5 Miljoen voor Fundatie

Zwolle – Provinciale Staten van Overijssel zijn woensdagavond 12 januari j.l. in meerderheid akkoord gegaan met een voorstel om 5 miljoen euro te investeren in de uitbreiding van museum de Fundatie. Alleen de SGP stemde tegen. Het museum voor beeldende kunst kampt al geruime tijd met ruimtegebrek door een fors groeiend aantal bezoekers.

Daarnaast krijgt het museum geld om meer jongeren binnen te krijgen. Naast een eenmalige bijdrage krijgt het museum een ton extra voor de exploitatie. Het ligt in de bedoeling dat het vernieuwde museum over 2 jaar zijn deuren gaat openen.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Ik zeg niks meer, echt belachelijk. Politici luisteren één keer in de vier jaar even naar de kiezers want dan valt er wat te halen. Daarna staan ze direct weer ver van de ‘gewone’ burgers af… dit soort beslissingen laat dat wel goed zien!


  Maak melding

 2. Stadshagenees ben het volkomen met je eens belachelijk dat de gemeente zo met het geld smijt dat halen ze er voorlopig niet meer uit .Je zult zien dat in de toekomst er geld bij moet .Ze doen niks anders als onzinnige uitgaven bij deze gemeente.Eerst een verkeerde wethouder die geld kost dan een brug bij de spiegel terwijl er nog geen honder meter verderop de stenen pijp ligt en moeten er nu op dat korte stukje 2 oversteekplaatsen gecreëerd worden belachelijk .Straks nog een brug erbij naar het rode torenplein het houd niet op hier met geld verkwisten .De gemeentelijke belastingbetaler moet het straks weer ophoesten .


  Maak melding

 3. Nou Pieters, de subsidie wordt betaald door de Provincie Overijssel, alleen had de Provincie dat geld kunnen vrijmaken om de tekorten in de Zwolse begroting te dichten. Dit museumpje moet gewoon zijn eigen broek ophouden, lukt dat niet dan heeft De Fundatie geen bestaansrecht, simpel.


  Maak melding

 4. Prima investering. De Fundatie heeft in korte tijd Zwolle beter op de kaart gezet dan menig ander project. Toeristen besteden onder andere in de horeca en leveren direct en indirect werk op. Met andere woorden een goedlopend museum levert structurele bijdragen aan het imago en de economie van Zwolle.


  Maak melding

 5. Adviesje aan alle criticasters: Koop eens een museum jaarkaart en laat je verrassen
  .
  Ben blij dat het provinciegeld voor grote stedenbeleid en cultuur(dat was de pot meen ik) in Zwolle terecht is gekomen en eens niet in Twente (Enschede) .

  Overigens de Gemeente Zwolle heeft ooit , zo’n 10 jaar geleden plus minus, de belofte gedaan de ondermaatse cultuurvoorzieningen op een aanvaardbaar nivo te brengen.
  Ze zijn hard bezig hun beloftes aan de kiezer na te komen. Ben tevreden hierover.



  Maak melding

 6. @Wouter:

  Het museum voor beeldende kunst kampt al geruime tijd met ruimtegebrek door een fors groeiend aantal bezoekers.

  maar het gaat hier dus niet om ‘gewone’ burgers? Verklaar je nader a.u.b.
  @Stadshagenees:

  Dit museumpje moet gewoon zijn eigen broek ophouden, lukt dat niet dan heeft De Fundatie geen bestaansrecht, simpel.

  Jij ontvangt zeker geen enkele subsidie? Geen hypotheekrenteaftrek, kinderbijslag, toeslagen voor kinderopvang, o.i.d.? Zou ik namelijk ook kunnen stellen dat je dat maar zelf op moet hoesten omdat ik vind dat de overheid zijn geld beter ergens anders aan kan uitgeven.
  Beetje solidair graag… worden we per saldo allen beter van.


  Maak melding

 7. Vooropgesteld zij dat ik het belang van een kwalitatief en ruim cultureel aanbod – bijzondere musea in het bijzonder- in een levendige binnenstad volledig onderschrijf, maar bij het besluitvormingsproces omtrent de noodzaak, vorm en aard van uitbreiding Museum De Fundatie aan de Blijmarkt moeten wel vraagtekens worden geplaatst.
  In een eerdere publicatie werd als noodzaak aangegeven dat De Fundatie ” …. te klein (is) geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden.”.
  Waarom de oplossing daarvoor alleen gevonden kan worden gevonden in de uitbreiding van het Museum met het voorgestelde “Oog” blijft schemerig.Dat de voorgestelde architectonische uitwerking op zijn minst spectaculair is, is evident. Dat de realisatie -mooi of niet- aandacht zal trekken en mogelijk een positief effect zal hebben op de bezoekersaantallen is ook nog denkbaar. Hoe groot die extra aantrekkingskracht is, valt echter onmogelijk vooraf en achteraf vast te stellen.
  De gemeenteraad moet nog oordelen. De keus die geboden wordt is dit voorstel of …..niets? Gelukkig is er dit keer naast de gratis kroket een flinke provinciale subsidieworst. Dat is geld van anderen en maakt kiezen makkelijk…
  Oh ja, de begroting van het Meerjarenbeleidsplan van het Stedelijk Museum Zwolle laat een jaarlijkse bijdrage van ruim ?? 1,1 mln. van de gemeente zien. Wat zou een virtuele brug kosten tussen beide musea?



