Recordjaar Museum de Fundatie, bijna 130.000 bezoekers

Zwolle – In 2010 bezochten in totaal 127.517 mensen de locaties van Museum de Fundatie; 87.120 het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle en 40.379 Kasteel het Nijenhuis bij Heino.

In januari brachten al 5000 mensen een bezoek aan Museum de Fundatie in Zwolle waar momenteel de tentoonstelling ‘Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein’ te zien is. Van Gogh, Röling, Grosz, EastSite 2010, Krabbé, Fabre en de Museumprijs. Het jaar 2010 was een absoluut topjaar voor Museum de Fundatie. Tentoonstellingen van Marte Röling, Jan Fabre, George Grosz en Jeroen Krabbé en groepstentoonstellingen als Portrettisten Nu en EastSite 2010 mochten op grote belangstelling rekenen. Ook de eigen collectie stond fors in de schijnwerpers met veel aandacht  voor Jan Fabre’s Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (VERZET), aangekocht met steun van de BankGiro Loterij. Wereldnieuws was Museum de Fundatie met de ontdekking van de Molen ‘Le blute-fin’ van Vincent van Gogh. In het najaar van 2010 werd Museum de Fundatie genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs. Na een spannende strijd en 33.000 stemmen later werd de race om deze publieksprijs met slechts 384 stemmen (1%) verschil verloren van het grotere Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen.

Neoclassicisme en Biedermeier
Met de prestigieuze tentoonstelling Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein is 2011 voor Museum de Fundatie uitstekend begonnen. Onder meer NRC Handelsblad, Telegraaf, Volkskrant, Trouw, Fincancieel Dagblad, Stentor en Tubantia bespraken de tentoonstelling uitgebreid en lovend; op zaterdag 29 januari brengt Blauw Bloed een item over de expositie. Het programma in Zwolle voor 2011 omvat verder in de zomer de schilder Evert Thielen met recent werk gevolgd door de groepstentoonstelling Meer Licht samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager en een expositie rond Moderne Devotie. De beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis krijgt dit voorjaar nieuwe glans met plaatsing van een honderdtal beelden waarvan een groot deel uit de collectie van Museum Beelden aan Zee komt. In samenwerking met het Amsterdamse Museum Van Loon is vanaf 12 februari werk te zien van Thérèse Schwartze. Het jaar wordt afgesloten met  een retrospectief gewijd aan de schilder Henk Lassche.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”
Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders: Waanders, Rabobank IJsseldelta, Nysingh advocaten-notarissen en Baker Tilly Berk.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. De Fundatie zit goed in de lift en mag daar zeker voor beloond worden,
    ’t is niet veel maar daar komt ie:
    Hulde voor de huidige aanpak en succes met de nieuwe plannen 🙂

    (Nu zou ik graag zien dat o.a. het Ecodrome ook eens vlot getrokken kan worden)


    Maak melding

Reageer