Lunchconcert in de Statenzaal voor saxofoonorkest

Zwolle – Op vrijdag 21 januari is er weer een lunchconcert in de Statenzaal met deze keer een compleet saxofoonorkest. De lunchconcerten in de Statenzaal worden georganiseerd door Bibliotheek Zwolle in nauwe samenwerking met het ArtEZ-Conservatorium van Zwolle.

Het ArtEZ/HKU saxophone Orchestra is een ensemble bestaande uit muziekvakstudenten klassiek saxofoon aan het ArtEZ conservatorium in Enschede en het Conservatorium in Utrecht. Onder leiding van hun hoofdvakdocent Johan van der Linden verzorgen de studenten ieder jaar een kamermuziekprogramma met een uiteen lopend repertoire. Verrassende arrangementen, maar ook modern repertoire dat speciaal voor dit orkest is geschreven.


Programma met wereldpremière
Het programma bestaat uit arrangementen van o.a. de ouverture van de Nozze di Figaro van Mozart, een fantasie van Glazounov en Slava van Bernstein. Verder Tango  van Igor Stravinsky, Two framed paintings van Jan Bijkerk en de wereldpremière van  Approx 2010 van componist/dirigent Johan van der Velden  zelf. Het concert begint om 12.15 uur en de zaal is open vanaf 12.00 uur. De toegang is gratis en het eerstvolgende lunchconcert zal plaatsvinden op vrijdag 11 februari 2011.

The ArtEZ / HKU  saxophone Orchestra
Het ArtEZ/HKU saxophone Orchestra is een ensemble bestaande uit muziekvakstudenten  klassiek saxofoon aan het ArtEZ conservatorium in Enschede en het Conservatorium in Utrecht. Onder leiding van hun hoofdvakdocent Johan van der Linden verzorgen de studenten ieder jaar een kamermuziekprogramma voor met een uiteen lopend repertoire.  Verrassende arrangementen, maar ook modern repertoire dat speciaal voor dit orkest is geschreven. Kleurrijk, gedurfd, avontuurlijk, ingetogen, virtuoos en soms een tikkeltje uitdagend…!  

Het ensemble bestaat uit:
Ilse Bies, sopranino
Christiaan van der Weij, sopraan 1
Elsje van der Weij, sopraan 2
Lukas Stappenbeck, alt 1
Iris Gruber, alt 2
Babis Vlachos, alt 3
Sergio Martinez, tenor 1
Alexandr Jaremko, tenor 2
Marjolijn van der Lee, tenor 3
Karem Ruiz, bariton 1
Manon Zwagerman, bariton 2
Alejandro Rivas, bas  

Johan van der Velden, dirigent, studeerde in 1983 af voor uitv. musicus saxofoon bij Ed Bogaard aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij volgde masterclasses bij o.a. Iwan Roth, Daniel Defayet, Frederik Hemke en Francois Daneels. In 1982 richtte hij samen met zijn collegae, André Arends, Arno Bornkamp en Willem van Merwijk het Aurelia Saxofoonkwartet op, dat is uitgegroeid tot één van de toon aangevende kamermuziekensembles in de wereld. Van 1982 t/m 1990 was Johan van der Linden aangesteld als Saxofonist van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Naast zijn werk als hoofdvak docent Saxofoon aan het Conservatorium in Enschede en Utrecht is Van der Linden werkzaam als saxofonist bij  diverse beroemde orkesten in Nederland: o.a.  het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Blazersensemble.

Programma:

1. Wolfgang Amadeus Mozart (1791-1756) (Arr. Johan van der Velden)  
    * Le Nozze di Figaro: Ouverture

2. Alexander Glazounov (1865-1936) (Arr. Johan van der Velden)
    * Fantasie op. 104 f kl.t.

3. Johan van der Velden (1961)
    * Approx 2010
 (wereldpremière)

4. Igor Stravinsky (1882-1971)
    * Tango (1940)
 

5. Jan Bijkerk (1947)
    * Two framed paintings

6. Leonard Bernstein (1918-1990) (Arr. Johan van der Velden)   
    * Slava (1977)
 

Artikel delen:

Reageer