  Maak melding

 8. Ben het helemaal met Tevens eens, nu lijkt het voor veel mensen nog geldverspilling maar over een paar jaar is de Hanzelijn opgeleverd en is Zwolle voor meer dan 1 miljoen extra mensen binnen 45 minuten te bereiken (toeristen niet meegerekend).


  Maak melding

 9. Zou betekenen dat dit project nog meer bezoekers in de toekomst gaat trekken waardoor de capaciteit al snel weer te klein is. Wat gaan we er dan bij bouwen? Ik bedoel: is dit voormalig rechtbankje gewoon in de basis niet te klein?


  Maak melding

 10. @Wout&Tevens; Prachtig allemaal dat jullie voor zijn. Mag ook natuurlijk, maar jullie vinden het dus normaal dat er fors bezuinigd wordt, sterker nog dat er miljoenentekorten zijn op de begroting van de gemeente Zwolle en dat in dezelfde week de Provincie “even” een subsidie verstrekt van 5 miljoen aan een museum waar door de jaren heen, jaar in jaar uit geld bij moest….Ik vind het niet te verkopen en ja, kunst en cultuur vind ik ook belangrijk. Van kunst en cultuur kan een bijstandsmoeder geen brood kopen en diezelfde bijstandsmoeder, bejaarde, werkeloze heeft niet eens geld om naar een museum te gaan. Daarnaast mogen de inwoners van Zwolle meebetalen aan het oplossen van het begrotingstekort. Fijn hoor, dat die museumbezoekers nu tevreden zijn gesteld. Ik kom zelf ook in musea en bezoek ook theaters, maar in deze tijd geld over de balk smijten gaat mij veel te ver.


  Maak melding

 11. @Andre Kijk

  Stedelijk Museum Zwolle laat een jaarlijkse bijdrage van ruim ?? 1,1 mln. van de gemeente zien

  Ik heb nooit begrepen dat die 2 musea niet samen kunnen gaan. Dat moet toch goedkoper zijn i.v.m. het beperken van management en andere overheadkosten? Voor het publiek zou het op zijn minst mogelijk moeten zijn een toegangsbewijs te kopen dat voor beide musea en liefst ook nog voor het Ecodome geldig is.


  Maak melding

 12. Iedereen moet zijn eigen broek kunnen ophouden maar helaas dat gaat niet altijd. Maar goed dat er dan hulp geboden kan worden anders liep menigeen in de blote kont. Zouden we niet leuk vinden ofwel?


  Maak melding

 13. Volkskrant

  In 2006 was het voormalige museum De Stadshof op sterven na dood, mede na fraude met bezoekerscijfers. De laatste jaren stegen de bezoekersaantallen in de twee locaties van de Fundatie, in Zwolle en Heino, naar 130.000 jaarlijks. In 2006 waren dat er nog 30.000. De Fundatie heeft een omvangrijke hoeveelheid kunstvoorwerpen en beheert ook de rijke provinciale collectie.

  Keuning toonde zich na afloop van de vergadering tevreden. Hij wil zijn vernieuwde museum op 12-12-2012 openen, het moment dat de eerste trein over nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle gaat rijden. ‘Dit is niet alleen een investering in een nieuw icoon, maar in de hele provincie.’

  Voorwaar, toch in korte tijd een mooi resultaat neergezet door deze directeur. Het feit dat een grote landelijke krant aandacht geeft aan Zwolle, is ook een signaal dat er echt iets bijzonders is neergezet. Het is een forse investering, dat klopt, maar soms rechtvaardigt het resultaat dat. Je moet ook niet onderschatten wat de Fundatie betekent voor Zwolle in direct economisch opzicht en als vestigingsfactor.
  Voor sommigen is de entreeprijs van ?? 7,50 per volwassen bezoeker wellicht te hoog, maar in zijn algemeenheid (vergeleken met bioscoop, voetbalwedstrijd, schouwburg, rommelmarkt) is het toch nog wel een schappelijk bedrag.


  Maak melding

 14. Dame, na de verbouwing wordt een kaartje ongetwijfeld duurder, ik blijf het belachelijk vinden, helemaal als ik het marketing-verhaal eromheen lees. Ik vind het niet uit te leggen in deze tijd en in deze stad. Maar dat kan ook aan mij liggen.


  Maak melding

 15. Dat denk ik ook, Stadshagenees, dat het aan jou ligt. Ik kan het prima uitleggen. In je persoonlijke leven blijf je toch ook investeren, ook in financieel lastige tijden? Al was het alleen maar wat kleding betreft. Doe je dat niet, dan hobbelt alles achteruit en duurt het waarschijnijk langer voor je weer boven Jan bent.
  Uit je opmerking dat een kaartje duurder gaat worden, leidt ik wel af dat je met me eens bent dat de prijs nu relatief schappelijk is.


  Maak melding

Reageer