Zwolle wordt ‘Vocal Jazz Stad’

Zwolle – Het Nederlands Jazz Vocalisten Concours wordt sinds 1995 elke twee jaar georganiseerd in Schouwburg Odeon (onderdeel van Odeon De Spiegel Theaters) in Zwolle en beleeft op 28, 29 januari (voorrondes) en 12 februari 2011 (finale) de 9e editie. Voor het komende Nederlands Jazz Vocalisten Concours (NJVC) in Zwolle zijn 35 aanmeldingen binnen gekomen uit binnen- en buitenland.

Het concours heeft zich in de loop de jaren ontwikkeld van een regionaal evenement tot een festival van nationale allure. Het NJVC leverde bekende winnaars en winnaressen op als Carmen Gomes, Francien van Tuinen, Wouter Hamel, Esra Dalfidan en Maria João Mendes. Al deze musici hebben – mede door het winnen van het NJVC – succesvolle muzikale carrières doorgemaakt in binnen- en buitenland.

Het blijkt dat het Nederlands Jazz Vocalisten Concours een uitstekende springplank vormt voor jong vocaal jazztalent. Het evenement wordt dan ook door veel belangrijke culturele fondsen ondersteund.

Om meer ‘spin-off’ te creëren in de stad Zwolle, wordt er door de Stichting NJVC in nauwe samenwerking met het ArtEZ Conservatorium Zwolle in 2011 ook een ‘Vocal’ Jazzfestival in de binnenstad opgezet. In Grand Café Public, Het Wijnhuis, The Livingroom, Jazz Jam, Café De Hetebrij, Theater Odeon en Hotel Fidder worden diverse ‘vocal jazz’ concerten en jamsessies georganiseerd gedurende de periode van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Deze nieuwe activiteit is geconcentreerd op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari 2011, gedurende het weekend dat ligt tussen de halve finale en finale van het concours. Zwolle zal regionaal en nationaal worden neergezet als ‘vocal jazz stad’.

De inschrijving voor het Nederlands Jazz Vocalisten Concours is inmiddels gesloten en er zijn 14 kandidaten geselecteerd voor de halve finale op 28 en 29 januari a.s. in Schouwburg Odeon. Een aantal kandidaten is afkomstig uit het buitenland en heeft in Nederland een conservatoriumopleiding gevolgd. De kandidaten van de halve finales worden beoordeeld door een deskundige jury met professionals uit het veld. Voor de finale worden maximaal 6 kandidaten geselecteerd.

De finale met maximaal 6 deelnemers zal op zondagmiddag 12 februari 2011 worden gehouden in Schouwburg Odeon. Het concours kent een hoofdprijs en een tweede en derde prijs. Daarnaast zal een publieksprijs worden uitgereikt. De drie winnaars zullen een landelijke tournee maken langs de belangrijkste muziekpodia en schouwburgen in Nederland, georganiseerd door Stichting Jazz Impuls.

Meer informatie over het concours op www.odeondespiegel.nl en www.jazzvocalisten.nl  28 januari, 29 januari en 12 februari in Theater Odeon te Zwolle. Reserveringen via 038-4288280.

Artikel delen:

Reageer