg.

De kwaliteit van de zorg lijkt steeds verder achteruit te hollen. Hoe zorgen we ervoor dat je als oudere in een verzorgingshuis waardig oud kunt worden, ook als je niet rijk bent? Hoe kan de verzorging van ouderen, door en voor de verzorgende, beter geregeld worden? Hoe kan de omgeving bijdragen aan een kwalitatief betere ouderenzorg?

Tafelgasten
Aan de discussietafel zitten diverse (ervarings)deskundigen op het gebied van de ouderenzorg: Carolien Smits, Windesheimlector Innoveren in de Ouderenzorg; Wim Rave, Driezorg directeur-bestuurder; Margo Brands, ANBO-adviseur; Gerda van Brummelen, V&VN-adviseur en Hans Peter Benschop, trendwatcher van Trendbureau Overijssel.

Over Peper & Zout smaakmakende gesprekken
Uiteenlopende thema’s, pittige vragen, levendige gesprekken, livemuziek en een frisse ambiance kenmerken Peper & Zout: het praatprogramma met diepgang in een luchtige setting. Peper & Zout  is een gezamenlijk initiatief van de Stentor, de lectoren van Windesheim en VUconnected.

Peper & Zout vindt plaats in het restaurantgedeelte van Regardz Event Center Nieuwe Buitensociëteit en de toegang is gratis. Inloop is vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via www.vuconnected.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Kwaliteit ouderenzorg ter discussie”

  1. De kwaliteit van zorg is tegenwoordig echt TENENKROMMEND!!!!

    In, ik meen, 15 minuten tijd, wordt een bewoner gewekt, gewassen (met washand of met douche; afhankelijk wat voor dag het is), aangekleed en bij een tafel “geparkeerd”, terwijl een boterham wordt gesmeerd, de medicijnen worden gedeeld en het bed wordt opgemaakt.

    Omdat er heel veel extra handen aan het bed nodig zijn, zijn veel interne maatschappelijk werkers wegbezuinigd. Dus ook die taak ligt “effetjes” bij de verzorgster… Sterker nog; Tegenwoordig zit het vak Counseling binnen de opleiding van de verzorgster!!!!!!!

    Dat lijkt mij een groot geval van: Jan Boeren Fluitjes Methodiek!!! Een paar basisprincipes net genoeg om de bewoner het gevoel te geven dat er naar hem geluisterd wordt. Maar hoe kan een verzorgster nou luisteren, als ze niet eens de tijd heeft om even te gaan zitten, zodat de bewoner zich uitgenodigd voelt om te vertellen dat hij zich niet lekker in zijn vel voelt???????
    Bovendien, omdat de verzorgende GEEN TIJD heeft voor een sociale babbel…. HOE WEET JE DAN DAT IEMAND PSYCHOSOCIALE HULP NODIG HEEFT?!!!!!
    Sommige verzorgingshuizen huren een externe maatschappelijk werker in, als ze, wonder boven wonder toch merken dat 1 bewoner met zichzelf in de knoop zit. Een vreemdeling, dus!
    Zo jammer!
    Veel ouderen, vooral in onze regio, zijn toch een beetje “ons kent ons” en “geen vuile was buiten”. Dus als zo’n vreemde om de hoek komt kijken, zal de bewoner daar niet al zn verhalen aan doen. Een bekende daarentegen, een maatschappelijk werker die niet alleen aandacht heeft voor de psyche, maar ook voor het sociale contact, een praatje, een spelletje, even mee om boodschappen te doen, enz enz enz…

    Dat is iemand die ze leren kennen, leren vertrouwen en waar ze genoeg tijd mee kunnen doorbrengen om een heel verhaal te doen!

    Maar Nee, helaas, die taak ligt tegenwoordig dan weer bij vrijwilligers!!!! Allemaal stuk voor stuk zeer waardevolle, onmisbare mensen in de huidige situatie, maar niet ideaal. WEER mensen die geen kaas hebben gegeten van hulpverlening! WEER die Jan Boeren Fluitjes Methode!

    En dat, terwijl er zoveel maatschappelijk werkers staan te trappelen om te mogen werken in een verzorgingshuis! Zo ook ik! Om bewoners de hulp en aandacht te geven, die ze verdienen en nodig hebben!

  2. Oeps, sorry… ik lees even een paar keer klikken verder:

    “Het medisch cluster wordt gecompleteerd met het bureau zorgbemiddeling en begeleiding waar de zorgbemiddelaars en maatschappelijk werkers actief zijn.”

  3. @zusenzo; Erg jammer, dat je de essentie van mijn bericht niet hebt begrepen. Ik zou je op het algemeen log willen uitnodigen voor een discussie daarover…

  4. Eva,

    Ik begrijp je frustratie, maar zonder die vrijwilligers zou het helemaal een ramp zijn.
    De zorginstellingen werken per stuk met honderden vrijwilligers.
    Ze hebben vrijwilligerscoördinatoren in dienst die vrijwilligers zoveel mogelijk selecteren op hun achtergrond en mogelijke inzet.

    Dat ze niet specifiek gekwalificeerd zijn klopt, maar zonder kan ook niet meer.

    Mijn vrouw bezoekt eenzame mensen in een verzorgingstehuis en heeft allerlei gesprekken met die mensen.
    Als er mogelijke problemen blijken te zijn dan meldt ze dat aan de zorgmanager en houdt ook daarna de vinger aan de pols.

    Ze bezoekt bewust de minder gemakkelijke mensen omdat die anders zeker eenzaam blijven.
    Eerder (in de vorige woonplaats) deed ze dat voor de Zonnebloem
    en nu op eigen titel.
    Verder zijn er contacten met Wijz.

    Dan vindt ik de -jan boeren fluitjes methode- wat te weinig eer voor de vrijwilligers die stuk voor stuk hun capaciteit met een geweldige motivatie neerzetten.

    Voor jouw idealen is helaas geen geld, dat lekt al vele jaren weg naar vele andere dingen (waar ik niet op door zal gaan omdat er dan meteen heel andere discussies zullen ontstaan..).

  5. Beste Eva, Dirk, Hans, etc. en zusenzo,
    Er is wat aan de hand met de ouderenzorg. We lezen er over, merken het in de directe omgeving of reageren zoals iedereen hiervoor. Daarom organiseren we deze avond ook. Maar wel om het onderwerp met respect voor ieders insteek te bespreken, om het verder te brengen, gericht op de toekomst. Wij gaan er vanuit dat iedereen zich inzet. Maar blijkbaar is het niet genoeg, niet goed. Hoe kunnen we dit veranderen? Wat kunnen wij daar aan bijdragen? Ik hoop dat we de discussie op de 18e kunnen voortzetten.

  6. Ik begrijp je frustratie, maar zonder die vrijwilligers zou het helemaal een ramp zijn.

    Ben ik het helemaal mee eens, Hans2, zoals je kan lezen in mn verhaal.

    Maar Nee, helaas, die taak ligt tegenwoordig dan weer bij vrijwilligers!!!! Allemaal stuk voor stuk zeer waardevolle, onmisbare mensen in de huidige situatie, maar niet ideaal. WEER mensen die geen kaas hebben gegeten van hulpverlening!

    @VUconnected: Ik ga mijn uiterste best doen om er te zijn…Dinsdag 18 januari vanaf 19.30 uur bij de Buitensoos…

Reacties zijn gesloten.